Onderweg naar morgen met het jaarthemalied van IJD | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
IJD

IJD

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? Lid worden Initiatief zoeken
      ActiviteitenkalenderKampen en reizenTaizéIJD voor studenten
      IJD-groep zoeken Wereldjongerendagen Begeleiders en vrijwilligers
      JaarthemaTools voor begeleidersPrivacy en GDPRVerzekering
      Vorming
      CursusVorming op maat
      Inspiratie Documentatiedienst Misdienaars Nieuwsbrief
'Onderweg naar morgen' is het jaarthemalied van IJD

Onderweg naar morgen met het jaarthemalied van IJD

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 3 februari 2022 - 7:00
Afdrukken
'Onderweg naar morgen' is het jaarthemalied van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen.

Op 31 januari kwam 'Onderweg naar morgen' uit. Het jaarthemalied van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, dat geschreven en gecomponeerd werd door twee leden van de lofprijzingsband Cross that Bridge. Een sterk nummer met een catchy vibe en een tekst doordrongen van hoop, geloof en liefde. We gingen in gesprek over de diepere betekenis van het lied met tekstschrijfster Kristien Berte en componist Wannes Vandevivere. Bekijk de video halfweg de pagina.

Waarom hebben jullie gekozen voor de titel 'Onderweg naar morgen'?

Kristien - 'Onderweg naar morgen' was ook een titel die we gebruikt hebben bij een sponsoractie aan het begin van vorige zomer. Ik ben de tekstschrijfster van de band en heb eigenlijk eerst de strofen van het lied geschreven. Het refrein, met 'onderweg naar morgen', heb ik er later aan toegevoegd. En ook al hadden we deze titel al eens gebruikt, toch paste hij heel goed bij de liedtekst.

Hoe zijn jullie er toe gekomen om het jaarthemalied van IJD te schrijven?

Kristien - In eerste instantie door IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen zelf. Zij hebben ons, naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan, de vraag gesteld om een jaarthemalied te schrijven.

Een lied schrijven gebeurt voor mij nooit op eigen initiatief. Ik sta niet 's morgens op met het idee: hé, ik zou vandaag wel eens een liedje schrijven! Ik laat de Heilige Geest steeds het initiatief nemen. Concreet betekent dat dat Hij op sommige momenten ideeën in mijn gedachten left en die noteer ik dan in een schriftje.

Voor het schrijven van het jaarthemalied was het een beetje anders, want daar kreeg ik een duidelijk opgelegd thema. Dat was nieuw voor mij en hoewel ik daar in het begin niet helemaal gerust in was, stond ik open voor de uitdaging en legde het neer aan de voeten van de Heer.

Ik geloof en ervaar dat we altijd mogen vallen in de armen van God en op Hem kunnen vertrouwen.

Aanvankelijk wist ik alleen dat het lied diende te gaan over veerkracht en ik besloot met dit thema aan de slag te gaan en het woord 'veerkracht' alvast in de tekst te verwerken.

Wat mij ook inspireerde, was de moeilijke coronaperiode waar iedereen en zeker ook jongeren de voorbij tijd mee te maken kregen. Ook in mijn eigen gezin (ik heb 4 kinderen) zag ik hoe moeilijk het soms was voor mijn twee tienerzonen om bijvoorbeeld halftijds afstandsonderwijs te volgen of dat ze niet mochten samenkomen met hun vrienden... Maar ik wilde die negatieve ervaringen absoluut omdraaien naar iets super positief: van lockdown naar open-up!

Er kan zoveel misgaan in ons leven, maar ik geloof en ervaar ook dat we altijd mogen vallen in de armen van God en op Hem kunnen vertrouwen. En dat is eigenlijk de belangrijkste aanzet geweest tot het schrijven van het lied.

Luister hier naar 'Onderweg naar morgen', het jaarthemalied van IJD en lees verder onder de video.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Het lied heeft niet alleen een catchy melodie, maar er komen ook veel woordspelingen in voor. Het lied start bijvoorbeeld met 'Lockdown, nee open up!'... Waarom kiezen voor het woord 'lockdown'?

Kristien - Ik wou het contrast tonen en de negatieve ervaringen ombuigen naar het positieve. Het woord 'lockdown' heeft de afgelopen jaren een negatieve connotatie gehad, maar toch vind ik dat we die lockdowns niet moeten verzwijgen of vergeten. We hebben dat allemaal meegemaakt. Daardoor is 'lockdown' ook een universeel woord geworden.

Maar, als je erover nadenkt, is het een veel ruimer begrip dan enkel en allen maar 'in ons eigen kot blijven'. Je kan je ook opsluiten in jezelf en heel wat jongeren doen dat. Ze zitten soms gevangen in zichzelf, durven niet altijd te praten over problemen of uit te komen voor hun geloof.

Het is een moeilijke tijd geweest voor iedereen. Maar het is ook een periode van genade geweest, waarin we veel ontvangen en ontdekt hebben.

Wannes - Het is een moeilijke tijd geweest voor iedereen. Maar het is ook een periode van genade geweest, waarin we veel ontvangen en ontdekt hebben. We herdenken elke dag Christus' lijden en dood, maar daar stop het niet. Het lijden is een deel van ons leven en daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Juist door dat onder ogen te zien, kunnen we ook die grote vreugde en die vrijheid beter zien en zo nog meer dankbaar zijn voor de vrijheid die we vandaag opnieuw mogen beleven.

Kristien -  'Lockdown, nee open up!' vat eigenlijk het hele lied samen: de super positiviteit die in open-up zit, daar gaat het om.

Wannes -  Ik moet zelf denken aan het refrein: 'Onderweg naar morgen zal Hij voor je zorgen en zal Hij er voor je zijn.' Het is maar als we dat geloven dat we werkelijk naar die open-up kunnen en durven gaan.

Tot slot: welke plaats krijgt dit nummer binnen jullie band?

Kristien - Vorig jaar zongen wij na ieder optreden het lied 'Toekomst vol van hoop' van Sela, een christelijke band uit Nederland, omdat we in die situatie zaten. Dit nummer, 'Onderweg naar morgen', is niet alleen voor anderen geschreven. Het is ook iets wat we mogen ervaren binnen de band: dat vallen en opstaan, het groeien, het steeds meer leren vertrouwen op God en ons blijvend openen voor de Geest. Het lied heeft voor ons in die zin echt wel een betekenis. We zullen dit lied ook voor de rest van het kaar gebruiken als afsluiter van iedere lofprijzingsavond.

Wannes -  Er wordt een lied geschreven en we gaan daar ook als band mee op weg. Als het bijvoorbeeld eens moeilijk gaat, komen de eigen liederen naar boven om ons er aan te herinneren: 'wat je zingt, zorg dat je het ook beleeft'. Net zoals onze andere nummers, helpt dit nummer mij ook om echte lofprijzing en het geloof te doorleven, dat het een aspect wordt van elke dag.

Kristien - Lofprijzing is een manier van leven, waarin je God probeert centraal te stellen en te betrekken bij alles wat je doet. In het begin doe je dat heel bewust en na een tijd doe je dat onbewust. Het wordt een levenswijze.

De christelijke band Cross that Bridge schreef het IJD jaarthemalied 'Onderweg naar morgen'. © Cross that Bridge

Cross that Bridge is een lofprijzingsband die nu zo'n anderhalf jaar bestaat. Door hun muziek willen ze God eren en hun leven in Zijn handen leggen. Ze zijn oecumenisch gericht en richten zicht tot de verschillende generaties. Ze willen in de eerste plaats andere mensen van alle leeftijden leiden in lofprijzing via muziek en gesproken gebed.

Meer informatie over Cross that Bridge vind je op hun website. Je vindt hen ook op Facebook en Instagram.

Gepubliceerd door

IJD

Meer

Jongeren
Artikel
Jaarthema 2021-2022
Hartloper
IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook