Birger Dassonneville nam op 14 en 15 november 2022 deel aan het Liturgisch congres in Blankenberge. Hij schreef een aantal indrukken neer over deze boeiende tweedaagse rond het thema ‘Wees onze Gast’ – Perspectieven voor huisliturgie. Daarnaast vindt u onderaan de pagina het digitaal bestelformulier voor het verslagboek dat rond Pasen 2023 zal verschijnen.
Noteer alvast de datum voor het volgende congres: 13-14 november 2023. Het thema wordt later nog bekendgemaakt.
Terugblik
De focus van het Liturgisch congres lag dit jaar op de huisliturgie. Dit thema kwam de voorbije jaren onder de aandacht ‘dankzij’ de coronapandemie. Toen samen vieren in onze kerken niet mogelijk was, werden we immers gedwongen om thuis liturgie te vieren. Tijdens het Liturgisch congres verkenden we het begrip ‘huisliturgie’ vanuit verschillende invalshoeken en in een aantal boeiende werkwinkels maakten we kennis met enkele specifieke vormen van huisliturgie.
Zelf neem ik vanuit de verschillende lezingen volgende inzichten mee:
- In de kerk ontmoeten we de Heer op zijn terrein. Hij is er de Gastheer. Wanneer we thuis liturgie vieren, proberen we God als Gast binnen te laten. Huisliturgie vraagt een ingrijpen in de ruimte (bijvoorbeeld het klaarleggen van een doek, een kaars, een afbeelding of icoon, …) om die grote Gast te ontvangen.
- Hoewel we in ons gebed God nogal snel bestoken met onze vragen en verlangens, staan het loven en danken van God voorop en is het pure contact met God het ultieme doel van ons gebed.
- Huisliturgie en publieke eredienst vullen elkaar aan en roepen elkaar op. Misschien hebben de Liturgische Beweging en de concilievaders te eenzijdig de nadruk gelegd op het belang van de openbare liturgie? Hoe vinden we opnieuw een evenwicht tussen beide?
- Bidden in de huiskring is ontzettend belangrijk voor de vitaliteit – en dus voor de toekomst – van een geloofsgemeenschap. Huisliturgie spreekt ons ook aan op ons doopselpriesterschap.
Naast de lezingen zijn ook de ontmoetingen met mensen uit andere streken of bisdommen verrijkend. Luisteren naar elkaars ervaringen omtrent de liturgie werkt stimulerend en bemoedigend. De dansvoorstelling op maandagavond (een project van Sander Vloebergs) deed ons dan weer op een ontroerende manier aanvoelen hoe belangrijk ons lichaam is wanneer we liturgie vieren.
Het Liturgisch congres is dé bijeenkomst voor wie van de liturgie houdt en voor wie zich meer en meer in die grote rijkdom van de liturgische schatkamer wil verdiepen.
Samen met velen zie ik al uit naar de volgende editie!
pr. Birger Dassonneville, educatief medewerker CCV in het bisdom Brugge