Momenteel registreerden zich 25.000 gebruikers, waarvan bijna 7.000 in Gent. „Dat is onze thuisstad”, verheldert D’Hont dat succes. „Wie in Gentbrugge een oproep voor een stofzuiger plaatst, krijgt er binnen het halfuur zeven aangeboden.
Per postcode in Vlaanderen telt Peerby minstens twintig gebruikers.
We willen mensen stimuleren over te stappen van bezit naar gebruik. Een gedragsverandering die stilaan op gang komt.”
Het succes van Peerby, dat daarnaast actief is in Londen en Berlijn, ligt volgens de medeoprichter aan het feit dat mensen zijn gaan inzien dat ze veel spullen hebben die ze nauwelijks gebruiken. „Vaak dure spullen”, voegt D’Hont eraan toe.
„Meest gevraagd zijn dan ook bouwgereedschap en tuinmaterieel. Afhankelijk van het seizoen zijn sneeuwkettingen dan weer in trek of partytenten.”
Voorts speelt volgens Lieven D’Hont mee dat het goedkoper is iets te lenen van iemand dan het zelf aan te kopen.
„In principe ontlenen mensen hun spullen gratis, maar ze mogen er altijd iets voor vragen. Vaak zien we dat mensen niets hoeven te hebben, maar dat de lener een fles wijn geeft als dank.”
Om het delen onder collega’s te vergemakkelijken, zette Peerby België recentelijk Peergroups in de markt.
Voor 250 euro per maand biedt Peerby een platform aan waarbij collega’s onder elkaar items kunnen ontlenen. „Een win-winsituatie, want het brengt collega’s met elkaar in contact, wat goed is voor de sfeer. Bovendien zijn mensen dankbaar dat ze elkaar kunnen helpen.”