Op de hoek van de ontbijttafel ligt de Financial Times klaar om gelezen te worden. Gentenaar Peter Ampe (66) blijft gebeten door het financiële nieuws na achttien jaar als medewerker beleggingsadvies en vermogensbeheer bij Bank De Maertelaere en tot augustus vorig jaar als hoofd van de dienst vermogensbeheer bij Société Générale Private Banking, de Franse vermogensbank die Bank De Maertelaere in 2001 overnam.
Hoe rolde u in die financiële wereld?
Peter Ampe • Na mijn rechtenstudies werkte ik vijf maanden in een Gents wisselagentschap, bij een schoonbroer van mijn vader. Toen vertrok ik met mijn vrouw, Blanche Boost, naar Burundi om er vrijwilligerswerk te doen. De eerste twee jaar beheerde ik de financiën voor een klein seminarie en nadien was ik vier jaar medewerker van de econoom van het bisdom Muyinga. We waren er graag en maakten vele Burundese vrienden, maar keerden terug, omdat we voelden dat we buitenstaanders bleven en omdat we ons oudste kind – dat toen vijf was – graag naar school wilden sturen.
Eenmaal terug in België – het was toen 1983 – solliciteerde ik opnieuw bij het wisselagentschap van de broers De Maertelaere, dat ondertussen uitgegroeid was tot een bedrijf met 35 werknemers.
Het was een zeer gunstige periode, want de decennia erop steeg de waarde van alle activa fenomenaal.
Na de kredietcrisis die in 2007 begon, kwam de financiële sector zwaar onder vuur te liggen. Had die crisis kunnen worden vermeden?
Peter Ampe • Ik denk dat de overheden sneller hadden moeten inzien dat de wiskundige modellen waarop de banken risico’s berekenden en de instrumenten om de risico’s te beheersen niet onfeilbaar waren. Daarnaast hadden ze sneller moeten ingrijpen als bepaalde banken te veel geld – waarvan vaak ook nog eens geleend geld – uitleenden voor risicovolle beleggingen, zoals in de immobiliënmarkt.
Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat het hoofdhuis van Société Générale in Parijs ons vroeg spaargelden terug te halen bij bepaalde banken.
De banken vertrouwden elkaar niet meer, waardoor het interbancair systeem stilviel. Maar net dat vertrouwen is cruciaal onder de banken, want elke bank gaat failliet als alle klanten tegelijkertijd hun geld terug willen. Het is gezond als banken tot tien keer uitlenen wat ze hebben aan kapitaal van spaargelden, maar sommige banken ontleenden tot zelfs veertig
keer hun eigen vermogen.
Het voordeel van de financiële crisis is dat de controles nu veel scherper zijn evenals de voorwaarden om te kunnen beleggen.
Met de vragenlijst die potentiële beleggers moeten invullen, is het bijna onmogelijk om zonder kennis van zaken nog aandelen te kopen.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.