Aantal priesters in kwarteeuw gehalveerd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerk & Leven

Kerk & Leven

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Maak kennis met de redactie Kerk & Leven niet goed ontvangen? Meld het hier. U bent abonnee en u verhuist? Meld het hier. Abonneren op Kerk & Leven Schenk een abonnement op Kerk & Leven Vraag een proefnummer aan Archief Kerk & Leven

Aantal priesters in kwarteeuw gehalveerd

Erik De Smet

Erik De Smet

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op maandag 20 april 2015 - 12:02
Afdrukken
Vlak voor roepingenzondag publiceert het Vaticaan cijfers over het aantal priesters. Lees hier meer over de situatie in ons land en bij de buren.

Wereldwijd zijn er steeds minder priesters, ondanks het stijgende aantal in Afrika. Niet alleen Europa, maar ook Zuid-Amerika telt immers steeds minder priesters en roepingen. Dat blijkt alvast uit de cijfers over de priesterroepingen die het Vaticaan vlak voor de Wereldgebedsdag voor Roepingen bekendmaakte.

Tussen 2011 en 2013 daalde het aantal priesterkandidaten in Europa met 3,6 procent. De daling was het sterkst in Tsjechië (13 procent) en Groot-Brittannië (11,5 procent). Vreemd genoeg is België een van de weinige uitzonderingen en was er een stijging van het aantal priesterkandidaten met 7,5 procent.

Dat is evenwel op de rekening te schrijven van de initiatieven van aartsbisschop Léonard in het Franstalige landsgedeelte, die vooral kandidaten uit het buitenland aantrekken.

Aan Vlaamse opleidingen is het aantal priesterroepingen sinds 2010 stabiel met een kleine twintig seminaristen.

Aantal gehalveerd

In Vlaanderen is de voorbije kwarteeuw, sinds 1990, het aantal priesters meer dan gehalveerd. Waren er in 1990 in de Vlaamse bisdommen nog 4.689 diocesane priesters, in 2014 waren het er 2.211. De cijfers komen uit het Pauselijk Jaarboek.

Het tweetalige aartsbisdom Mechelen-Brussel niet meegerekend had het bisdom Brugge steeds het hoogste aantal priesters. Het houdt ook het sterkst stand (van 1.028 priesters naar 561).

De terugval was het sterkst in de bisdommen Antwerpen en Gent.

Daar verdween meer dan zestig procent van het priesterkorps.Het jaarboek maakt geen onderscheid tussen de Nederlandstalige en Franstalige priesters van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, maar als we hun priesterkorps netjes in twee delen, komen we voor Vlaams-Brabant en Brussel uit op een getal dat overeenkomt met dat van het bisdom Antwerpen.

De cijfers zeggen evenwel niets over de leeftijdspiramide die natuurlijk op zijn kop staat.

Een aanzienlijk deel van de priesters is de pensioensleeftijd voorbij en dus nog slechts deels of niet meer actief.

 

Zoals Frankrijk

Het katholieke weekblad La Vie deed een rekenoefening voor het aantal priesters in Frankrijk. Ook daar halveerde het aantal priesters gedurende de voorbije vijfentwintig jaar. Ze koppelden dat aantal aan het aantal katholieken en berekenden hoeveel katholieken er per priester zijn. Dat getal bleek te zijn gestegen tot gemiddeld 2.418 Franse katholieken per priester. In sommige streken stijgt het evenwel tot meer dan vierduizend.

Als we hetzelfde doen voor de Vlaamse bisdommen, blijkt dat we steeds meer neigen naar de Franse situatie. In het bisdom Antwerpen ging het aantal katholiek gedoopte inwoners per priester van 1.260 naar 2.020, in Brugge van 741 naar 1.221, in Gent van 1.088 naar 2.170, in Hasselt van 683 naar 1.701 en in Mechelen-Brussel van 795 naar 993. De conclusie is dat de declericalisering het sterkst toesloeg in Gent en Limburg.

Deze cijfers moeten omzichtig behandeld worden, want katholiek gedoopt betekent niet dat men ook praktiseert.

Amper 15 tot 20 procent van de gedoopten bezoekt met enige regelmaat een eucharistieviering.

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel  blijft in de ze context vrij stabiel, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat een groot deel van de bevolking aldaar niet gedoopt is. De samenleving is in het hoofdstedelijk gebied op religieus vlak nu eenmaal meer divers.

En in het tweede kwart?

Kunnen we voorspellingen doen? Als we nagaan hoeveel priesters er in 2020 nog de actieve leeftijd (jonger dan vijfenzeventig jaar) zullen hebben, we rekening houden met een voortijdige uitval van tien procent en een groei van gemiddeld vier priesterwijdingen per jaar voor Vlaanderen, dan moeten we rekenen op een priesterkorps per bisdom van 40 à 45 tot 60 à 70 in het historisch beter presterend Brugge.

Wellicht zijn dit realistische cijfers om een beeld te krijgen hoe de katholieke Kerk er in Vlaanderen in het tweede kwart van de eenentwintigste eeuw zal uitzien.

 

Gepubliceerd door

Kerk & Leven

Meer

Nieuws
Roeping

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Ierland blijft een katholiek land © Philippe Keulemans
readmore

Ierse Kerk lanceert roepingenjaar

icon-icon-nieuws
Nicaraguaanse gelovigen op het Sint-Pietersplein © Vatican Media
readmore

Laatste diplomaten van de Heilige Stoel verlaten Nicaragua

icon-icon-nieuws
Catechumenen in de Gentse kathedraal bij het begin van de vastentijd.  © Bisdom Gent/Matthias De Blaere
readmore

Volwassen dopeling is meestal tussen 18 en 35 jaar

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook