150 jaar Witte Paters en Witte Zusters: 10 sleutelmomenten | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy
Repro van een beeld uit 1878. © rr

150 jaar Witte Paters en Witte Zusters: 10 sleutelmomenten

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 4 april 2019 - 11:00
Afdrukken
Het is een feestjaar voor de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika en de Zusters Missionarissen van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika. Een overzicht.

Net geen duizend Belgische Witte Paters hebben sinds 150 jaar in veel ontwikkelingslanden missiewerk verricht. Vandaag zijn er in de Sociëteit van Missionarissen van Afrika, zoals de congregatie voluit heet, zo’n 500 kandidaten in vorming, meestal Afrikanen. De Sociëteit besteedt veel energie aan de vorming van Afrikaanse, Indiase, Mexicaanse, Filipijnse en Europese kandidaten en omringt de nieuwe leden bij hun eerste stappen op de weg van het apostolaat in Afrika en zelfs in Europa en in de Verenigde Staten.

Alles begon 150 jaar geleden met de droom van een Franse kardinaal.

1868  

CHARLES LAVIGERIE 3.JPG

Charles Lavigerie © rr

De Sociëteit van de Missionarissen van Afrika, in de volksmond Witte Paters, wordt opgericht. Het jaar daarop wordt ook de Zusters Missionarissen van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika gesticht. Drijvende kracht is de Franse kardinaal Charles-Martial Lavigerie (1825-1892). Hij was bisschop van Nancy en later aartsbisschop in Algiers. Lavigerie beschouwde de stad als een open deur tot Afrika, het continent waar hij wilde werken.

1870

De eerste Missionarissen van Afrika vertrekken vanuit Algiers. Eerst naar de Sahara, nadien naar Oeganda, Rwanda, Congo, Burundi…

1886

Namugongo_Martyrs_Shrine_exterior_view.jpg

De basiliek van Namugongo. © By Isabelle Prondzynski - Shrine -- the outside, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7348400

Op 3 juni 1886 worden in Namugongo tientallen bekeerlingen op gruwelijke wijze vermoord door een plaatselijke koning, die door getrouwen was opgehitst tegen de missionarissen en de honderden Afrikanen die zich tot het christendom hadden bekeerd (en zich tegelijk verzetten tegen de - ook seksuele - uitbuiting door de koning). 22 slachtoffers werden geïdentificeerd en heilig verklaard, ze worden sindsdien ‘De Martelaren van Oeganda’ genoemd. 3 juni is in Oeganda nog altijd Dag van de Martelaren, een officiële feestdag.

Op 28 april 1993 wordt de basiliek van Namugongo ingewijd, op 15 km van Kampala, de hoofdstad van Uganda. Het is de meest bezochte bedevaartplaats van Afrika. Ze gedenkt het bloedbad van 1886.

1913  

Mgr. Henri Streicher, apostolisch vicaris in Oeganda, wijdt zijn eerste Afrikaanse priesters.

1964

‘De Martelaren van Oeganda’ worden door paus Paulus VI heilig verklaard.

1965

Na afloop van het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965) legt de Sociëteit zich binnen de bisdommen ook toe op taken die door Vaticanum II nieuw leven werden ingeblazen: rechtvaardigheid en vrede, ontwikkelingswerk, interreligieuze dialoog. Sinds de Tweede Wereldoorlog kent de aanwezigheid van de Witte Paters in Afrika een recordaantal missionarissen.

1978

In 1978 wordt in het Congolese Ituri het eerste onthaalcentrum geopend. Er zouden er nog meerdere volgen, zodat de volledige vorming van de jongeren in Afrika gebeurt. Op dit moment zijn er ongeveer 500 Afrikaanse kandidaten in vorming.

1993

Op 28 april 1993 wordt de basiliek van Namugongo ingewijd, op 15 km van Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Het is de meest bezochte bedevaartplaats van Afrika. Ze gedenkt het bloedbad van 1886.

1994  

Charles Deckers

Witte pater Charles Deckers (1924-1994) wordt op 8 december in Oran zalig verklaard © RR/Tertio

Op 27 december 1994 worden vier witte paters, onder wie de Belg Charles Deckers, vermoord in Algerije. Deckers werkte er aan de relaties tussen moslims en katholieken. In de voorbije 150 jaar werden vijftig Witte Paters en tien Witte Zusters tijdens hun missioneringswerk vermoord. Op zaterdag 8 december 2018 wordt Charles Deckers zalig verklaard.

2016

De Zambiaan Stan Lubungo wordt door het algemeen kapittel van de Sociëteit verkozen tot de nieuwe algemene overste. Daarmee komt voor de tweede keer in de geschiedenis een Afrikaan aan het hoofd van de missiecongregatie.

Schermafbeelding 2019-04-02 om 14.59.15.png

Cover 'Alles in Afrika was mij lief'. © Uitgeverij Averbode

Meer lezen? 'Alles in Afrika was mij lief - De geschiedenis van de Belgische Witte Paters (1880-2010) is uitgegeven bij Averbode.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Wereldkerk
Artikel
Witte Paters
Charles Deckers

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

readmore

Paus scherpt antimisbruikwetgeving aan

icon-icon-nieuws
Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk © UGCC
readmore

Shevchuk: ‘Rusland probeert een genocide te voltrekken’

icon-icon-nieuws
Ook de oecumeneverantwoordelijke kardinaal Kurt Koch nam aan de gesprekken deel © Vatican Media
readmore

Wereldraad van Kerken plant Russisch-Oekraïense dialoog

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook