Stap 4. Installeren, planten, verzorgen
Tijd om je plantsysteem te installeren en om op zoek te gaan naar de planten die je in gedachten had.
Je kan planten vinden bij een kweker in je stad, in het tuincentrum of online. Vraag eens rond naar de ervaringen met verschillende leveranciers.
Je kan ook planten ruilen met je buren, met familie en vrienden of via een lokale tuingroep op Facebook. Zoek daarvoor in Facebook naar planten ruilen + de naam van je stad. Misschien vind je op die manier niet exact wat je zocht, maar word je wel verrast door een plantje waar je nooit aan gedacht had.
Begin je pas met tuinieren en heb je vragen over hoe het planten precies in z’n werk gaat, lees dan bijvoorbeeld deze gids van Natuurpunt (pdf).
Daarna bestaat je belangrijkste werk uit gieten. Voor klimplanten en leibomen in volle grond en voor plantjes in een (stapel-)muur, moet je alleen het eerste jaar af en toe gieten. Daarna trekken ze hun plan wel.
Plantenbakken en plantsystemen tegen de muur zal je regelmatig moeten gieten. Tegen zonnige muren wel dagelijks, bij schaduwmuren om de paar dagen. Dat doe je het beste ‘s avonds. Je kan overwegen om tijdens het planten waterkristallen toe te voegen aan de potgrond. Dat zijn polymeren die tot 100 keer hun eigen gewicht aan water absorberen wanneer je giet en daarna het water langzaam weer afgeven. Zo kan je één gietbeurt op twee overslaan. Goedkoper en natuurlijker is kiezen voor de juiste plant op de juiste plek en voor een systeem en standplaats die passen bij jouw stijl van tuinieren.
Daarna kan je genieten van je groene muur en observeren wat werkt en wat niet. Niet alle plantjes zullen het redden. Dat hoort nu eenmaal bij tuinieren. Ga ter vervanging op zoek naar andere soorten die beter aangepast zijn aan het systeem en de standplaats die je gekozen hebt.
Soms krijg je onverwacht bezoek van spontane plantjes. We hoeven ze niet meteen onkruid te noemen, wij zijn toch geen onmensen. ;-) In plaats van ze zo snel mogelijk uit te trekken, kan je ze eerst wat laten groeien en vervolgens identificeren met een app, bijvoorbeeld ObsIdentify. Misschien zijn het welkome gasten. Zo kreeg ik op één jaar tijd 3 bomen cadeau: een es, een eik en een tamme kastanje. Zomaar voor niks. De natuur is gul als wij dat durven toelaten.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.