#9 Waarom valt de campagne van Broederlijk Delen samen met de veertigdagentijd?
Broederlijk Delen ontstond in 1961 na een oproep van de Belgische bisschoppen tot de bevolking om solidair te zijn met de pas onafhankelijk geworden Congo en meer bepaald de hongerlijdende bevolking in Kasaï. Gelovigen werden uitgenodigd om hun vasten op een geëngageerde manier te beleven. Wat men uitspaarde door soberheid, kon worden gedeeld met de Congolese bevolking.
Hun oproep kreeg massaal gehoor. Een nieuwe vastenbeleving kreeg gestalte. Het klassieke drieluik 'vasten als tijd van gebed, boete en werken van barmhartigheid', werd vervangen door 'tijd van bezinning, bekering en solidariteit.' De grondtoon van de spiritualiteit van Broederlijk Delen bleef steeds dezelfde: vanuit het Bijbelse visioen reflecteren op wat er in de wereld gebeurt, persoonlijke ommekeer (wat moet ik in mijn leven veranderen?) én concrete solidariteit met de armsten in de wereld. Lees meer.
#10 Waarover gaat de campagne van Broederlijk Delen in 2023?
Broederlijk Delen wil werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid. Door samen te werken, overal ter wereld, is dat perfect mogelijk, stelt de organisatie. Want als 25% van de mensen ervoor kiest om te delen en herverdelen, is dat genoeg om het 100% anders te doen. Doe mee met de 25%-revolutie!
Dit jaar staat Guatemala centraal in de campagne van Broederlijk Delen. Daar strijdt de 52-jarige Irma samen met vele lotgenoten voor de invoering van een waterwet. Al ruim 25 jaar doen multinationals hun zin met de Pacayarivier. Ze trokken hem recht en dijkten hem in, wat in 2005 leidde tot een nooit geziene overstroming. En ze vervuilen de rivier zonder rekenschap af te leggen. Gedupeerde dorpsbewoners verenigden zich tegen dit onrecht, maar kregen totnogtoe geen gehoor bij de overheid of het gerecht.
Irma en haar medestanders van Pastoral de la Tierra de San Marcos (PTSM) blijven geloven dat hun ooit recht gedaan wordt en vragen ook jouw steun. Overal in Vlaanderen worden 'koffiestops', solidariteitsmalen en andere acties gehouden om geld in te zamelen en mensen bewust te maken van uitbuiting en ongelijkheid in de wereld.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.