Bob Dylan in België: 3 fans over hun lievelingsnummer | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy
© Vorst Nationaal

Bob Dylan in België: 3 fans over hun lievelingsnummer

Piet De Loof

Piet De Loof

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2015 - 0:57
Afdrukken
Zijn 'Never Ending Tour' brengt hem op 1 november naar Brussel: Bob Dylan. Drie Vlaamse fans vertellen over hun favoriete song.

Januari 1961. John F. Kennedy legt de eed af als Amerikaans president. Rond dezelfde tijd lift de 20-jarige Robert Zimmerman - alias Bob Dylan -  naar New York om er voor zijn zieke idool Woody Guthrie te zingen. Dylan zou nooit meer stoppen met touren.

We zijn 54 jaar later. Bob Dylan heeft in die tijd ontroerd, verrast, geïntrigeerd. Zijn periode als protestzanger, zijn wonderjaren 60, zijn veelbesproken bekering tot het katholieke geloof eind jaren 70 waarover hij nog steeds warm en koud blaast. Dylan valt niet te doorgronden, of toch niet meer. Zijn songs spreken voor zich. Honderden zijn het er.

Op 1 november speelt Bob Dylan in Vorst Nationaal. Kerknet liet 3 Vlaamse fans vooruit- en terugblikken aan de hand van hun favoriete song.

Jan De Smet (62), muzikant

Ontdekking

In de hemel is geen Dylan, daarom draaien we hem hier, zong De Nieuwe Snaar in een hommage aan Bob Dylan. Frontman Jan De Smet is dan ook een Dylan-freak.

Jan De Smet • Ik heb nooit een soort Paulusmoment gehad dat me tot Bob Dylan heeft bekeerd, het was eerder een evolutie. Ik kende Pete Seeger en hoorde zijn duet met Bob Dylan, Playboys and Playgirls. Als 13-jarige had ik geen geld om platen te kopen, dus ging ik Dylans platen lenen in de plaatselijke discotheek. Met de microfoon bij de luidspreker van de platendraaier nam ik ze op met mijn Grundig bandopnemer. Onvermijdelijk stonden daar soms bijgeluiden op, zoals moeder die riep dat het eten klaar was (lacht). De liefde voor Dylan is nooit meer overgegaan.

Topnummer: Ballad of a thin man (1965)

Bob Dylan - Ballad Of A Thin Man (Vinyl rip)

Jan De Smet • Het is moeilijk, zo niet onmogelijk om één nummer te noemen, maar Ballad of a thin man is alleszins een favoriet. Heerlijk, hoe hij de bourgeoisie de mantel uitveegt. Do you, mister Jones? Een ander nummer is – uiteraard – Like a rolling stone, van dezelfde plaat Highway 61 Revisited. Een ideaal nummer om eens lekker je gal te spuwen. How does it feel / To be without a home / Like a complete unknown / Like a rolling stone?

Jammer dat er tegenwoordig zo weinig protestsongs worden geschreven.

De singer-songwriters van nu zijn zo introvert, alleen maar op hun navel gericht. Ze brengen alleen gezongen dagboeken. Ik vind nog altijd dat je mensen best een geweten mag schoppen.

Ga je op 1/11 naar het concert?

Jan De Smet • Tuurlijk ga ik. Ik hoop alleen dat hij ook wat nummers speelt van de drie jongste albums.

 

Sven De Spiegeleer (41), ambtenaar

Ontdekking

Sven De Spiegeleer • Ik was 15 en hoorde Blowin' in the wind op de radio - dat nummer had onmiddellijk mijn aandacht. Kort daarop heb ik een verzamelplaat van hem aangeschaft, met iconische nummers als Like a Rolling Stone, The times they are a-changing en Knocking on heaven's door. Ik heb die plaat destijds grijs gedraaid. Wat mijn bijzondere interesse wekte, was zijn samenwerking met Mark Knopfler, toen en nu nog altijd één van mijn absolute idolen. De vorige stop van Dylan in België was trouwens samen met Knopfler.

Topnummer: The times they are a-changing (1964)

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Sven De Spiegeleer • Dylan is voor mij één van de weinige muzikanten en singer-songwriters bij wie ik in de eerste plaats naar de teksten luister. Daarom kies ik, weinig origineel misschien, voor The times they are a-changing. Dylan capteerde als een seismograaf de veranderende tijdsgeest in de jaren 60 en zette die om in goed klinkende liedjes met geëngageerde teksten.

Ga je op 1/11 naar het concert?

Sven De Spiegeleer • Nee. Ik vrees dat hij muzikaal wat over zijn hoogtepunt heen is. Je hoort tegenwoordig vaak dat hij zijn teksten maar wat staat te neuzelen. Ik wil niet dat ik een artiest van zijn allure vereenzelvig met een slecht concert.

 

Frank Van Laeken (56), auteur en journalist

Ontdekking

Frank Van Laeken • Ik ontdekte Bob Dylan pas als twintiger, begin jaren 80. Ik was toen medewerker bij FM 2000, een alternatieve lokale radio in Antwerpen. Dylan was net aan het eind van zijn religieuze periode en leek stilgevallen. Toen was hij daar plots met Infidels, een plaat die op mij grote indruk maakte. Vanaf dan heb ik mijn schade ingehaald en ben ik naar al zijn vroegere werk beginnen luisteren. Wat een teksten! Toen ze eens werden gebundeld in een boek, viel me op dat de teksten op zich overeind blijven.

Bob Dylan verdient de Nobelprijs voor Literatuur.

Topnummer: License to kill (1983)

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Frank Van Laeken • Een nummer van Infidels. Een agressieve tekst waarin verschillende thema's worden aangehaald. Over een man die naar de maan gaat, een andere die gaat vechten in Vietnam, maar ook over dé man in het algemeen, terwijl de vrouw veroordeeld wordt tot wachten op wat komen gaat. Now, there's a woman on my block / She just sits there as the night grows still / She says who gonna take away his license to kill? Een van zijn mooiste teksten ooit. Poëtisch en wrang tegelijk. Typisch Dylan.

Ga je op 1/11 naar het concert?

Frank Van Laeken • Zeker. Je weet nooit dat het zijn laatste optreden in België is. Ik hoop op wat minder bekende nummers. Zijn tophits durft hij wel eens af te haspelen.

 

Kaarten voor het concert op 1-11 bestellen op de site van Vorst Nationaal 

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Cultuur
Artikel
Muziek

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Het Pantheon in Rome © wikipedia
readmore

Pantheon in Rome bezoeken zal binnenkort 5 euro kosten

icon-icon-nieuws
De paus tijdens zijn ontmoeting met de leden van de Pauselijke Academie voor het Leven © Vatican Media
readmore

Paus pleit voor een dialoog tussen theologie en technologie

icon-icon-nieuws
Galenus houdt een urinestaal omhoog. Hij is in gesprek met Hippocrates. (Ms. 93/61, fol. 19r) © stad Brugge
readmore

Gezond leven in de middeleeuwen met Ibn Butlan en Galenus

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook