Vrijdag 24 juni – thema: roeping
Een ander thema dat tijdens dit congres, vandaag in het bijzonder, regelmatig aan bod komt is verzoening. Belangrijk is dat we ook in het gezin beseffen dat we allemaal goed en kwaad in onszelf dragen, zo vertelt een Frans koppel. Verzoening vraagt soms tijd, héél veel tijd. Maar het is bevrijdend.
“Vergeven is een gevangene vrijlaten, en dan beseffen dat jij die gevangene bent.” Stephen en Sandra Conway
Uiteraard is verzoening maar één van de vele concrete manieren waarop we als gezin geloof kunnen delen. Ook tijd maken voor gebed, samen de Bijbel lezen, een weekend voor gezinnen meemaken zijn en blijven belangrijk, zeker een uitdaging als er al drukke agenda’s zijn. Verder zijn we geroepen om Bijbelverhalen lévend te maken in onze gezinnen. Zo is echt liefhebben ook in de ander zijn of haar talenten ontdekken, als een geschenk van God.
Bijzonder boeiend waren ook de getuigenissen over de digitale wereld in een christelijk gezin. Het komt er niet zozeer op aan om het internet te weren, maar om het de juiste plaats te geven, en om de eigen identiteit eerst offline te ontdekken en ontwikkelen. Dat geldt eveneens voor digitale initiatieven die gezinnen pastoraal willen ondersteunen. In alles moeten we authentiek zijn en blijven, zowel online als offline.
“Gebruik het computerscherm om mensen aan te moedigen dat scherm te verlaten, en echt samen te zijn.” Sandrine Haudebourg
Belangrijk is vooral dat we onszelf blijven, ook op sociale media. Dat we er durven getuigen over geloof, en ook in onze stijl (bijvoorbeeld door respectvolle taal) tonen dat we het evangelie willen beleven. Ook belangrijk is dat we met kinderen durven spreken hoe ze zich voélen bij het internet.
Vandaag neemt ook een Belgisch koppel het woord. François en Isabelle Delooz-Vanceulebroeck vertellen over hun inzet voor migranten vanuit de Sant’ Egidiogemeenschap in Luik. De parabel van de barmhartige Samaritaan inspireert hen in een engagement waarbij drie begrippen een essentiële rol spelen: gastvrijheid, gratuïteit en generositeit.