Dagboek vanuit het Vaticaan: Wereldgezinscongres 2022 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Hasselt

Bisdom Hasselt

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Maak kennis met bisdom Hasselt
      De bisschop van HasseltHet bisdom HasseltDiocesane radenDekenaten - Pastorale Eenheden - Federaties - ParochiesOp weg naar Pastorale Eenheden
      Diensten
      Vicariaat parochiesVicariaat diaconieVicariaat onderwijsParochiecatechese en gezinspastoraalJongerenpastoraal (IJD)Vorming (CCV)HIGWPastoraal Informatiecentrum (PIC)Kunst in het PCSBibliotheekDocdienstKerkelijke rechtbankenRekendienstKerkfabriekenCommissie Kerkelijk Patrimonium (CKP)Vicariaat religieuzen
      Kerkenbeleidsplannen Jaarthema Pastoraal digitaal Afscheid en rouw Werken bij de kerk
      Geroepen?VacaturesBenoemingen
      Activiteiten Contact en communicatie
      PersdienstDigitale nieuwsbriefBisdomblad SamenYouTubeFacebook

Dagboek vanuit het Vaticaan: Wereldgezinscongres 2022

Wim Corbeel

Wim Corbeel

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022 - 14:41
Afdrukken
Wim Corbeel brengt verslag van het Wereldgezinscongres als een verhaal van roeping en hoop, en doet enkele suggesties om het vrucht te laten dragen.

Mijn vrouw Gabrielle en ik waren niet alleen tijdens onze vlucht van Brussel naar Rome in de wolken over onze deelname aan (de Belgische delegatie van) het Wereldgezinscongres (WGC), dat van 22 tot 26 juni in het Vaticaan plaatsvond. Het werd een feest vol ontmoetingen, waarbij we de paus van ver en de hele wereld van dichtbij zagen. De rijkdom van alle conferenties, vieringen en momenten van samenzijn in één artikel samenvatten is onmogelijk, dus kies ik hier voor een soort dagboek met foto’s, filmpjes en audiofragmenten. Toch eindig ik ook met enkele concrete uitdagingen voor kerk en families.

 

Woensdag 22 juni: Familiefestival

Beluister hier hoe het WGC op woensdagavond van start ging.

De bekende Italiaanse muziekgroep Il Volo bracht daarbij verschillende nummers. Ontroerend was hoe één van de zangers een ode kreeg van zijn grootvader, terwijl een andere zanger zijn moeder bedankte voor wie hij geworden was. Even later reed de paus, wegens knieproblemen in een rolstoel, onder luid gejuich binnen. Vijf koppels uit evenzoveel landen getuigden daarop over hun gezinsleven. Mij blijft meest het verhaal van het Congolese koppel bij: de ontrouw van de man, de diepe woede van zijn vrouw, de lange, lange weg naar verzoening ondersteund door hun families, vrienden en geloofsgemeenschap. Daarmee was de toon van het congres gezet. Geen zeemzoeterige maar realistische, soms harde verhalen over alle ellende waarmee koppels te maken krijgen zouden de volgende dagen aan bod komen: overlijden, overspel, zelfmoord, abortus, verslaving, drukte en financiële zorgen, oorlog (Oekraïne kwam meermaals aan bod), het ontdekken van de minder aangename kanten van de ander. De getuigenissen waren authentiek, al bleven bepaalde onderwerpen toch nog onbesproken, zoals bijvoorbeeld IVF.

Bekijk hieronder de video van de openingsavond van het Wereldgezinscongres.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Nadien nam de paus het woord. Hij vertelde wat hem trof in elk van de getuigenissen. Tegelijk legde hij een tweede, belangrijke rode draad voor het congres: de eigenheid van een christelijk gezin bestaat er niet in dat het moeilijkheden uit de weg gaat, wel dat de gezinsleden het leven en de liefde daarin het laatste woord geven vanuit het besef dat Gods liefde zich weerspiegelt in de relaties tussen alle gezinsleden. Het is die liefde die de verbondenheid binnen het gezin en van het gezin naar buiten toe versterkt.

Daarmee legde de paus meteen het thema van het WGC uit: ‘Familiale liefde: een roeping en een pad naar heiligheid’. Net als elke gelovige zijn ook de leden van elk gezin geroepen om elkaar onvoorwaardelijk lief te hebben. Dat kan niet zonder Gods genade.

“Wij zijn niet genoeg voor elkaar”. Paus Franciscus. 

Paus Franciscus © Long Thiên via wikimedia commons

Met deze woorden in het achterhoofd trekken Gabrielle en ik, moe maar tevreden, naar ons hotel vlakbij het Sint-Pietersplein. De slaap laat niet lang op zich wachten.

Ons hotel: vlakbij het Vaticaan © Tommy Scholtes


Donderdag 23 juni – thema: familiale liefde

Deze ochtend ontmoeten we de andere koppels van de Belgische delegatie: Myriam en Jean-François, en Béatrice en Etienne. Het klikt meteen. De volgende dagen zullen we heel wat met elkaar delen: we lachen veel, maar voelen en voeden ook een verbondenheid over diepgaande onderwerpen. Eenzelfde sfeer van verbondenheid zal ook groeien met de priesters van de delegatie, Tommy en Michel. Overigens komt deze ochtend ook het belang van een positieve verbondenheid tussen koppels en priesters aan bod.

“Ik zag een priester wenen omdat hij nog nooit een gezin op een informele manier had kunnen bezoeken.” Christopher Bellitto

Een koppel uit de VS beklemtoont dan weer dat het gezin niet alleen metaforisch, maar ook écht kerk is: vanuit hun doopsel delen gezinsleden in het algemeen priesterschap van de kerk. Ze zijn allemaal geroepen om Gods boodschap te beleven en te verkondigen. Ook grootouders en oudere mensen in het algemeen zijn wat dat betreft van onschatbare waarde voor en in gezinnen, zoals gelezen kan worden op verschillende plaatsen in de Bijbel. Ouderenzorg is niet in de eerste plaats een daad van liefdadigheid, maar een uiting van dankbaarheid.

Een koppel uit Spanje getuigt van het belang van de zaden van geloof die ouders en grootouders planten in hun gezinnen: we weten noch wanneer noch hoe deze zaden vrucht zullen dragen, maar blijven hopen dat er vrucht zal zijn zelfs vele jaren later. Uiteindelijk zijn we bovendien allemaal, oud én jong, gekwetst door het leven. Enkel door dit samen te dragen, ook in gebed, kunnen we verder.

“Families moeten niet genezen worden; zij zijn de genezing”. Carla Di Lello

De Paulus VI hal in Vaticaanstad: hier vonden alle getuigenissen plaats © Gabrielle Christenhusz

Later op de dag beklemtoont een dame die gescheiden koppels begeleidt, hoezeer ook kinderen lijden als het moeilijk gaat tussen hun ouders: als die ruzie maken, hebben kinderen angst dat ze zullen scheiden; en wanneer ze scheiden blijven kinderen vaak verweesd en in vertrouwen gekwetst achter. Precies daarom is preventie zo belangrijk, ook op gelovig vlak.

“Priesters bereiden zich jaren voor op hun wijding; waarom maken we er ons bij een huwelijksvoorbereiding dan vaak met één ontmoeting vanaf?” Danielle Bourgeois

Even later heb ik ook een kort gesprek met deze dame uit Canada. Ze beklemtoont onder meer hoe belangrijk tijd, geduld en gebed zijn in het verwerken van het verdriet dat gepaard gaat met een echtscheiding.

Ik eindig voor vandaag met twee andere momenten die me bijzonder getroffen hebben. Jordi Cabanas, één van de getuigen, zegt op een bepaald moment “Geen bloed is sterker dan liefde”. Als je weet dat de man geadopteerd is, hoeven deze bijzondere woorden niet te verbazen. Samen met zijn vrouw heeft hij zelf kinderen geadopteerd, niet vanuit een situatie van overvloed, maar bewust van de eigen kwetsbaarheid: “Wij leven in het wonderlijke paradox van het christendom: we verwelkomen niet vanuit onze sterkte maar vanuit onze zwakte… hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt…”

En Gian Luigi en Anna Chiara beginnen hun getuigenis met het laten horen van de hartslag van een ongeboren kindje. Gian Luigi zegt daarop: “Dit is menselijke waardigheid”. Even later begrijp ik wat hij bedoelt: de hartslag is die van hun zoontje dat het Downsyndroom blijkt te hebben. Het geluid van de hartslag van een baby is bijzonder schoon, en het koppel beklemtoont dat ze hun keuzes (om te trouwen, om een gehandicapt kindje te verwelkomen) vanuit schoonheid maken, niet vanuit regels of gevoelens van plicht of schuld.

Die avond besluiten Gabrielle en ik met zijn tweetjes samen gezellig te gaan eten. Na zoveel fijne ontmoetingen voelen we dat het tijd is voor een momentje onder ons twee. De ober knikt goedkeurend wanneer ik de saltimbocca alla romana kies, maar trekt zijn wenkbrauwen nogal grotesk op wanneer ik daarbij frieten bestel. Daarop schiet Gabrielle in een onbedaarlijke lach. Mijn God, denk ik bij mezelf, wat zie ik haar toch graag lachen...

Een avondje uit in Rome met mijn teergeliefde Gabrielle © Wim Corbeel


Vrijdag 24 juni – thema: roeping

Een ander thema dat tijdens dit congres, vandaag in het bijzonder, regelmatig aan bod komt is verzoening. Belangrijk is dat we ook in het gezin beseffen dat we allemaal goed en kwaad in onszelf dragen, zo vertelt een Frans koppel. Verzoening vraagt soms tijd, héél veel tijd. Maar het is bevrijdend.

“Vergeven is een gevangene vrijlaten, en dan beseffen dat jij die gevangene bent.” Stephen en Sandra Conway

Uiteraard is verzoening maar één van de vele concrete manieren waarop we als gezin geloof kunnen delen. Ook tijd maken voor gebed, samen de Bijbel lezen, een weekend voor gezinnen meemaken zijn en blijven belangrijk, zeker een uitdaging als er al drukke agenda’s zijn. Verder zijn we geroepen om Bijbelverhalen lévend te maken in onze gezinnen. Zo is echt liefhebben ook in de ander zijn of haar talenten ontdekken, als een geschenk van God.

Bijzonder boeiend waren ook de getuigenissen over de digitale wereld in een christelijk gezin. Het komt er niet zozeer op aan om het internet te weren, maar om het de juiste plaats te geven, en om de eigen identiteit eerst offline te ontdekken en ontwikkelen. Dat geldt eveneens voor digitale initiatieven die gezinnen pastoraal willen ondersteunen. In alles moeten we authentiek zijn en blijven, zowel online als offline.

“Gebruik het computerscherm om mensen aan te moedigen dat scherm te verlaten, en echt samen te zijn.” Sandrine Haudebourg

Belangrijk is vooral dat we onszelf blijven, ook op sociale media. Dat we er durven getuigen over geloof, en ook in onze stijl (bijvoorbeeld door respectvolle taal) tonen dat we het evangelie willen beleven. Ook belangrijk is dat we met kinderen durven spreken hoe ze zich voélen bij het internet.

Vandaag neemt ook een Belgisch koppel het woord. François en Isabelle Delooz-Vanceulebroeck vertellen over hun inzet voor migranten vanuit de Sant’ Egidiogemeenschap in Luik. De parabel van de barmhartige Samaritaan inspireert hen in een engagement waarbij drie begrippen een essentiële rol spelen: gastvrijheid, gratuïteit en generositeit.

Onze Belgische delegatie, met derde en tweede van rechts François en Isabelle Delooz-Vanceulebroeck  © Tommy Scholtes

Wat me vooral bijblijft is evenwel de bijdrage van de stichter van Pax in Familia over geweld (fysiek, emotioneel, spiritueel) in gezinnen. Geweld tegen vrouwen (en mannen) is een heuse pandemie, ook in katholieke gezinnen. Naar schatting 125 miljoen katholieke vrouwen (ongeveer 25%) zijn er het slachtoffer van. Ouders die elkaar slecht behandelen, geven dit voorbeeld bovendien door aan hun kinderen. Vaak kloppen katholieke slachtoffers eerst aan bij een priester. Maar die is zelden goed gevormd om hiermee om te gaan.

Die avond trekken de congresgangers per bus in groepjes naar verschillende parochies verspreid over Rome. Een salesiaanse parochie heet onze groep welkom. Het wordt een avond met getuigenis en zang, samen eten en dansen.

Ontmoeting en verbondenheid in de parochie Maria Ausiliatrice in Rome © Wim Corbeel

Gabrielle en ik maken kennis met koppels uit Taiwan, en we ontmoeten ook een gezin en een priester uit Jordanië en een koppel uit Betlehem. Daaruit komt dit interview voort. Zo vertelt een priester hoe belangrijk het luisteren is bij verzoening binnen koppels in Jordanië.
 

Zaterdag 25 juni - thema: een leven in heiligheid

De laatste dag met getuigenissen is aangebroken. Na het ontbijt vertel ik Gabrielle dat ik het, na de vele getuigenissen van de afgelopen dagen, wat kalmer aan ga doen. Wat ik nog niet besef, is dat twee van de sterkste en meest emotionele getuigenissen nog moeten komen!

Het eerste getuigenis is dat van een katholieke vrouw en een moslim man uit Indonesië. Vermits de islam in dat land ‘gemengde huwelijken’ verbiedt, bekeerde de vrouw zich om haar huwelijk te redden tot de islam. De diepe pijn, vernedering en ook boosheid die zij als katholiek voelde tijdens die jaren, verwoordt zij op een manier die me kippenvel bezorgt. Dat zij niet mocht zijn wie ze ten diepste was, roept bij haar nu nog tranen en emoties op. Op een bepaald moment vroeg en kreeg zij van haar man dispensatie om terug als katholiek te leven, wat dan weer hevige reacties bij de familie van haar man opriep. Uiteindelijk leerde die laatste de katholieke gemeenschap beter kennen. Hij vertelt ons hoe hij ontdekte dat katholieke koppels iets hadden wat de koppels uit zijn eigen religie niet hadden, en hoe dit voor hem gestalte kreeg in het eenvoudige feit dat katholieke koppels hand in hand lopen en Gods goedheid en genade afsmeken over hun gezin. Uiteindelijk werd ook hij katholiek.

Verrassende ontmoeting met een (andere) Nieuw-Zeelander: Dwayne © Tommy Scholtes

Een tweede, hoogst indrukwekkend getuigenis komt van een Australische familie die in één klap drie van hun zes kinderen verloor toen een dronken chauffeur een ware ravage aanrichtte, die overigens ook vier andere kinderen uit hun brede familie zwaar trof. Het schrijnend verhaal van de ouders die van achter politielint moesten toekijken hoe hun grootste levensgeschenken onder een wit laken werden gelegd groeide, vanuit hun geloof, uit tot een weg van gebed en vergeving. Op de plaats van het ongeval zelf baden de ouders al. “God, dit is sterker dan mezelf. Ik geef me over”, zei de vader in zichzelf. Het gebed voelde voor de vrouw evenwel eerder aan als een kruisweg. Elke dag opnieuw stelden beide ouders zichzelf voor de keuze: omhels ik mijn pijn, of wentel ik me in drank en drugs? Eens voor het eerste gekozen, groeiden ze naar een wil tot verzoening, maar niet onvoorwaardelijk.

“Ik haat de chauffeur niet, ik wil hem vergeven, maar ik wil ook dat God rechtvaardigheid laat gelden.” Leila Abdallah

Hun getuigenis leidde ertoe dat het in de nieuwsberichten steeds meer ging over geloof en vergeving, dan over het ongeluk zelf. Hoe kan iemand zoiets vergeven? Hoe kan je nog geloven als je zoiets meemaakt? Voor de ouders was het antwoord: omdat God ons niet test, maar wel is voorgegaan in het lijden; bespot, vernederd, vermorzeld. Omdat ieder mens goed en kwaad in zich draagt. Omdat hun kinderen ook wrokkig zouden worden als zij wrokkig waren. Op een bepaald moment konden ze Christus’ woorden in de mond nemen: “Heer, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen”. Uiteindelijk maakte het getuigenis van deze ouders zo’n indruk dat de Australische overheid een “Nationale Dag van Vergiffenis” uitriep. Misschien ook een idee voor ons land? Toen de ouders één van hun overleden kinderen een “mooie, hemelse zestiende verjaardag” wensten, hadden de duizenden deelnemers – wij inbegrepen – een krop in de keel en tranen in de ogen. Of hoe diep geloof en verzoening kunnen gaan in een leven…

Om even op adem te komen, bezoeken Gabrielle en ik deze namiddag het paleis van Lateranen, dat sinds enkele maanden voor het eerst open is. Dit paleis speelde niet alleen een essentiële rol in de geschiedenis van het pausdom, maar is nog steeds de woon- en werkplaats van de Vicaris van de paus. Een bezoek meer dan de moeite waard!

En dan is het tijd voor de plechtige afsluitende eucharistieviering op het Sint-Pietersplein.

 

Wereldgezinscongres 2022: slotviering op zaterdag 25 juni © Gabrielle Christenhusz

Kardinaal Kevin Farrell, prefect van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven (en oorspronkelijk van Dublin, waar het vorige WGC plaatsvond) gaat voor, terwijl de paus aan de zijkant blijft zitten in zijn rolstoel. Een bescheiden gebaar dat velen ontroert. De paus verzorgt wel de homilie. Daarin roept hij gezinnen op tot échte christelijke vrijheid: een innerlijke vrijheid om te kiezen voor Gods liefde en die uit te stralen in en vanuit het eigen gezin. Om, als het moeilijk gaat, niet de gemakkelijkste maar de meest vruchtbare weg te kiezen. Eigenlijk doet de paus daarmee al wat hij officieel pas morgen zou doen: de gezinnen zenden en bemoedigen. En dat is nodig, want heel wat gezinnen die kiezen voor een katholieke levenswijze worden geconfronteerd met een samenleving die zelf steeds minder katholiek is, zo vertellen twee koppels uit Syndey. Al beleven ze ook heel wat vreugde, zeker dankzij hun kinderen.
 

Zondag 26 juni: einde… en begin

Het ontbijt wordt alweer een sterk samenzijn: we delen als Belgische gezinnen momenten van humor, bemoediging, bezorgdheid en de belofte om elkaar op één of andere manier niet los te laten.

Nadien laten Gabrielle en ik in een kerk vlakbij de Sint-Pietersbasiliek een kaars zegenen en branden, met daarop de foto van een jongeman die veel te vroeg is heengegaan. We hadden dat aan zijn ouders beloofd. Een eenvoudig gebaar dat toont hoe gelovige gezinnen elkaar kunnen helpen.

Daarmee sluiten we dit onvergetelijk congres af. Maar het verhaal begint eigenlijk nu pas echt. Ook wij voelen ons geroepen om wat we de afgelopen dagen gehoord en beleefd hebben in ons leven als gehuwd koppel waar te maken. Ik hoop dat deze bijdrage ook u mag inspireren. Misschien kan het daarbij helpen om hieronder enkele uitdagingen voor christelijke gezinnen en de kerk in het algemeen te formuleren. Dat overzicht is niet volledig, en ieder kan het op zijn eigen manier aanvullen.

Ik eindig met een dankwoord. Dank aan God, die ons ook als koppel, ook in onze moeilijkheden, blijft steunen. Dank aan mijn lieve schat, die elke dag voor mij blijft kiezen en die zowel innerlijk als uiterlijk voor mij een ongekende schoonheid en spiegel van God is. Dank aan alle leden van de Belgische delegatie; het was een genade en een plezier om jullie beter te leren kennen. En tenslotte zeker ook dank aan alle mensen die onze deelname aan de Belgische delegatie mogelijk gemaakt hebben. Moge die deelname blijvend vrucht dragen.

Wim Corbeel.
 

Tot slot: enkele uitdagingen

  1. Tijdens het congres bleek steeds weer hoe belangrijk het is dat katholieke gezinnen elkaar blijven ondersteunen. Niet alleen in vriendschap en gezellig samenzijn, en ook niet alleen in moeilijke momenten; maar ook in het delen van hun gelovige weg, samen en afzonderlijk. Ik nodig alle kerkelijke verantwoordelijken uit om dergelijke ontmoetingen, in het groot of in het klein, en niet alleen naar aanleiding van een huwelijksvoorbereiding, mogelijk te (blijven) maken, en om daarin ook plaats te voorzien voor gebed en uitwisseling rond Bijbelverhalen en andere gelovige thema’s.
  2. Een catechumenale weg voor gehuwden, waaraan paus Franciscus bijzonder belang hecht. Die weg houdt niet alleen een voorbereiding op de huwelijksviéring in, maar ook een voorbereiding op het huwelijksléven. En – zo mogelijk nog het belangrijkste – een blijvende ondersteuning tijdens de eerste, cruciale jaren van het gehuwde leven. Laten we, als kerk en gezinnen, ook hier initiatief (blijven) nemen.
  3. Therapeutische hulp voor koppels bij problemen is essentieel. De kerk kan die rol niet zo maar overnemen van professionele hulpverleners. Maar er blijkt, met name bij pastoraal verantwoordelijken, nog weinig vorming te zijn rond de vraag wat zij kunnen doen als iemand met zware moeilijkheden in het huwelijk of het gezin bij hen komt aankloppen. Ook hier zie ik een uitdaging.
  4. Het belang van tijd maken binnen het gezin om met elkaar te praten en te delen kwam eveneens regelmatig aan bod. Tussen gehuwden onderling, en met kinderen. Durven praten over gevoelens, affectie, seksualiteit, geloof, een gezond gebruik van internet, over de gewone dingen van het leven. De drukte van het leven legt ons steeds meer druk op. Misschien kunnen wij als gelovigen, gehuwd of niet, aandacht blijven besteden aan de vraag hoe mensen (ook in hun gezin) de broodnodige innerlijke rust kunnen vinden, en zo weer tijd voor het essentiële in het leven.
  5. Getuigenis. We ondervonden het aan den lijve: koppels hebben veel te leren van en aan andere koppels. Net als bij catechese speelt getuigenis, vertellen vanuit je eigen leven en ervaringen, hier een belangrijke rol. Sommige ervaringen zullen herkenbaar zijn voor anderen, andere uitdagend. Om die levens- en geloofswijsheid niet verloren te laten gaan, kan men ook in gezinspastoraal de nodige plaats geven aan getuigenis (en uiteraard uitwisseling daarover nadien).
  6. Tot slot: de kerk besteedt – terecht – heel wat aandacht aan de preventie van seksueel en ander misbruik binnen de kerk. Misschien kunnen we als kerkgemeenschap ook een rol spelen in de preventie van en de hulp bij misbruik binnen gezinnen, onder andere door hierover vorming te geven aan pastoraal geëngageerden? Wellicht ligt hier een nieuw en pijnlijk, maar niet te verwaarlozen aandachtspunt.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Gezin
Artikel
wereldgezinscongres
familie
God; liefde; huwelijk
catechese in het gezin

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Het gezinsfeest van zaterdag op het Sint-Pietersplein © Vatican Media
readmore

Paus Franciscus: 'Verkondig de vreugde van het gezin!'

icon-icon-nieuws
Gezinspastoraal in Vlaanderen © Canva
readmore

Vlaamse inzending voor de Wereldgezinsdagen in Rome (korte video)

icon-icon-artikel
Paus Franciscus had vanmorgen al een eerste ontmoeting met gezinnen © Vatican Media
readmore

Wereldgezinscongres gaat van start in Rome

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook