Bekeren, omkeren, geroepen worden, vallen en verrijzen, radicale levenswending, omdenken van je godsbeeld… in 5 kunstwerken, 4 verhalen en 3 beelden.
De bekering van Saul (ook wel ‘roeping van de apostel Paulus’ genoemd) is een archetypisch bekeringsverhaal. Een godsbeeld blijkt niet meer houdbaar en moet radicaal herdacht worden. Stof voor meditatie.
‘De ontmoeting met Christus heeft Paulus’ visie op God grondig gewijzigd. De eenheid van God wordt door hem niet langer exclusief maar inclusief begrepen. De ene God wil in de ene Christus joden en heidenen in één gemeenschap samenbrengen. Dit brengt een grondige heroriëntatie met zich mee. Liep de beweging eerst van buiten naar binnen, nu gaat hij van. binnen naar buiten, van Israël uit naar de volken. Het heil, dat God in de geschiedenis van Israël begonnen is, moet nu door Israël naar de heidenen worden gebracht. Voor Paulus betekent dit geen breuk met het jodendom, maar de vervulling ervan. Door over de begrenzing van besnijdenis en Torah heen te stappen en naar de heidenen te gaan, vervult hij, naar zijn eigen overtuiging, de roeping van Israël om licht voor de volken te zijn.’
‘De roeping van Paulus lijkt in alles op een roepingsverhaal zoals dat in de bijbel te vinden is. Daarbij maakt de schrijver gebruik van een schema en van beelden, waarmee de Bijbel gewoonlijk de roeping van iemand verwoordt. Hij doet dat op die manier omdat hij iets onder woorden wil brengen, wat erg moeilijk is en omdat hij niet weet hoe hij dit anders moet zeggen.
Het belangrijkste beeld in dit roepingsverhaal van Paulus is: LICHT. Het is hét beeld om naar God / Jezus te verwijzen.
Een ander beeld is de VAL van Paulus. Kunstenaars beelden deze val vaak uit als Paulus die van zijn paard valt. Een paard is symbool van macht, van militair geweld. In die zin kan zo'n paard staan voor de vroegere levensstijl van Paulus. Dat hij er van afvalt spreekt boekdelen!
Paulus staat op na zijn val. Het werkwoord OPSTAAN wordt in het Nieuwe Testament gebruikt om 'verrijzen' weer te geven.’
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.