Gedeelde bodem
Sommige planten zijn onder de grond met elkaar verbonden, zoals het wilgenroosje hierboven dat via ondergrondse uitlopers nieuwe planten vormt. Recent onderzoek toont aan dat planten op nog veel verfijndere manieren met elkaar verbonden zijn dan we dachten. Zo wisselen bomen informatie en voedsel uit met soortgenoten via kilometerslange schimmelnetwerken.
Hoe vreemd het misschien ook moge klinken, ik ben ervan overtuigd dat onze innerlijkheid ook zo'n gedeelde en verbindende bodem is.
Onze innerlijke wereld is wel een persoonlijke, maar geen individualistische ruimte.
Wie al wat innerlijk werk heeft verzet, zal kunnen beamen dat niet alle problemen die we daar te verwerken hebben hoogst individuele problemen zijn. Vaak zijn het de problemen van onze tijd, van de cultuur en gemeenschap waarin we leven, of zelfs van de mensheid op dit moment in de evolutie.
Ook de oplossingen die we er vinden zijn vaak geen hoogst individuele vondsten, maar bestaan vaak uit collectieve en gedeelde beelden die verrassend uitwisselbaar en begrijpelijk zijn voor anderen. Trouwens zou ons innerlijke leven zonder gemeenschappelijke taal en cultuur een halfbewuste oersoep blijven en zelden uitkristalliseren tot inzicht en helderheid.
Nog verrassender is misschien de gedachte dat wat wij daar in ons binnenste verhelderen niet alleen voor onszelf tot klaarheid komt, maar voor alle mensen, vooral voor onze naasten. Zelfs als we er niet in slagen om er iets over te communiceren.
Dat het op geestelijk vlak niet zo goed gaat met Europa, heeft misschien wel te maken met de verwaarlozing van het innerlijke leven in onze cultuur.
Zoals planten via hun wortels bijdragen aan een gezonde bodem en de stabiliteit van het hele ecosysteem, zo dragen wij met ons innerlijke leven bij aan de stabiliteit van het geestelijke leven van de hele gemeenschap.
Planten nemen niet alleen van de bodem, ze bouwen bodem op. Wie diep wortelt, bouwt mee aan een geestelijke voedingsbodem voor anderen.
Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.
Verder lezen
Meer over tuinieren op Kerknet
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.