Hoe Theodoor van Loon katholieke revival vormgaf | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy
Bij de Opdracht van Jezus in de tempel (feest van 2 februari) spreekt de oude Simeon een profetie uit. Een scherp zwaard zal Maria’s hart doorboren. Ze zal lijden onder de kruisdood van haar zoon. © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.

Hoe Theodoor van Loon katholieke revival vormgaf

Sim D'Hertefelt

Sim D'Hertefelt

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 7 oktober 2018 - 7:00
Afdrukken
De Belgische religieuze schilder uit de 17de eeuw verbond lokale beeldtaal met grote religieuze thema’s. In dienst van nieuwe religieuze beleving.

Een tentoonstelling in BOZAR en Scherpenheuvel haalt Theodoor van Loon uit de schaduw van zijn tijdgenoot Rubens. In de catalogus beschrijft Ruben Suykerbuyk de context waarin Theodoor van Loon zijn monumentale religieuze schilderijen maakte. Een inkijk in een bijzonder moment in de Europese geschiedenis, de contrareformatie.

Strijd rond devotiepraktijken

Rond 1600 was de Katholieke Kerk in de Zuidelijke Nederlanden letterlijk en figuurlijk aan herstel toe. Delen van de bevolking hadden de Katholieke Kerk de rug toegekeerd. Oorlogen en vernielingen hadden kerkgebouwen onbruikbaar gemaakt. Inzet van de strijd tussen protestanten en katholieken waren onder andere de vele katholieke devotiepraktijken rond heiligen, beelden en Maria. 

Van houten kapel tot mariale stad

In die context kon een klein Mariabeeldje opgehangen aan een eik op een heuvel uitgroeien tot een bedevaartsoord van staatsbelang: Scherpenheuvel. De aartshertogen Albrecht en Isabella gingen er op bedevaart. Dankzij hun patronage groeide het houten kapelletje uit tot een mariale stad met de eerste koepelkerk van de Nederlanden.

Theodoor van Loon kreeg opdracht om het leven van Maria te schilderen in 7 monumentale taferelen. Ze stemmen overeen met de 7 mariale feesten die gevierd werden aan het aartshertogelijk hof van Albrecht en Isabella. Zo prestigieus was de schilder in zijn tijd. 

Verbinding tussen lokale beleving en algemene thema’s

De contrareformatie wordt soms beschreven als een top-down gebeuren. Maar de geschiedenis toont een meer genuanceerd verloop. Lokale religieuze ervaringen en devoties wonnen aan populariteit en werden door de instanties opgepikt, theologisch scherpgesteld, bekrachtigd en versterkt. 

Kunstenaars als Theodoor Van Loon kregen de taak om vorm te geven aan de verbinding tussen lokale religieuze gevoelens en algemene religieuze thema’s. Van Loon kiest bij het schilderen bewust voor een vormgeving die herkenbaar is voor gewone gelovigen. Zo herkent de kijker zijn religieuze beleving in het levensverhaal van Maria. En wordt het levensverhaal van Maria het toneel voor nieuwe religieuze ervaring bij de kijker. 

Beleef Van Loons Mariacyclus in Scherpenheuvel

Voor de expo werd Van Loons Mariacyclus in Scherpenheuvel gerestaureerd en kreeg het een mooie belichting. Een bezoekje waard. Hier een voorproefje. 

Anna en Joachim, de ouders van Maria, ontmoeten en omhelzen elkaar bij de Gouden Poort. Een alledaagse vormgeving van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december. ©  Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Negen maanden later, op 8 september, vieren we de Geboorte van Maria. Maria’s moeder Anne zie je rechts op de achtergrond. De gewone vroedvrouwen op de voorgrond trekken alle aandacht. ©  Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Als Maria 3 jaar is, brengen haar ouders haar naar de tempel (feest van 21 november). Volgens de legende beklom het kleine meisje zelfstandig de trap zonder achterom te kijken. Zoals alle ouders kijken Anna en Joachim trots maar bezorgd toe. © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Bij de Boodschap van de aartsengel Gabriël aan Maria (feest van 25 maart) staat de engel meestal links, op de eerste plaats. Hier zien we Maria links. Zo kan je je maximaal met haar identificeren en de krachtige aanwezigheid van God ervaren. © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Maria bezoekt haar eveneens zwangere nicht Elisabeth (feest van de Visitatie op 2 juli). Elisabeth voelt het kind, Johannes de Doper, in haar buik opspringen en prijst Maria. Uit dankbaarheid zingt Maria haar Magnificat.  © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Bij de Opdracht van Jezus in de tempel (feest van 2 februari) spreekt de oude Simeon een profetie uit. Een scherp zwaard zal Maria’s hart doorboren. Ze zal lijden onder de kruisdood van haar zoon. © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Hoogtepunt is de Tenhemelopneming van Maria (feest van 15-08). De bloemen verwijzen naar de onvergankelijkheid van haar lichaam. De bedevaarder kan zich identificeren met de rustende Sint-Jacob (‘Santiago’) linksonder. Het doel is bereikt. © Beeld Theodoor van Loon, foto Katrien Van Acker - KIK-IRPA Brussel. Tekst gebaseerd op OKV.
Vorige Volgende

Meer weten

  • Mariacyclus met 7 schilderijen van Theodoor van Loon in de basiliek van Scherpenheuvel
  • Expo Theodoor van Loon in BOZAR van 10 oktober ‘18 tot 13 januari ‘19 
  • Ruben Suykerbuyk. Theatro miraculorum. Theodoor van Loon en de religieuze cultuur in de Zuidelijke Nederlanden. In: Sabine van Sprang (red.). Theodoor van Loon (catalogus bij de expo). Paleis voor Schone Kunsten, Brussel (BOZAR), 2018. 
  • Mark Vervaeck (red.). Scherpenheuvel: Wees gegroet Maria. OKV, 2005, 1. 

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Cultuur
Artikel
kunst
Maria

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Theodoor van Loon, Piëta © MNHA - Tom Lucas
readmore

Ontdek de schilder Theodoor van Loon in BOZAR en Scherpenheuvel

icon-icon-nieuws
Een inspectie, en klaar voor transport © Lionel Dutrieux/Museum M
readmore

Topstukken Dieric Bouts verlaten na 600 jaar Sint-Pieterskerk

icon-icon-nieuws
Marlies Dekkers als Hildegard von Bingen. De lingerieontwerpster liet zich door de mystica inspireren voor haar Ecclesia-lijn. © Marlies Dekkers
readmore

Marlies Dekkers ontwerpt lingerie met Hildegard von Bingen

icon-icon-artikel

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook