Uitgangspunt van het IPB-forum van afgelopen zaterdag in Antwerpen vormde Christus leeft!, de postsynodale exhortatie die paus Franciscus schreef na afloop van de bisschoppensynode over jongeren, geloof en roeping van oktober 2018. Vier leden van jongerenbewegingen getuigden aan de hand van een of meerdere citaten uit het document die hen hadden geraakt. Hun getuigenis diende als inspiratiebron voor groepsgesprekken in vier thematische groepen.
Evenwicht
Tine De Leeuw is coördinator van de Sint-Michielsbeweging in Kortrijk, die ondertussen al op zeven plaatsen in Vlaanderen actief is. Tine vertrok vanuit wat ze het hart van de beweging noemde: de vriendschap met Christus en de dubbele long die dat hart zuurstof geven: de vriendschap met jongeren en de vriendschap met mensen in nood. Evenwicht vormde de rode draad in haar getuigenis. Om te vermijden dat de beweging een clubje van hooggeschoolden wordt, is de zorg voor een divers publiek belangrijk, zowel wat betreft opleiding als geloofsachtergrond. Even belangrijk is niet te moraliseren, maar tegelijk onderwerpen aan te kaarten die jongeren en hun gedrag of mentaliteit in vraag durven stellen vanuit de relatie met Jezus. En het evenwicht tussen leuke dingen doen en tegelijk zorgen voor voldoende diepgang. Maar vooral: jongeren verantwoordelijkheid geven en tegelijk ervoor zorgen dat ze niet in de gracht rijden door voor back-up te zorgen waar nodig.
Kracht van voorbeeldfiguren
Koen Timmermans is salesiaan van Don Boso en actief in de jongerenwerking van de salesiaanse familie. Dat hij verwees naar de figuur van stichter Don Bosco als grote troef om ook vandaag jongeren aan te spreken, was dan ook geen verrassing. Het leven van Giovanni Bosco alleen al blijft een gedroomde inspiratiebron om jongeren – en vooral zwakke en kansarme jongeren – te laten zien wat geloof met mensen kan doen. En het geven van verantwoordelijkheid aan jongeren is zoals alom bekend een onderdeel van het salesiaanse charisma.
Luisteren en jongeren echt raken
Anaïs Fayt is sinds enkele maanden directeur van IJD – Jongerenpastoraal Vlaanderen. Zij onderstreepte allereerst het belang van het luisteren naar jongeren. Het is een voorwaarde voor een verkondiging van het Evangelie die het hart van jongeren echt en beslissend wil raken. Ze wees onder meer op het belang van internationale bijeenkomsten zoals de Wereldjongerendagen, waar jongeren elkaar ontmoeten en ervaringen als leerlingen van Jezus uitwisselen. Als pastoraal jongeren echt wil raken moet ze zoveel mogelijk zien te vertrekken van wat hen aanspreekt: Bijbel, stilte, samen zingen en bidden, rituelen (kaarsje aansteken) … Sociaal engagement en contact met (kans)armen bieden kansen om het geloof te ontdekken en te verdiepen.
‘Scoutsmoedig’
Norbertijn Werner Fierens is verbondsaalmoezenier, en Bertrand Goethals ploegleider zingeving van de Scouts en Gidsen Vlaanderen, voorheen de Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen. De K werd destijds geschrapt wegen te exclusief. Zij lichtten de nieuwe visietekst over levensbeschouwing, die straks aan de verbondsraad wordt voorgelegd, toe. Kennis van en kritische omgang met diverse levensbeschouwingen, veiligheid en welkom voor elk lid, respect en moeite doen voor ieders beleving … het zijn maar enkele krachtlijnen van de visietekst. Werner Fierens zorgde voor een scoutsmoedige uitsmijter die stevig bleef nazinderen: De christelijke erfenis is en blijft belangrijk. Vandaar deze uitnodiging: als de Kerk dat christelijke verhaal wil blijven laten klinken, zal ze haar comfortzone moeten verlaten en mensen én middelen daarvoor ter beschikking stellen.
Lees verder onder de foto's