Italië rouwt om volksheld & ‘hedendaagse Franciscus’ Biagio Conte | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Italië rouwt om volksheld & ‘hedendaagse Franciscus’ Biagio Conte

Erik De Smet

Erik De Smet

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 18 januari 2023 - 15:27
Afdrukken
De kleurrijke ‘Fratel Biagio’ (broedertje Biagio) leefde als dakloze onder de daklozen, missioneerde en stichtte opvangcentra.
Biagio Conte, hier in Milaan, leefde als dakloze onder de daklozen. © Piaggesi/ROPI via ZUMA Press

Tienduizenden hebben gisteren, dinsdag 17 januari, in de Siciliaanse stad Palermo de uitvaart bijgewoond van Biagio Conte. De 59-jarige lekenmissionaris was een kleurrijke en charismatische figuur en bijzonder geliefd. ‘Fratel Biagio’ (broedertje Biagio) had nooit een kerkelijke status, maar droeg een bruine monnikspij, had een lange baard en werd wel eens een ‘hedendaagse Franciscus van Assisi’ genoemd.

Conte lag aan de oorspong van de Missione di Speranza e Carità (Missie Hoop en Naastenliefde), een centrum dat vandaag drie afzonderlijke voorzieningen in Palermo heeft. Elke dag reikt het centrum 2.400 maaltijden uit aan dak- en thuislozen, en geeft hen onderdak, warme douches en medische basiszorg.


Kluizenaar in de bergen

Biagio Conte was de zoon van een aannemer in Palermo. Rond 1990 verzeilde hij in een diepe spirituele crisis. Eerst besloot hij in de bergen als kluizenaar te leven, vervolgens trok hij te voet van Palermo naar Assisi, met Sint-Franciscus als inspiratiebron. Omdat zijn familie zijn spoor bijster was, schakelde die een opsporingsprogramma van een televisiezender in, waarna Conte live op televisie zijn excuses aanbood. Bij zijn terugkeer in Palermo begon hij als een dakloze te bedelen rond het centrale treinstation, maar dan met de bedoeling om geld in te zamelen voor de opvang van de daklozen die daar samenkomen. 

Door zijn opvallende missionaire acties en verschijning werd hij een bekende figuur in heel Italië.

Conte bleek ook bedreven in het ter verantwoording roepen van het gezag. Meer dan eens organiseerde hij protesten, waaronder lange hongerstakingen ten gunste van het lot van de armen.


Miraculeus genezen in Lourdes

Jarenlang zat Conte in een rolstoel als gevolg van een wervelkwetsuur. In 2014 reisde hij naar het Franse heiligdom Lourdes en bleek genezen nadat hij zich in het water van de beroemde bron had laten onderdompelen. ‘Ik verwachtte niets en gaf voorrang aan de andere zieken, maar toen bedacht ik me, en onmiddellijk nadat ik me had ondergedompeld, voelde ik een vuur vanbinnen waardoor ik plots kon rennen.

Voor mij was het een onverwachte genade die ik ontving van Onze-Lieve-Heer, die zijn moeder Maria de opdracht gaf.

Het aartsbisdom Palermo zou later verklaren dat artsen ‘niet in staat waren om een wetenschappelijk plausibele verklaring te verstrekken’ voor zijn herstel.

Toen paus Franciscus in 2018 Palermo bezocht om er de vermoorde antimaffiapriester Pino Puglisi te eren, lunchte hij in een van de missiecentra met de daklozen en met Conte. In 2019 wandelde hij van Palermo naar Brussel, om er in het Europese Parlement aandacht te vragen voor het lot van de bootvluchtelingen. 

‘Broeder Biagio’ overleed op 12 januari 2023 aan de gevolgen van darmkanker en ontving nog vele vrienden en weldoeners aan zijn ziekbed.


Gepassioneerd door Christus

‘Conte was een man die gepassioneerd werd door Christus, wiens boodschap een profetie blijft voor de wereld van vandaag’, verklaarde kardinaal Matteo Zuppi, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, in een boodschap aan de rouwenden in Palermo. ‘In een samenleving waarin individueel geluk wordt gezocht, herinnert broeder Biagio ons eraan dat echt geluk voortkomt uit de tijd die we besteden aan anderen, vooral aan degenen die arm zijn en misprezen worden. Zijn liefde voor de minsten, de keuze om antwoorden te zoeken en nooit te wennen aan het schandaal van armoede en het lijden van de armen zijn een kostbare erfenis, die moet worden voortgezet, niet alleen in Palermo maar in de hele land. We zijn allemaal broeders!’

Duizenden mensen kwamen Conte de laatste eer betuigen, onder wie verschillende vooraanstaanden. © Piaggesi/ROPI via ZUMA Press
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Rabbijn Abraham Heschel: 'Denk eraan, in een vrije samenleving zijn sommigen schuldig, maar allen zijn verantwoordelijk' © RR
readmore

Standpunt Frederique Vanneuville in Tertio: Schuldige omstaanders

icon-icon-artikel
Bisschoppensynode in Rome © Vatican Media
readmore

Website voor de continentale fase van de bisschoppensynode

icon-icon-nieuws
Bisschop Robert Francis Prevost met paus Franciscus © Vatican Media
readmore

Amerikaanse augustijn Robert Prevost volgt kardinaal Ouellet op

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook