Italiaanse kardinaal Zuppi gaat bemiddelen in Oekraïne | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Italiaanse kardinaal Zuppi gaat bemiddelen in Oekraïne

Erik De Smet

Erik De Smet

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 26 mei 2023 - 17:15
Afdrukken
De Italiaanse kardinaal leidde ooit mee onderhandelingen die de burgeroorlog in Mozambique beëindigden.
Kardinaal Matteo Zuppi, vredesgezant van de paus en voorzitter van de Italiaanse bisschoppen © Vatican Media

De aartsbisschop van Bologna, kardinaal Matteo Zuppi, is door het Vaticaan aangesteld om te bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zuppi is geen beroepsdiplomaat, maar heeft als lid van de gemeenschap van Sant'Egidio een rijke ervaring op het vlak van conflictbemiddeling. In de vroege jaren 1990 was Zuppi persoonlijk betrokken bij vredesonderhandelingen tussen de twee strijdende partijen in Mozambique, wat leidde tot vrede na meer dan 17 jaar bloedige burgeroorlog. Dat proces nam 27 maanden in beslag. Nadien was hij direct betrokken bij andere vredesprojecten van de gemeenschap.

Jan De Volder, bijzonder hoogleraar interreligieuze dialoog (KU Leuven), kent Zuppi persoonlijk vanuit de beweging van Sant’Egidio. Op Radio 1 zei hij dat Zuppi een mythische reputatie heeft en dat de paus hem uitkoos vanuit een persoonlijke appreciatie, het oecumenische netwerk van Sant’Egidio, maar vooral vanwege Zuppi’s menselijke kwaliteiten en politieke vaardigheden.

De bemiddelingsopdracht in Oekraïne is hoe dan ook een hondsmoeilijke opdracht en niet te vergelijken met deze in Mozambique. Daar waren de partijen moegestreden en hadden ze na de val van het communisme en het apartheidsregime geen echte bondgenoten meer.

De missie toont wel aan dat het Vaticaan een eersterangsrol speelt in het streven naar een politieke oplossing van een conflict dat al tienduizenden mensenlevens heeft gekost.


Belangrijk figuur

Matteo Maria Zuppi werd op 11 oktober 1955 in Rome geboren en ontmoette in 1973 als middelbare scholier Andrea Riccardi, de stichter van de Sant'Egidio. Daarna begon hij zich in te zetten voor immigranten en daklozen en mee te werken met de beweging.

Op 22-jarige leeftijd, na het behalen van een diploma in de letteren aan de Romeinse Universiteit La Sapienza, met een proefschrift over de geschiedenis van het christendom, ging hij naar het seminarie van het bisdom Palestrina. Op 9 mei 1981 werd hij tot priester gewijd voor dit bisdom in de rand van Rome. In 1988 ging hij  over naar het bisdom Rome en werd pastoor in Trastevere. Van 2000 tot 2012 was hij algemeen kerkelijk assistent van de gemeenschap van Sant'Egidio.

Op 31 januari 2012 benoemde Benedictus XVI hem tot titulair bisschop van Villanova en hulpbisschop van Rome. Paus Franciscus benoemde Zuppi op 27 oktober 2015 tot aartsbisschop van Bologna. In oktober 2019 werd hij kardinaal gecreëerd. Zijn titelkerk is niet toevallig die van Sant'Egidio in de Romeinse wijk Trastevere.

Vanaf dat moment wees iedereen Zuppi aan als de enige figuur die de Italiaanse bisschoppenconferentie in de door paus Franciscus gewenste richting kon leiden.

Zijn benoeming tot voorzitter van de bisschoppenconferentie op 24 mei vorig jaar was dan ook geen verrassing. Door de combinatie van een aantal functies is hij hoe dan ook een van de belangrijkste figuren in de wereldwijde katholieke Kerk. Vreemd genoeg was hij in februari laatst afwezig tijdens de continentale zitting van het synodale proces in Praag, terwijl hij er wel verwacht werd.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De paus in Hiroshima in 2019 © Vatican Media
readmore

Paus tot G7: Zweer kernwapens af, leg fundament voor vrede

icon-icon-nieuws
Dankjewel © Pixabay
readmore

Woordkracht - Dankjewel

icon-icon-blog
Journalisten en fotografen sloegen de voorbije dagen - ook letterlijk - hun tenten op aan het Gemelli-ziekenhuis voor een foto van de paus die aan het raam van zijn kamer verschijnt. © Reuters/Yara Nardi
readmore

Van taboe tot wereldnieuws: gezondheid paus minutieus opgevolgd

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook