2010 was een les in nederigheid voor de Kerk. Zijn we dan nu klaar met klerikalisme?
Lamberigts • Vandaag leeft het klerikalisme meer in de hoofden van tegenstanders van de Kerk dan in de Kerk zelf. Denk aan de insinuatie dat de Kerk Operatie Kelk beïnvloed heeft. Dat lijkt op ‘beating a dead horse’. Je kan de Kerk zo aanvallen precies omdat ze vandaag machteloos is.
Toch zijn er zeker nog restanten. Priesterwijdingen zijn zo zeldzaam dat nieuwe priesters vaak voorgesteld worden als het ‘nec plus ultra’ (het ultieme goed). De nadruk ligt dan minder op de dienstbaarheid, waar ze wel zou moeten liggen.
Na het concilie droegen in Vlaanderen veel priesters geen soutane of zelfs Romeinse boord meer. Tegenwoordig dragen jonge priesters die weer vaker, om zich te onderscheiden.
Ook leken met een theologische opleiding of verantwoordelijkheid gaan zich soms klerikaal gedragen: overtuigd van het eigen gelijk, onverschillig voor hoe zaken er in de wereld aan toegaan. Of zelfs iemand die verantwoordelijk is voor de bloemschikking in de kerk: ‘Jij hoeft me niet te zeggen waar de pot moet staan. Ik weet het beter.’
Hoe geraken we dan van het klerikalisme af?
Lamberigts • Stoppen met een grote mond op te zetten. Ik denk aan die beroemde uitspraak van de Franse bisschop Jacques Gaillot (overleden in april 2023): ‘Als de Kerk niet dient, dient zij tot niets’. Hij werd door paus Johannes Paulus II in 1995 weggepromoveerd uit Evreux om titulair bisschop te worden van Partenia, een spookbisdom in Mauritanië. Het was zijn lot omdat hij opkwam voor wie uitgesloten was en daarvoor controverse niet uit de weg ging.
Alleen op dienstbaarheid mogen we ons laten voorstaan.
Leken mogen en moeten hun plaats opeisen in de Kerk. De synode over synodaliteit is nog maar een begin. Hoeveel échte leken zijn daar, ik bedoel: mensen met een expertise buiten de Kerk? Hoeveel bedrijfsleiders zitten mee aan de tafel om na te denken over leiderschap in de Kerk? We hebben nog een lange weg te gaan!
Hoe kan de Kerk dan nog haar stem laten horen in de samenleving?
Lamberigts • De Kerk moet in haar kracht staan, en die kracht is het evangelie. Opkomen voor armen en kleinen, dat is precies wat de eerste Kerk deed. Onthechte dienstbaarheid is de enige weg die nu nog rest.