Koen Knevels over 'buitengewone' kansen voor kwetsbare jongeren | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Koen Knevels over 'buitengewone' kansen voor kwetsbare jongeren

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 4 januari 2022 - 13:04
Afdrukken
Voor Achterkrant sprak Tertio met BuSO-directeur Koen Knevels over het onschatbare belang van het godsdienstonderwijs in het buitengewoon onderwijs.
‘Ik vind het uitermate belangrijk een zingevend mens-, wereld- en godsbeeld mee te geven’, zegt schooldirecteur Koen Knevels  © RR/Tertio

Het geactualiseerde leerplan godsdienst voor opleidingsvorm 2 (OV2) en 3 (OV3) van het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) wordt op 11 januari 2022 gelanceerd. Koen Knevels (1966), directeur van het BuSO Sint-Elisabeth in Peer-Wijchmaal en voormalig godsdienstleraar, is een vurig voorstander van het vak godsdienst in het buitengewoon onderwijs. Ook die leerlingen worstelen immers met kleine en grote levens- en geloofsvragen. Hij is ondertussen al 20 jaar directeur, maar was daarvoor 12 jaar lang godsdienstleraar in het Technisch Instituut Sint-Jozef in Overpelt. Ik heb er mooie ervaringen gehad en ging geen enkele dag met tegenzin naar school. Ontelbare keren kon ik ervaren dat ik er als godsdienstleraar wel degelijk mocht zijn. Als je authentiek leeft en voorleeft, dan word je aanvaard door de jongeren. Ze zijn niet zo onverschillig als men soms denkt of als ze zelf soms laten uitschijnen. Dat moet je kunnen doorprikken. Ze willen worden beluisterd en dat mag je niet zomaar onder de mat vegen.

We krijgen in het onderwijs kansen om iets te betekenen voor jongeren en dat geeft veel voldoening.

Inclusie

Wij zetten hard in op inclusie, omdat onze diversiteit zo groot is. De leerlingen moeten elkaar aanvaarden, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Wij werken met pedagogische eenheden van ongeveer zes leerlingen. Wij hebben een bevoorrechte omkadering omdat het om kleine groepen gaat, waardoor het vertrouwen groot is en de lessen persoonlijk zijn. (…)We kijken niet alleen naar de formaliteiten en de verplichtingen, maar vooral naar de persoon.

Op onze school krijgt elke jongere buitengewone kansen.

Als katholieke dialoogschool hechten we grote waarde aan openheid voor diepere levensvragen. We verwelkomen iedereen, ongeacht de levensbeschouwing of religie. We willen dat personeelsleden, leerlingen en ouders zich thuis voelen op onze school.

Geloofsvragen

Toen ik zelf nog godsdienstleraar was, heb ik aan de lijve ondervonden dat leerlingen het belangrijk vinden om alles te kunnen bespreken en bevragen. Ook de leerlingen van het BuSO worstelen met kleine en grote levens- en geloofsvragen. De leerkracht godsdienst vertelde me bijvoorbeeld dat enkele leerlingen vragen hadden over de dood. De aanleiding was het overlijden van de grootmoeder van een leerling. Hij vroeg waar zijn oma nu was en of hij haar nog zou terugzien. Een andere leerling vroeg waar zijn gestorven vriend van een andere godsdienst nu was. De leerkracht antwoordde dat gelovigen ervan overtuigd zijn dat zowel de oma als die vriend verder leven bij God. Bij Hem is iedereen welkom. Over algemene onderwerpen kunnen ze bij velen terecht. Maar met diepere vragen over zichzelf, hun toekomst, de zin van het leven, de dood en het hiernamaals, over Jezus en God is dat minder vanzelfsprekend. Godsdienst biedt daarvoor de ruimte. Bij de godsdienstleraar kunnen ze uit hun hart spreken.

Als gelovige vind ik het uitermate belangrijk hen een goed en zingevend mens-, wereld- en godsbeeld mee te geven.

Nieuw leerplan

Voor het geactualiseerde leerplan godsdienst voor het BuSO is er wat meer afstemming gekomen met het gewone onderwijs. En terecht, want die jongeren delen dezelfde leefwereld. Ik heb enkele hoofdstukken die de inspecteur-adviseurs schreven, mogen nalezen. Ik voel me heel goed bij het concept. Een moeilijkheid voor de godsdienstleerkrachten in het BuSO is dat er geen handboeken bestaan in Vlaanderen. Het nieuwe leerplan biedt tips en concretiseringen. De godsdienstleraars in Vlaanderen hebben geluk met de Thomaswebsite van de KU Leuven, waar extra aandacht is voor godsdienst in het BuSO.

  • Lees de integrale tekst van de Achterkrant die Liza Cortois met BuSO-schooldirecteur Koen  Knevels maakte en morgen woensdag 5 januari 2022 verschijnt in Tertio nr. 1.143.
  • Lees meer over het geactualiseerde leerplan BuSO dat gelanceerd wordt op de Didachè-studiedag van 11 januari 2022.
  • Voor een gratis proefnummer van of een abonnement op Tertio.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Jongeren
Artikel
Godsdienstonderwijs
buitengewoon onderwijs
Tertio

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Het inmiddels deels gerestaureerde seminarie van Worsel © SIR/RKC
readmore

Oekraïense jongeren verzamelen in seminarie van Vorzel

icon-icon-nieuws
OJP - jongeren in gebed 2022 © IJD
readmore

Getuigenis over OJP - Zomerse abdijdagen in Orval voor jongeren

icon-icon-afbeelding
Duarte Ricciardi, uitvoerrend secretaris van de WJD 2023 in Lissabon © ANS/Salesianen van Don Bosco
readmore

In minder dan een jaar starten de Wereldjongerendagen in Lissabon

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2022 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook