Toen twee jonge archeologen van de Oxford-universiteit in 1896 opgravingen deden op een oude afvalstortplaats nabij het Egyptische Oxyrhynchus, stuitten ze op een schat aan documenten die hen de rest van hun hele leven zou bezighouden. De ‘Oxyrhynchus Papyri’, zoals de vondst genoemd werd, is een groep geschriften van duizenden Latijnse en Griekse documenten, brieven en werken uit de literatuur.
Ze dateren uit de eerste tot de zesde eeuw.
Tussen al deze manuscripten werd in 1918 de ‘Oxyrhynchus-hymne’ ontdekt op de achterkant van een document. Het is het oudste manuscript met tekst én notenschrift van een christelijke hymne. Ze werd in het Grieks geschreven op het einde van de derde eeuw. Tegenwoordig wordt het manuscript bewaard in de Papyruszaal van de Sackler-bibliotheek in Oxford.
De woorden van hymne lopen in lange regels parallel met de vezels, in een recht handschrift. Boven elke regel zijn cursief de corresponderende noten geschreven. De woorden zijn moeilijk te ontcijferen, omdat bovenaan in het document verschillende gaten zitten, maar de kern van de hymne lijkt een gebed voor de Heilige Drievuldigheid.
Laat er stilte zijn
Laat de sterren niet schijnen
Laat de winden en de rivieren zwijgen
Laat ons bidden voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest
Laat ons tesamen zingen
Amen
Beluister een reconstructie van de originele hymne hieronder.
Bron: Aleteia