Soms kan je van dezelfde kweek nog een tweede keer oogsten. Maak de inhoud van de emmer nat met de plantenspuit, kleef de gaatjes opnieuw af met luchtdoorlatende tape en wacht enkele weken. Zet de emmer eventueel nog eens een nachtje in de koelkast.
Niet gezegend met een tweede oogst? Geen probleem. Dan kan je een nieuwe kweek opstarten.
7 Een nieuwe kweek opstarten.
Leg de inhoud van de emmer op een bord of een krant.
Maak de emmer goed schoon en spoel hem om met kokend water.
Doe 1/5 van de oude inhoud opnieuw in de emmer en meng met 2 eetlepels koffiedik. Maak goed nat.
De andere delen van de oude inhoud kan je weggeven aan familie, vrienden of collega’s. Zo verspreid je de liefde voor natuurlijke kringlopen. Of gooi het weg in je compostvat, je tuin of bij het gft-afval. Het is prima voedsel voor de natuur.
Kleef de gaatjes van de emmer dicht met luchtdoorlatende tape of keukenrol. Na een weekje, wanneer de oppervlakte helemaal donzig wit is, kan je een laagje koffiedik toevoegen. Voilà, je bent weer vertrokken. Geniet van de oneindige kringloop in je eigen keuken.
Stuur ons een selfie met je kweek.
Wat kan er misgaan?
Groene schimmel (Trichoderma) ken je waarschijnlijk wel van een vergeten boterhammendoos of broodzak. Die wil je niet in je oesterzwammenkweek. Toch zal het ooit wel eens misgaan. Dat hoort er gewoon bij.
Misschien heb je niet heel hygiënisch gewerkt, of was het koffiedik te oud of te droog. Oesterzwammen houden van nat, groene schimmel houdt van droog.
Een beetje groene schimmel is nog geen ramp. Schep die eruit met een lepel die je gespoeld hebt met kokend water. De oesterzwam groeit er waarschijnlijk wel overheen. Is verwijderen geen optie meer omdat de hele inhoud groene spikkels bevat, dan is je kweek mislukt. Weg ermee in de gft (of het compostvat) en opnieuw beginnen met vers broed of nieuwe oesterzwamschimmels van een kennis.
Wat is het volgende niveau?
Heb je de smaak te pakken en wil je oesterzwammen kweken op grotere schaal, in grotere emmers of met meer emmers? Dan moet je op zoek naar een bron van véél koffiedik. Vraag eens na bij vrienden, op je werk of bij een vereniging of café in de buurt. Misschien mag je wel één dag per week een hele emmer koffiedik ophalen. Let erop dat je geen oud koffiedik verzamelt en vervoer het in een schone emmer met deksel (omgespoeld met kokend water). In kweekemmers die groter zijn dan 5 liter zal je wat meer gaten voor de zwammen moeten maken.
Je kan ook proberen om oesterzwammen te kweken op stro of houtsnippers van loofbomen, zoals berk, beuk, es, populier, wilg en gezonde fruitbomen. Je moet dit materiaal wel voorbereiden.
- Doe het materiaal in een grote emmer en overgiet ruim met kokend water. Laat het water afkoelen.
- Doe het materiaal in je kweekemmer, sluit af met het deksel en keer hem om zodat het overtollige water kan weglopen uit de gaatjes in het deksel.
- Meng daarna het broed of de oesterzwamschimmels eronder. Anders dan de koffiedikmethode vul je de emmer in één keer.
- Is de inhoud helemaal wit geworden dan is het tijd om de emmer koel en licht te zetten om de oesterzwam paddenstoelen te laten vormen.
Vind je de grijze oesterzwam al te grijs? Probeer dan eens de gele oesterzwam (Pleurotus citrinopileatus) of de roze oesterzwam (Pleurotus djamor). Iets moeilijker te kweken dan de grijze, maar wat zien ze er knallend uit!
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.