Hij is inmiddels 76 en heeft er al een hartoperatie op zitten en een coma van 4 dagen. Maar Sir Ranulph Fiennes blijft de wereld verkennen. Geboren in Windsor en opgegroeid in Zuid-Afrika, doorkruiste hij de heetste woestijnen van de aarde (50 °C) en bevroren polen (-70 °C). Noem hem gerust de grootste en bekendste levende ontdekkingsreiziger.
In een interview met Premier Christianity vertelde hij over zijn drijfveren. Hij kreeg het geloof mee van zijn moeder en daar bleef hij altijd trouw aan, klonk het. Niet dat hij de gewoonte heeft er diep over na te denken, al waren er momenten in zijn leven die hem even van zijn stuk brachten.
Toen ik eens een hartaanval kreeg, lag ik dagenlang in een coma. Ik vroeg onze pastoor of de dood misschien niet gewoon een goede slaap was. Anders had ik toch méér ervaren?! De pastoor had geen bevredigend antwoord, maar ik heb me daar niet lang druk om gemaakt.
Ik hou gewoon van het geloof waarmee ik ben opgevoed. Ranulph Fiennes
En dat geloof helpt hem om door te gaan in moeilijke omstandigheden. In 1979 begon hij samen met de inmiddels overleden Charlie Burton aan de Transglobe Expedition. Het tweetal zeilde de wereld rond van Greenwich via de lengtegraad naar de Zuidpool, waar ze bij Antarctica overstaken. Aan de Noordpool dreven ze op een ijsschots naar Siberië. Fiennes: Drie maanden later kwamen we via een kano en ski's uit bij ons expeditieschip ten noorden van Groenland. Vandaar kwamen we uiteindelijk terug in Greenwich. Verticaal de wereld rond; tot op vandaag heeft nog niemand het hen nagedaan.
Op Antarctica leidde Fiennes wekelijkse ‘kerkdiensten’, zo komen we te weten: We hadden geen tandenborstels mee voor het gewicht, dus laat staan een bijbel of liedboek. En dus zongen we maar het enige lied dat we allemaal uit het hoofd kenden. Een heel bescheiden zondagsdienst dus, waarvan verder niemand afwist. Maar Oli Shepard noemt me nog steeds 'Pater'.
Bron: Premier Christianity