Heimwee naar het goddelijke
DOCU • Sinds Lenny Kuhr in 1969 het Eurovisiesongfestival won met haar lied De Troubadour, raakt de zangeres vele harten met haar krachtige stem. In haar nieuwe nummers blikt ze terug op haar veelbewogen leven, waarin een onverklaarbare ‘heimwee' naar het goddelijke altijd de drijvende kracht is geweest. Deze zoektocht bracht haar uiteindelijk bij het jodendom, waartoe ze overging toen ze trouwde met haar eerste man, een joodse kno-arts. Toch kwamen de antwoorden pas écht nadat ze tijdens een optreden in 1993 haar stem kwijtraakte.
• De verwondering, zondag 15 mei 2022, 8u07-8u39, NPO2
Titus heilig
LIVE • De heiligverklaring door paus Franciscus van de Nederlandse pater-karmeliet en verzetsman Titus Brandsma (1881-1942), rechtstreeks vanuit Rome. Voorafgaand een live talkshow, waarin Leo Fijen met gasten praat over de betekenis van Titus Brandsma voor onze tijd. Als locatie dient het oude stadhuis van Bolsward, de geboorteplaats van de nieuwe heilige.
• Heiligverklaring Titus Brandsma, zondag 15 mei 2022, 9u30-12u09, NPO2
In de schulden
REALITY • Realityreeks waarin Kristel Verbeke mensen in armoede volgt.
Vandaag maakt Kristel kennis met Lucinda, een 28-jarige hardwerkende mama uit Aarschot. Lucinda heeft samen met Nick schulden bij acht verschillende deurwaarders en dat zorgt voor angst en stress in het gezin, want een deurwaarder kwam eerder al hun huis leeghalen. Straathoekwerker Joost hoopt rust te brengen.
In Deurne ontmoet Kristel de 26-jarige Erika, een alleenstaande mama van twee kindjes. Erika moet rondkomen met een leefloon en dat terwijl ze kampt met de ziekte van Crohn en een depressie. Sociaal werker Claudia zal haar ondersteunen.
• Zorgen voor mama, maandag 16 mei 2022, 20u40-21u25, een
Kunst achter prikkeldraad
DOCU • Deze week is van maandag tot en met woensdag de driedelige documentaireserie Kunst achter prikkeldraad te zien op NPO 2. In deze reeks laat journalist en schrijver Frank Westerman zie hoe de gevangenen in concentratiekampen schilderden, muziek maakten, toneel speelden en gedichten schreven.
Westerman begint zijn zoektocht naar de creatieve nalatenschap van de gevangenen in Kamp Vught. Hij komt langs zelfgemaakte schatten van gevangenen. Dit zijn verhalen van mensen die in deze nieuwe, onveilige wereld toch iets moois willen maken.
Daarna reist Frank verder naar Ravensbrück. Hier ziet hij tekeningen van Aat Breur met hartverscheurende getuigenissen, soms voorzien van commentaar of omlijst met een lied. Tot slot reist Frank naar Dachau. Hier ontrafelt hij het bizarre verhaal van de kruidentuin, opgezet door Heinrich Himmler, een plek voor SS-families om te ontspannen.
• Kunst achter prikkeldraad, maandag 16 t.e.m. woensdag 18 mei 2022, (ong.) 22u32-23u26, NPO2
Schilderen in het geheim
FILM • Bretagne, 1770. Kunstenares Marianne krijgt de opdracht het huwelijksportret van Héloïse schilderen, een jonge vrouw die net het klooster verlaten heeft. Maar de uitgehuwelijkte Héloïse weigert te poseren als verzet tegen haar lot als echtgenote. Marianne zal dus in het geheim moeten schilderen.
Voorgesteld aan Héloïse als gezelschapsdame observeert Marianne haar, zodat ze 's nachts stiekem aan het portret kan werken.
Romantisch drama van Céline Sciamma (2019). Met: Noémie Merlant (Marianne), Adèle Haenel (Héloïse), Luàna Bajrami (Sophie), Valeria Golino (de gravin) e.a. Bekijk hieronder de trailer van de film.
• Portrait de la jeune fille en feu, vrijdag 20 mei 2022, 21u20-23u20, Canvas