Tertio over Ethiopië: burgeroorlog zal tot catastrofe leiden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Artikels
  • Evenementen
  • Vieringen
  • Shop
  • Aanmelden
  • Parochie
We laden de lijst van gemeenten en postcodes. Kies hieruit één van de suggesties.

Zoek je parochie

snel naar

  • Bisschoppenconferentie
  • Bisdommen en parochies
  • Religieuzen
  • Organisaties
  • Media
Pastorale Zone KesseLinde

Pastorale Zone KesseLinde

  • Startpagina
  • Contacten
  • Meer
    • Organisatie Liturgie Diaconie Verkondiging Tijdelijke Catechese Vieringen Fotoalbum Activiteiten Vorming algemeen Archief

Tertio over Ethiopië: burgeroorlog zal tot catastrofe leiden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 24 november 2020 - 12:40
Afdrukken
‘In Ethiopië is dringend een staakt-het-vuren nodig, want als een burgeroorlog uitbreekt, dreigt een ongeziene catastrofe’, waarschuwt een diplomaat.
Premier Abiy Ahmed Ali kreeg in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn democratische hervormingen, het vrijlaten van gevangenen en de vredesakkoorden met Eritrea. Vandaag krijgt die prijs een wrange nasmaak  © RR

Sinds de nacht van 3 op 4 november zijn er gevechten in Ethiopië tussen het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) en de strijdkrachten van de centrale regering. Het noordelijke regiment van het leger zou zijn overgenomen door het TPLF. Het conflict escaleert snel, met militaire aanvallen aan beide zijden. Er wordt ook bericht over Eritrese strijdkrachten die de centrale troepen van Ethiopië steunen tegen de Tigray-regio en raketten die vanuit Tigray op de Eritrese hoofdstad Asmara worden afgevuurd. De bevolking van Tigray wordt langs verschillende kanten in de tang genomen, waardoor enorme vluchtelingenstromen op gang komen, in het westen naar Soedan en in het oosten naar de naburige Afar-regio. Banken zijn gesloten, waardoor mensen geen voedsel kunnen kopen. Hoogleraar Seppe Deckers (KU Leuven) die een project rond voedselveiligheid in de regio opzette, vreest dat het een strategie is: Ik vermoed dat ze dat cordon dichthouden om de bevolking uit te hongeren. Op lege magen kun je geen oorlog voeren. Ondanks dat alle telefoonlijnen en internet zijn afgesloten in de regio, kon Tertio een diplomaat spreken die in nauw contact was met enkele EU-burgers die in Tigray verbleven toen het conflict uitbrak: De regering wil het zo niet noemen, maar als een deel van het leger zich tegen de rest van de provincie en het land keert, dan is er burgeroorlog.

Domino-effect

Het risico op een domino-effect is reëel. De Tigray-regio staat historisch het sterkst, maar andere etnische groeperingen zouden ook in opstand kunnen komen tegen het centraliseringsproject van de premier. Je ziet nu al dat de Amhara-milities deeltjes van Tigray beginnen over te nemen die betwist zijn. Wanneer de regering verzwakt, zullen andere groepen hun autonomie ook verdedigen. Prof Jan Nyssen (UGent) die met Deckers en een groep Vlaamse professoren en rectoren in een brief opriep tot actieve diplomatie, stelt dat oude rivaliteiten tussen etnieën kunnen opspelen: De Amhara die het voor het zeggen hadden voor de Tigreeërs, zouden van de situatie gebruik kunnen maken om wraak te nemen. De diplomaat vult aan: Momenteel speelt het conflict zich af binnen de christelijke bevolking, de moslims blijven afzijdig. Ethiopië telt meer dan 60 procent christenen, waarvan het merendeel orthodox. Waar nu gevochten wordt, is het orthodoxe hartland, zegt de diplomaat. De Ethiopische kardinaal Berhaneyesus Demerew Souraphiel riep al op te stoppen, maar niemand luistert. Ook paus Franciscus vraagt om dialoog in Ethiopië.

Diplomatieke oplossingen

Voor de Hoorn van Afrika kan dit conflict verregaande gevolgen hebben. Ethiopië was de veilige haven in de regio. Als daar een burgeroorlog uitbreekt, dreigt een ongeziene catastrofe. Het land is een van de grootste leveranciers van VN-blauwhelmen. Ze hebben troepen in Somalië, Darfoer, Soedan en Zuid-Soedan. In Somalië houden ze bijvoorbeeld de terroristische groepering Al-Shabab tegen. Die troepen worden nu teruggetrokken om te vechten in Tigray. Daarnaast riskeert Soedan te worden overspoeld door vluchtelingen, licht de diplomaat toe. Op Europa kan dat een enorme impact hebben. Ethiopië ving 900.000 vluchtelingen op uit de naburige landen. Als die geen andere uitweg meer zien, zullen ze onze kant op komen.

De kost van nu diplomatieke druk te zetten op Ethiopië, zal zeker lager zijn dan die van een massieve vluchtelingenstroom. Anonieme diplomaat in Tertio

Er zijn nu drie prioriteiten: de EU-burgers uit Ethiopië evacueren, een humanitaire corridor om voedsel en medicijnen naar Tigray te krijgen en een staakt-het-vuren. De regering wil daar niet aan meewerken. Ze zeggen dat het om een kleine onderdrukking van een rebellengroep gaat die over een paar dagen voorbij zal zijn, wat een verkeerde inschatting is. De diplomaat besluit: Dat conflict kun je niet militair oplossen, maar alleen door met alle etnische groepen om de tafel te zitten. Dat is ofwel nu, ofwel na een lange moeilijke burgeroorlog.

  • Lees het volledige artikel van Liza Cortois in Tertio nr. 1.085 van morgen woensdag 25 november 2020. 
  • Lees ook de noodoproep van meer dan duizend wetenschappers en ontwikkelingswerkers, die waarschuwen voor een nakende burgeroorlog.
  • Vraag een gratis proefnummer van of neem een abonnement op Tertio. 

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Wereldkerk
Artikel
Tertio
Ethiopië

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Paus Franciscus © VaticanMedia
readmore

Paus haalt uit naar nepjournalistiek in boodschap Mediazondag

icon-icon-nieuws
In dialoog met Olivér Várhelyi, de Europese commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding © COMECE
readmore

COMECE overlegt met EU over het Zuiden

icon-icon-nieuws
Joe Biden had in 2016 een ontmoeting met paus Franciscus © Vatican Media
readmore

Katholieke bisschoppen in VS verdeeld over president Joe Biden

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2021 Studiecentrum Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook