Vastencampagne Broederlijk Delen in teken van de donut | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Artikels
  • Evenementen
  • Vieringen
  • Shop
  • Aanmelden
  • Parochie
We laden de lijst van gemeenten en postcodes. Kies hieruit één van de suggesties.

Zoek je parochie

snel naar

  • Bisschoppenconferentie
  • Bisdommen en parochies
  • Religieuzen
  • Organisaties
  • Media
CCV Antwerpen

CCV Antwerpen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Meer
    • Over CCV Aanbod De vraag van de week Elektronische nieuwsbrief Liturgie en catechese Meer info catechese: Bart Willemen Meer info liturgie: Lieve Gommers Spiritualiteit en Bijbel Cultuur Diaconie en solidariteit Meer info Rita Boeren Vorming i.s.m. partners Gemeenschapsopbouw E-Learning Partners CCV in Vlaanderen en Brussel Privacyverklaring CCV Steun CCV Antwerpen Materiaal
“Voedselsystemen die zoveel mogelijk proberen samen te werken met de natuur en die oog hebben  voor de diversiteit van de bodem, doen het beter en zijn weerbaarder dan industriële landbouw”,  stelt Katelijne Suetens vast.  © Bastiaan Lochs - Mercator.tv

Vastencampagne Broederlijk Delen in teken van de donut

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 16 februari 2021 - 10:56
Afdrukken
Tertio interviewt in het aswoensdagnummer teamcoördinator politiek Katelijne Suetens van Broederlijk Delen, dat dit jaar zijn 60ste verjaardag viert.

Morgen, Aswoensdag, start de veertigdagentijd en dus ook de vastencampagne van Broederlijk Delen, dat dit jaar zijn 60ste verjaardag viert. Centraal in de Broederlijk Delencampagne staat de stelling dat er nood is aan een ingrijpende systeemverandering van het neoliberale model naar een economie van het delen. Corona heeft de urgentie daarvan eens te meer in de verf gezet. We bieden een hoopvol verhaal in coronatijden, zegt Katelijne Suetens, teamcoördinator politiek van Broederlijk Delen.

Respect

In de veertigdagentijd vraagt Broederlijk Delen extra aandacht voor een economie die respectvol is, voor zowel de natuur als de gemeenschap. Onze partners in Afrika en Latijns-Amerika weten dat een goede relatie tussen mens en natuur nodig is om goed en veilig te kunnen leven. We denken dat we uit hun levenswijze dingen kunnen leren die we zelf verloren zijn, zegt Katelijne Suetens. De gemeenschappen waarmee de organisatie samenwerkt, zijn vaak het doelwit van grootschalige mijnbouw-, energie- of landbouwprojecten die op neoliberale westerse leest zijn geschoeid. Ze verzetten zich daartegen en blijven voor hun samenlevingsmodel strijden.

Broederlijk Delen strijdt met zijn partnerorganisaties mee, zowel in het Zuiden als in het Westen.

Eindige groei

Katelijne Suetens c Broederlijk Delen

Katelijne Suetens, teamcoördinator politiek van Broederlijk Delen © Broederlijk Delen

Broederlijk Delen bekritiseert het gangbare economische denken dat in het teken staat van eindeloze groei: van het bruto nationaal product, van de arbeidsproductiviteit en de winst. Suetens ziet het nastreven van groei niet als een fataliteit: Burgers en beleidsmakers zijn doordrongen van die groeilogica. Maar dat neoliberale systeem is er niet altijd geweest, het is jonger dan Broederlijk Delen. Na WO II kwam er bijvoorbeeld de economie van de Britse econoom John Maynard Keynes, met meer herverdeling en een grotere gelijkheid. Rond de jaren 1980 veranderde dat naar het huidige neoliberale model onder Margaret Thatcher en Ronald Reagan. Het economische systeem is in de afgelopen 100 jaar meermaals veranderd en dat kan opnieuw.

De eenzijdige nadruk op groei is nefast voor de draagkracht van de planeet en de verdeling van rijkdommen. Katelijne Suetens

Donuteconomie

Broederlijk Delen haalt inspiratie bij het model van de donuteconomie, uitgedacht door de Britse econome Kate Raworth, van wie werk begin deze maand werd bekroond met een eredoctoraat van de KU Leuven. Dat model stelt dat de groei-economie uit het oog is verloren waar het werkelijk om draait: een economie ten dienste van de ontplooiing van iedere mens, binnen de grenzen van de planeet. Die economie moet voorzien in de basisvoorwaarden van een menswaardig leven, zoals proper water, voldoende voedsel, duurzame energie, kwaliteitsvol onderwijs en goede gezondheidszorg.

Versoberen

Daar geraken is een reusachtige onderneming, weet ook Katelijne Suetens. De verschillende stappen die moeten worden gezet, zijn volgens haar evenwel duidelijk. Ten eerste moeten we beter delen en herverdelen. Dat betekent minder en duurzamer consumeren, trager leven en meer inzetten op circulaire economie en hernieuwbare energie. Wij zijn ervan overtuigd dat door te versoberen de levenskwaliteit net zal toenemen, bij ons en vanzelfsprekend in het Zuiden. In het Westen verliezen we ons in een eindeloze ratrace en zitten we vast in het individualisme in plaats van gezamenlijk te handelen. We produceren vandaag meer welvaart dan in de jaren 1970. Maar we werken veel harder en worden er uiteindelijk ongelukkiger van. Waarom doen we dat in godsnaam?

  • Lees het integrale interview dat Liza Cortois met Katelijne Suetens van Broederlijk Delen maakte voor Tertio nr. 1.097 van morgen, Aswoensdag 17 februari 2021.  
  • Lees meer over de vastencampagne van Broederlijk Delen. 
  • Voor een gratis proefnummer van of een abonnement op Tertio. 

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Vasten & Pasen
Artikel
Tertio
Broederlijk Delen

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Veertigdagengesprek met bisschop Lode Van Hecke  © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller
readmore

Veertigdagengesprek bisschop Lode : aflevering 3

icon-icon-artikel
Veertigdagengesprek met bisschop Lode Van Hecke  © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller
readmore

Veertigdagentijdgesprek bisschop Lode : aflevering 2

icon-icon-artikel
Veertigdagengesprek met bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto: Frank Bahnmüller
readmore

Veertigdagengesprek met bisschop Lode : aflevering 1

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2021 Studiecentrum Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook