Paus Franciscus bouwt aan een kerk waar iedereen kan meedoen. Op dat vlak is er nog veel werk aan de winkel, maar alles begint met luisteren. Daarom lanceerde hij een synode, die voor het eerst in de geschiedenis start met lokale gespreksrondes. Iedereen, hoe nauw of los ook verbonden met kerk en geloof, is welkom om mee na te denken en mag het initiatief nemen om een synodaal gesprek te voeren.
Wat is een synodaal gesprek?
Een synodaal gesprek is een gewoon gesprek waarin je probeert diep naar elkaar te luisteren en waarvan je enkele echo’s kan delen met de bredere geloofsgemeenschap en met het bisdom (vind de contactpersoon in jouw bisdom). Het is geen debat met argumenten. Het gaat er niet om wie gelijk heeft, wel om ieders ervaring en wat de heilige Geest daar doorheen wil zeggen.
De gesprekspartners maken (in gebed of stille tijd) ruimte voor de werking van de Heilige Geest, die verbinding schept en inzicht brengt.
Een synodaal gesprek wint aan kracht wanneer je in je gespreksgroep mensen betrekt met uiteenlopende achtergronden en mensen die doorgaans te weinig gehoord worden.
Wat is het doel van een synodaal gesprek?
Het doel is dubbel. Het kan zijn dat voor jullie groep de nadruk op het eerste doel ligt:
- een deugddoend en verfrissend gesprek hebben, waardoor een nieuw elan ontstaat in je plaatselijke groep (parochie, pastoraal team in scholen, ziekenhuizen, verenigingen…)
- een echo laten klinken in de bredere groep en naar het bisdom toe, als input voor de volgende fase van de synode, wanneer de bisschoppen met elkaar in gesprek gaan over de echo’s uit hun bisdom.
Wie mag het initiatief nemen voor een synodaal gesprek?
Iedereen. Werkelijk iedereen. Namens de stuurgroep van de synode in Rome zegt kerkjuriste Myriam Wijlens in een gesprek met Kerknet:
Wacht niet op elkaar, maar begin gewoon.
> Lees het interview met Myriam Wijlens.
Hoe helpt ‘Open kaart over de kerk’ bij mijn synodaal gesprek?