Tine De Leeuw (coördinator Sint-Michielsbeweging) • Oei, mijn antwoord komt niet spontaan. Dit is blijkbaar niet zo overvloedig aanwezig in de media…
Wat ik wel als positief ervaar, is de oprechte interesse van journalisten van lokale media.
Ik waardeer het ook als geloof objectief genoemd wordt, zoals bijvoorbeeld met kerst in De Morgen. Daar las ik een reflectie over het feit dat mensen nog zo gehecht zijn aan Kerstmis, terwijl voor gelovigen zelf Pasen eigenlijk centraler staat. Het is goed dat dit genoemd wordt en mensen aanzet tot persoonlijke reflectie en gesprek.
Jürgen Soetens (godsdienstleraar) • Naast de genoemde reactie van bisschop Bonny denk ik aan de kersttoespraak van paus Franciscus. Bij niemand anders hoorde ik aandacht voor de uithoeken van leed en oorlog in de wereld. Ik denk ook nog terug aan zijn Urbi et Orbi tijdens de eerste golf van de pandemie op een totaal verlaten en uitgeregend Sint-Pietersplein. Wat zijn tussenkomsten in de media zo sterk maakt, is zijn menselijkheid. Zelfs wanneer hij iemand een saflet geeft omdat ze te dicht komt en hem bijna doet vallen.
Christa Damen (pedagogisch begeleider, voorzitter IPB) • Ik bewonder de Duitse kerk met haar synodale weg, die geleid heeft tot een rapport met gewaagde standpunten. Of hoe daar een grote groep uitkwam voor zijn seksuele geaardheid.
In Vlaanderen hebben de bisschoppen tijdens de lockdowns een kans laten liggen om een boodschap van hoop te geven. Dat verkoopt niet makkelijk aan de grote media, dat weet ik, maar ook in de kerkelijke media was de kerkleiding weinig te horen.
Positief is dat onze bisschoppen zich meer als mens durven te tonen in de media.
Denk aan Johan Bonny in zijn verontwaardiging over het holebidocument, Jozef De Kesel over zijn ziekte (in het paasnummer van De Standaard, 2021). Ik denk dat die invalshoek ook meer inspeelt op wat journalisten vandaag graag lusten.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.