'Over wiens waarden gaat je vraag eigenlijk?'
Wat betekent dat nu voor mijn onderzoekje? Is de waarde van de ouderdom en het sterven voor mij ontoegankelijk tot ik zelf oud en stervend ben? Moet ik dan maar met m'n onderzoek stoppen?
Ik bel met Kristien Henderickx, pastor in een woonzorgcentrum. Omdat ik haar al wat langer ken, durft ze me te wijzen op een blinde vlek in mijn vraag.
Als je de waarden van ouderen en stervenden wil kennen, moet je eerst naar hen luisteren.
Het eerste wat wij leren als pastores is om hen geen woorden in de mond te leggen. Het is maar zingevend en waardevol als zij het ook zo ervaren. Vaak zullen ze dat niet eens letterlijk zeggen. Wat voor jou zinvol is, terwijl je niet oud en stervend bent, hoeft dat niet ook voor hen te zijn en omgekeerd.
Ja maar, Kristien, we zijn toch allemaal stervend, hoor ik mezelf zeggen.
Maar ze heeft een punt, dat heel helder wordt verwoord door Paul Destrooper:
In een levensbeschouwelijke begeleiding is het niet gepast perspectief aan te bieden dat voor de persoon niet vatbaar, begrijpelijk of invoelbaar is.
Indien de persoon zich voor de afgrond van het bestaan bevindt dan is dit ook zijn plaats. Het is de plaats waar de ontmoeting plaatsvindt met de levensbeschouwelijke begeleider. Van deze wordt niet verwacht om die plaats te verlaten, maar juist die plaats te erkennen en in al zijn realiteit te aanvaarden als de plaats waar ze zich bevinden.
Het is evident dat het gesprek stokt als men zijn levenservaring vervangen ziet door de tegeltjeswijsheid van de ander.
Luisteren naar ouderen en stervenden
Dus luister ik naar ouderen en stervenden. Ik stel de vraag aan mijn ouders en de ouders van collega's, aan oudere vrienden en lezers van m'n stukken. Ik luister naar anekdotes van pastores die dagelijks met ouderen en stervenden op weg zijn.
Luisteren naar ouderen en stervenden is altijd de moeite waard. Op zich. Dat moeten we gewoon meer doen.
Maar geeft die veelheid aan stemmen mij ook zin om in de duur van mijn ouderdom en sterven te staan? Nou, nee, niet echt, dat blijkt toch nog over iets anders te gaan.
De beperkingen en de angsten van de cultuur, zijn vaak ook de beperkingen en de angsten van de mensen. Men hoopt zo lang als mogelijk te genieten van autonomie, vreest het verlies daarvan en hoopt het afscheid op een mooie manier in regie te houden. Natuurlijk is dat zo. Niks mis mee.
Maar is er ook perspectief op iets anders?
Perspectief is ook een collectieve verantwoordelijkheid
Volgens Dr. Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek en palliatieve zorg, kunnen de waarden van ouderen niet herleid worden tot een louter individueel probleem. In een artikel voor de artsenkrant Medisch Contact verwoordt hij het samen met enkele collega's op deze manier:
Het gaat om een zingevingsprobleem, en dat is per definitie nooit individueel.
Mensen kunnen alleen individueel zin ervaren tegen de achtergrond van een gedeelde culturele horizon. Daarbij horen visies op de waarde van ouderdom, de betekenis van ziekte, dood en lijden, de waarde van de onderlinge zorg van generaties, enzovoort. Dergelijke horizonten van betekenis scheppen we met elkaar in een cultuur. Als we het over de individuele zinvraag hebben, moeten we dus ook altijd kijken naar hoe die zinervaring is geworteld in de samenleving.
Als onze waarden door de beperkingen van het leven in vraag gesteld worden, dan moeten we niet alleen onze eigen waarden opnieuw ontdekken, maar gaan we ook op zoek naar nieuwe waarden. Dat zegt de Amerikaanse chirurg Atul Gawande in Sterfelijk zijn: geneeskunde en wat er uiteindelijk toe doet (Bib - Bol):
Wanneer het accent meer ligt op breekbaarheid van het leven, veranderen de doelen en de motieven die mensen in het dagelijks leven hebben.
De culturele horizon is het reservoir aan mogelijkheden waaruit we dan putten.
Onze culturele horizon biedt te weinig uitzicht
Als we bij zorgverleners en experts doorvragen naar welke nieuwe doelen en motieven dan precies mogelijk zijn in de late levensfase, dan valt een grote terughoudendheid op. Ja, een ongemakkelijke onmacht zelfs.
Een medisch diensthoofd geriatrie en palliatieve zorg geeft toe dat ze mijn vragen heel moeilijk te beantwoorden vindt. Ook vanuit de wetenschappelijke literatuur kan ze er weinig over zeggen.
Zes medische experts schrijven in een artikel over levensmoeheid bij ouderen voor het Tijdschrift voor Geneeskunde:
Het is belangrijk in te zien dat het opsporen van spirituele noden en de spirituele zorg voor de oudere nog weinig ontgonnen terrein vormen en dat nog heel wat verder onderzoek nodig is naar goede modellen van communicatie, screening en assessment van spirituele noden en de ontwikkeling van mogelijk doeltreffende interventies.
Blijkbaar zijn zorgverleners weinig toegerust om mij ook te laten proeven van nieuwe levenswaarden. Misschien worden ze ook wel geremd door therapeutische neutraliteit of wetenschappelijke objectiviteit.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.