Marleen Van den Mooter is vrijwilligster van het eerste uur bij De Schakel in Puurs. Alles begon zo’n 25 jaar geleden met een kringwinkel. Het initiatief kwam onder meer van een vrouw die zelf met armoede geconfronteerd werd en iemand van de werking Welzijnszorg in de parochie.
Verbinden
Het moest een kringwinkel zijn voor arm én rijk, om het isolement te doorbreken. Naast de kringwinkel kwam meteen een ontmoetingsruimte, het kloppend hart van de hele werking. Al gauw bleek dat mensen in armoede geen of weinig sociaal netwerk hebben.
Bij een kop koffie leerden we wat ze nodig hadden. Zo ontstonden allerlei initiatieven: van uitstapjes en vakanties tot workshops computer en een werking waar we knelpunten als mobiliteit en gezondheid bestuderen om tot structurele veranderingen te komen.
Veranderen
Chris Van de Vreken is de enige betaalde kracht van De Schakel. Ze begeleidt laatstgenoemde werking. Om de twee weken komen we samen met een tiental mensen met armoede-ervaring. Ons laatste dossier gaat over mobiliteit.
Het beperkte openbaar vervoer is voor veel mensen in plattelandsgemeenten een groot probleem. Maar mensen in armoede hebben geen alternatief.
Een verbetering op dat vlak komt dus meteen een heel ruime groep ten goede. Maar ze is helaas nog niet meteen in de maak. Ik geraak er niet is dan ook een veel gehoorde knoop bij De Schakel.
Lees verder onder de foto.
Meedoen
Chris: Op vlak van cultuur hebben we in Vlaanderen de laatste 10 jaar echt vooruitgang geboekt met de Uitpas en dergelijke. Maar de financiële drempel is niet altijd de grootste. Het theater is vaak onbekend terrein. Hoe moet ik me daar gedragen? Wat gaan mensen van mij vinden? Ook het online boeken van tickets is voor velen een drempel.
Maar ook daarvoor vond De Schakel een oplossing. Marleen: Mensen van het Cultuurcentrum komen jaarlijks het jaarprogramma voorstellen om de drempel te verlagen. ‘Die acteur ken je van tv.’ ‘Oké, dan wil ik wel mee.’ We hebben ook een bib-club opgericht om samen de stap naar de bibliotheek te zetten.
Dezelfde taal spreken
Ook als het gaat om sociale dienstverlening is zo’n drempelverlagende aanpak aangewezen. De Schakel geeft vorming aan scholen en diensten om inzicht te geven in de leefwereld van mensen in armoede. We proberen hen gevoelig te maken voor heldere taal en een luisterende houding. Daarnaast is het belangrijk om vertrouwen op te bouwen en de inspanningen te erkennen die mensen al leveren.
De parochie in Puurs volgt de werking van De Schakel met veel sympathie. Het mag gerust nog meer zijn, vindt Marleen. Ze heeft een tip voor parochiale vrijwilligers in de diaconie: Belangrijk is wel dat het meer is dan puur caritatieve interesse. Wie iets willen betekenen voor mensen in armoede, moet vooral samen tijd willen doorbrengen en aansluiting vinden bij hun leefwereld.
Prijs Armoede Uitsluiten
Marleen Van de Mooter heeft een veeleisende job aan haar vrijwilligerswerk als coördinator van De Schakel. Want waar de vrijwilligers vroeger vaak jong gepensioneerde leerkrachten waren, zijn het nu vaak kwetsbare mensen die ondersteuning nodig hebben. En dan is er nog het administratieve werk. Ze is dan ook erg blij met de geldprijs van 20.000 euro die aan de Prijs Armoede Uitsluiten verbonden is.
Ze besluit: De prijs is een grote erkenning voor ons werk en welkom voor de structurele werking, om onze ideeën met professionele hulp om te zetten in mooie producten zoals een filmpje, theater of sterk dossier.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.