(Ga verder naar beneden om eerdere blogposts te lezen.)
Dag 6: donderdag 3 augustus
Vandaag werd in de voormiddag het colloquium CEP - Timisoara 2023 officieel afgesloten. Voor de rest van de dag en morgen zijn er alleen nog optionele activiteiten in de aanbieding voor wie nog enige tijd blijft ‘hangen’.
Hoe blikken we terug op deze ervaring? Trouw aan de lessen van de heilige Ignatius van Loyola beginnen we met het goede, dat ons dankbaar stemt. Zo is het altijd aangenaam en zinvol om gelovigen uit andere landen en culturen te ontmoeten en met elkaar uit te wisselen. De onderlinge gesprekken, formele en informele, zullen dan ook ongetwijfeld bijblijven, misschien nog allereerst met de leden van de Oekraïense delegatie, die de realiteit van de oorlog in hun land dichterbij brachten.
Soms moet een mens à l’étranger gaan om zichzelf beter te leren kennen. Het was dan ook bijzonder fijn om een paar ‘kerkmensen’ uit eigen land te ontmoeten en samen een paar dagen door te brengen. We maakten als Belgische delegatie alvast het voornemen om elkaar ergens in februari opnieuw te zien, om intussen over CEP te spreken in onze eigen gemeenschappen en, ja, om misschien zelfs een editie van CEP voor onze rekening te nemen. Afwachten hoe zich dat verder ontwikkelt.
Dan waren er de gesmaakte bijdrages van François-Xavier Amherd. Hij reikte ons relevante inzichten aan, toegankelijk en met humor gebracht, theologisch doordacht, maar niet zweverig. Daarmee kunnen we aan de slag, in alle nederigheid en met realiteitszin. Zo vatten we in de parochie in Sint-Niklaas volgend werkjaar een synodale weg aan over de toekomst van de catechese bij de initiatiesacramenten. Ongetwijfeld kunnen de inzichten van ‘FXA’ ons daarbij inspireren.
Dan toch een paar kritische noten. De locatie en faciliteiten waren heus prima en de ons voorgeschotelde maaltijden dik in orde, maar de algemene organisatorische aanpak deed meermaals de wenkbrauwen fronsen: een website met gedateerde info, een Facebookpagina met in de titel nog de editie van 2019, geen hand-outs van de lezingen (toch geen overbodige luxe om een theologisch discours in een andere taal goed te kunnen volgen), geen of te weinig volgblaadjes tijdens de (soms nogal geïmproviseerde) liturgische vieringen, nood aan meer professionele vertalers, een volstrekt zinloze invulling van de rol van moderator, een aangekondigde ontmoeting met een plaatselijke parochiegemeenschap die uiteindelijk een gesprek blijkt te zijn met twee priesters en twee zusters… Op zich zijn dat misschien kleine dingen, maar samen wekken ze toch een erg amateuristische indruk. En wat in het begin sympathiek is en een gulle glimlach uitlokt, wordt na een paar dagen storend en doet afhaken.
Bovendien is het aantal jongere deelnemers - jongvolwassenen, gezinnen… - beperkt. Daarin speelt in hoge mate de kostprijs een rol. Die kostprijs is ook de reden waarom ervoor gekozen wordt om buiten West-Europa te blijven. Wanneer de Kerk werkelijk een synodale wending wil en gelooft in dit soort van volgehouden continentale ontmoetingen, dan moet er eens doorgepraat worden over financiële middelen. Een voorwaarde daartoe is natuurlijk dat CEP z’n doelstellingen helder voor ogen heeft. De synodale wending biedt daartoe een prima context en de inzichten van ‘FXA’ kunnen daarbij ongetwijfeld helpen.
Hoe dan ook, het vuur om er ook in de toekomst wat van te maken is bij heel wat deelnemers duidelijk aanwezig. Andiamo!
Zo, daarmee duikt uw blogger weer in vakantiemodus.