God is geen goede wiskundige, heb je me eens gezegd. Hij telt maar tot één. Vandaag voel ik mij die ene persoon om wie Hij geeft. Dank je.
Jasmina staat er nog altijd van versteld dat ons dagje samen doorgaat. Eigenlijk gingen we met een groepje op bezinningsweekend naar Averbode, maar je-weet-wel-wat stak daar een stokje voor. In plaats van alles af te gelasten, bedachten we voor iedereen een alternatief. Vandaag maken we Jasmina's spirituele wens waar. We gaan eerst een kaars branden in Scherpenheuvel en dan naar een zorghoeve.
Ik heb een hele dag tijd voor haar en dat vindt Jasmina pure luxe.
Jasmina is veel bezig met ecospiritualiteit. Waar ik ‘God’ zeg, vult zij in: ‘het universum’ of ‘het hogere’. En nog liever laat ze het helemaal open, maar je kan nu eenmaal niet spreken zonder woorden. En zo verstaan we elkaar zonder probleem. Ons lichaam is een aarden pak, legt ze me nog eens uit. Gemaakt van sterrenstof. Misschien is dat wel de reden waarom onze ogen soms zo fonkelen? In Scherpenheuvel kiest ze een kaars zonder opschrift en ze spreekt er stilletjes bij uit: Voor de planeet met alles erop en eraan, van de kleinste spin tot de grootste ster.
Aan tafel in De heerlyckheid, een afdeling van het maatwerkbedrijf De Vlaspit, genieten we van de extra lange wachttijd. Jasmina is goed op dreef: Ik laat me graag inspireren door dieren en planten. Als je goed kijkt, zie je overal humor en liefde. Het is waar. Jasmina is altijd de eerste die een blad in de vorm van een hart ontdekt. Als ik zoiets vind, kan ik het een hele wandeling met me meedragen.
Zo bewust van de liefde om haar heen en toch psychisch kwetsbaar. Jasmina lacht: 'De Schepper is geen perfectionist. Hij maakt kaas met gaatjes.'
Op de Zorghoeve beginnen Jasmina's ogen nog meer te fonkelen. Vroeger bezocht ze de hoeve geregeld en keek ze mee uit om hen meer bekendheid te geven. Maar sinds de verhuizing van het asiel naar Kortenaken was een bezoek niet meer gelukt.
Net vandaag is een roedel hondjes binnengebracht door een oudere dame. Ze hebben haast allemaal een handicap - inteelt. Eentje gaat mee op wandel met ons. Het wordt een wandeling van een uur zonder een noemenswaardige afstand af te leggen. Het maakt niet uit. Jasmina heeft vandaag het verschil gemaakt voor dat hondje en dat is een ervaring om te koesteren.
#4 Autozegening
Piet was een van de eersten die ik op een nieuw geopende forensische eenheid leerde kennen. Wat er in zijn verleden gebeurd is, weet ik nog altijd niet - hoeft ook niet. Op de een of andere manier hadden we een klik. Misschien had zijn religieuze gevoeligheid daar iets mee te maken.
Acht maanden lang stond Piet elke zondag in zijn beste kostuum aan de deur van de afdeling omdat hij de klokken van de kapel hoorde luiden.
Hij mocht niet buiten, dat wist hij wel. Maar hij had het thuis ooit zo geleerd.
Hoewel hij nu op een andere afdeling verblijft, zie ik hem nog af en toe. Uitbehandeld en stabiel met medicatie, heeft hij wat meer vrijheid. Gevraagd naar zijn spirituele wens, klonk het voorspelbaar: nog een keer naar de autozegening in Scherpenheuvel!
Die dag gingen we eerst naar de mis in de Mariahal. Zo hoorde het voor hem. Nadien aten we iets op een terras, wachtend op het uur van de autozegening. In een brochure lazen we dat de 7-sterrige vorm van de basiliek staat voor Maria’s 7 vreugdes en smarten.
Of Piet 7 vreugdes kon opnoemen? Hij moest niet lang nadenken: zijn 5 kleinkinderen die hij onlangs voor het eerst mocht ontmoeten.
Tot voor kort wist hij niet eens dat het er vijf waren. Vreugde 6: zijn dochter die opnieuw in zijn leven kwam. En nummer 7 … deze dag!
Tijd voor de autozegening. De dienstdoende buitenlandse priester nam zijn taak met veel toewijding ter harte. We hadden een warm gesprek vooraf. Hij zou niet alleen de auto zegenen, maar ook de inzittenden. Zegenen betekent: het goede toezeggen. We lieten de zegeningen over ons regenen.
Voor de gezelligheid maakten we nog een ommetje langs Zichem. De deur van het dorpskerkje stond uitnodigend open. Zaten de kerkgangers vanmorgen in de grote Mariahal nog ver uiteen met mondmaskers op, hier ademde alles knusheid. Bij het altaar stond een Mariabeeld met aan haar voeten een vaas vol zonnebloemen en allerlei gevouwen briefjes. Voor jou, stond erop. Vooruit dan maar!
Piet vouwde een briefje open. Er stond een vers op uit psalm 128: Ontvang uit Sion Gods zegen; verheug je bij het zien van Jeruzalems geluk, alle dagen van je leven.
Het vers ging treffend verder: 'En zelfs de kinderen van je kinderen zul je nog zien.' We werden er allebei stil van.
Piet liep na onze uitstap nog lange tijd op wolken. Wat heb jij met hem gedaan?, vroegen de begeleiders verbaasd. Ik heb maar niets gezegd over de autorit op de terugweg, toen we door een onweer geen hand voor ogen konden zien en ik het uitzweette van angst. Piet was er gerust in: Wij zijn gezegend, auto en al. Ons kan niets gebeuren.
Ja, wie was nu pastor voor wie?
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.