Hoe word je heilig? Niet zoals je zou verwachten ~ stappenplan | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisschoppenconferentie

Bisschoppenconferentie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Documenten
      PersberichtenVerklaringen en pastorale brievenBrochuresVisietekstenDecreten van de BisschoppenconferentieDocumenten van de wereldkerk vertaald in het Nederlands
      Samenstelling en secretariaat van de bisschoppenconferentie Bisschoppelijke commissies en comités Bisschoppen referent: nationaal en Nederlandstalig De Belgische kerkprovincie Over seksueel misbruik Cathobel - l'Église catholique de Belgique Religieuzen Kerkfabrieken Kerkelijke rechtbanken Kerk in Europa De wereldkerk Privacy

Hoe word je heilig? Niet zoals je zou verwachten ~ stappenplan

Sim D'Hertefelt

Sim D'Hertefelt

icon-icon-blog
Gepubliceerd op vrijdag 20 mei 2022 - 8:00
Afdrukken
Iemand kloeg dat er zo weinig leken zijn bij de recente heiligverklaringen. Terecht! Tegelijk dacht ik: komaan, laten we heilig worden!

Bij de 10 heiligverklaringen van 15 mei 2022 is er maar één leek, de 18de-eeuwse Indiër Devasahayam Pillai. De andere 9 zijn priesters en religieuzen. 

Gemiste kans

Wat een gemiste kans, merkte iemand op, was de grondgedachte van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) niet het priesterschap van álle gelovigen? Nog maar enkele jaren geleden herinnerde paus Franciscus ons daaraan door iedereen op te roepen om heilig te worden. Hij sprak toen heel persoonlijk de leken aan. 

Komaan, waar wachten we op? Laten we heilig worden!

Verwarring alom bij Google

Wie in de 21ste eeuw een verlangen naar het heilige voelt kriebelen, die pakt z’n telefoon en Googelt: Hoe word je heilig?  Toch? 

Voor één keer helpt Google je niet verder. Als een van de eerste zoekresultaten verschijnt Hoe word je een heilige? van een respectabele krant, met dit stappenplan.

  1. Eerst en vooral moet je overleden zijn. 
  2. Na een verzoek tot kerkelijke erkenning bij de bisschop kan je dienaar Gods worden. 
  3. Na een grondig onderzoek naar je levenswandel, word je eventueel eerbiedwaardig.
  4. Als er een wonder aan jou wordt toegeschreven, kan je zalig worden.
  5. Na de erkenning van een postuum wonder, kan je door de paus heilig verklaard worden. 

Met als eerste stap ‘ga dood’ niet bepaald een praktische handleiding om na te volgen. 

De verwarring bestaat er natuurlijk uit dat de krant het heeft over hoe word je heilig verkláárd terwijl wij willen weten hoe je heilig wórdt of lééft. Om heilig verklaard te worden, moet je eerst een heilig leven geleid hebben. Laten we dus bij het begin beginnen. 

Opnieuw zet Google je op het verkeerde been. Een mooie infografiek over How to become a saint van een Arabische nieuwszender somt de heldhaftige deugden op waarover je als kandidaat-heilige moet beschikken. 

  • 4 kardinale deugden: voorzichtigheid, rechtvaardigheid, moed en gematigdheid
  • 3 theologale deugden: geloof, hoop en liefde

Pas op, ik ben niet tegen deugden, verre van, maar ik ben er gewoon geen held in! 

Heldhaftige deugd is wel heel hoog gegrepen om mee te starten. Moet je dan superman of Moeder Teresa zijn om heilig te leven? Een beetje ontmoedigend. Oeps, daar zinkt me al een kardinale deugd in de schoenen. 

Misschien kunnen we die heldhaftige deugden maar beter beschouwen als een gevolg van heiligheid, niet als de oorzaak ervan. 

Er is nog nooit iemand heilig geworden door krampachtig deugdzaam te willen zijn. Wie daarentegen iets van heiligheid in zijn leven ontmoet en ontvangt, die krijgt de deugden en heldhaftigheid er gratis bij. Dat hoop ik toch. Yes hoop, al één theologale deugd afgevinkt. 

Nieuw stappenplan: hoe word je heilig?

Het is dus hoog tijd om Google te voorzien van een nieuw stappenplan om heilig te worden, laagdrempelig, op maat van leken, gewone mensen zoals jij en ik. Een beetje deugdzaam, maar ook wat middelmatig en zelfzuchtig – ik spreek voor mezelf. 

Ik weet er niet veel van, de theologen en nog levende heiligen mogen me corrigeren, maar ik vermoed dat alle heiligheid van God komt. Er is er maar één heilig. De heiligheid van mensen is geleende heiligheid. 

Wij kunnen geen spatje heiligheid maken, we kunnen alleen maar enigszins proberen ons schamele leven te ordenen rond de Heilige. 

Hier mijn 3 stapjes waarmee ik dat probeer. Vul in de reacties maar aan met jouw manier. Misschien hebben we dan binnen enkele generaties wat meer lekenheiligen. Als God het wil. 

  1. Geef ruimte aan je verlangen naar God.
    Volg wat er in je binnenste brandt, merk het op, maak het wakker, spreek het aan, geef het taal. Weet je niet of God wel bestaat of wie hij is? Verlang er dan naar om Hem te leren kennen. Verlang naar iets van het eeuwige, oneindige of absolute. 
  2. Onderhoud een biddende relatie met God.
    Spreek dagelijks met God, vraag, vertel, smeek, zoek Hem, wees stil bij Hem, luister naar Hem, bied Hem je zorgen en ellende aan, dank Hem voor alles. Weet je niet hoe je moet bidden? Zoek een biddende mens om het je te leren, aanvaard het schamele gebed dat God je geeft of vraag een heilige om voor jou te bidden. 
  3. Laat je leven gaandeweg omvormen door Gods wil.
    Als wij stap 1 en stap 2 zetten, dan zal God niet nalaten om stap 3 te zetten: ons leven innerlijk en uiterlijk omvormen naar Zijn droom en beeld. Weet je niet wat God met jou wil? Durf het uithouden in je niet-weten en vertrouw erop dat Hij het weet. Het is al veel als wij God laten doen. Als wij alles gedaan hebben wat we konden doen, dan komt het uiteindelijk aan op overgave, ondergaan en offer.

Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.

 

Ontdek meer columns van Sim D'Hertefelt

 

Steun Kerknet © Kerknet

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Spiritualiteit
Blog
heiligen

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Superman is wel super, maar daarom nog niet heilig © Photo by Yogi Purnama on Unsplash
readmore

Superman is wel super, maar daarom nog niet heilig

icon-icon-blog
Hoe word je heilig zoals de heiligen?
readmore

Hoe word je heilig zoals de heiligen?

icon-icon-blog
Leer bidden zoals de heiligen © Illustratie: Sim D'Hertefelt
readmore

Leer bidden zoals de heiligen

icon-icon-cursus

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2022 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook