Voel je je angstig, verscheurd of overvraagd? Probeer overgave | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Voel je je angstig, verscheurd of overvraagd? Probeer overgave

Sim D'Hertefelt

Sim D'Hertefelt

icon-icon-blog
Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2022 - 12:01
Afdrukken
Existentiële dreigingen overspoelen ons. Hoe vermijden we dat we kopje onder gaan in onmacht en wegzinken in moedeloosheid?

De ene existentiële dreiging lijkt zich vandaag op de andere te stapelen: milieu, armoede, migratie, pandemie, oorlog, energie… Om de meer kleinschalige rampen die zich in een mensenleven kunnen voordoen maar niet te noemen. 

Van al die dingen gaat een appèl uit dat onze vermogens overstijgt. Het is niet zo vreemd om je angstig, verscheurd of overvraagd te voelen. 

Wat te doen? Hoe vermijden we dat we kopje onder gaan in onmacht en wegzinken in moedeloosheid? Hoe kunnen we ontvankelijk en creatief blijven?

Als één van de ingrediënten, wil ik je overgave voorstellen. Oefen je nu in overgave met een audiomeditatie. 

Overgave is als woord wat in onbruik geraakt. Met de dagelijkse betekenis en de woordenboekdefinitie kom je niet veel verder. 

Alles geven

Om overgave als ervaring te beginnen verstaan, kan je naar sportinterviews luisteren. Heb je al gemerkt hoe topsporters vaak vrede hebben met hun resultaat, wat het ook is, wanneer ze kunnen zeggen: ik heb alles gegeven. 

Er zijn niet zoveel plaatsen en momenten waar we alles kunnen geven. De mensen rondom ons en de organisaties waarin we ons bewegen, willen meestal maar een stukje van ons. 

Misschien maakt de ervaring van versnippering in al die kleine stukjes wel een verlangen in je wakker naar alles kunnen geven. 

Intuïtief weten we dat als we alles gegeven hebben, we vrede zullen hebben, met alles, alles wat er in de wereld nog gebroken is en zelfs onze eigen dood. 

Zichzelf verliezen

Wie alles heeft gegeven, staat aan het randje van zijn vermogens en kijkt verder. Daar kan je jezelf vergeten en daarin ligt volgens Elisabeth van de Drie-eenheid het geheim van het geluk.

Het geheim van de vrede en het geluk ligt in het zich vergeten, in het zichzelf uit het oog verliezen. –Elisabeth van de Drie-eenheid

Elisabeth van de Drie-eenheid Catez, 20 jaar, voor haar intrede © Wikimedia Commons

Maar niet alle zelfverlies maakt gelukkig. Wie zichzelf verliest in blinde woede of een verslaving of een vernederende relatie zal dat niet als een bron van vrede en geluk ervaren. Er moet dus nog iets meer gezegd worden. 

Alleen God 

Het is niet om het even waaraan wij alles van onszelf geven. De beperktheid van alle dingen zal ons dat uiteindelijk duidelijk maken. 

De filosofe, karmelietes en martelares Edith Stein trekt de glasheldere conclusie die wij soms maar beginnen te vermoeden na een lang leven van streven en teleurstelling. 

Alleen God kan de overgave van een mens totaal ontvangen en wel zó ontvangen dat de mens zijn ziel niet verliest, maar wint. –Edith Stein

Alleen aan God kunnen wij alles geven, onze vermogens en onze onmacht, ons kunnen en niet kunnen. Alles wat wij op die manier weggeven, zal winst zijn. Omdat God het tot een heelheid herschept door er zelf in aanwezig te komen als levende kern. 

Als u niets kunt, kan Hij alles. En wanneer u sterft, zal Hij in u leven. Zal dat niet het toppunt van geluk zijn! –Catherine de Bar

Kopje ondergaan

Dan kunnen we onszelf toestaan om kopje onder te gaan. Niet in onmacht of moedeloosheid, die uiteindelijk toch maar neerkomen op het zelfmedelijden van ons beperkte ego. Nee, niet in ons ikje moeten we ten onder gaan, maar in God zelf. 

Voor al onze kwalen weet ik geen beter geneesmiddel dan ons op God te verlaten en met het hoofd vooruit in Hem weg te duiken, zoals degenen, die zich in een rivier werpen om erdoor overspoeld te worden. –Catherine de Bar

Daar zullen we iets van heelheid ervaren die echte en blijvende rust geeft. 

In Gods welbehagen moeten wij kopje onder gaan en wegzinken, zodat wij onszelf helemaal in Hem verliezen. Slechts in dit verliezen van onszelf zullen wij ware rust genieten. –Catherine de Bar

Zichzelf in stukjes laten hakken

Blijven we verbonden met de heelheid die alleen God ons geeft, dan kunnen we ons ook met een gerust hart wegschenken aan de noden die we rondom ons zien. Zonder vrees dat we onszelf verliezen of overvragen. We hebben onszelf immers al verloren. Dat is het geheim van de spreekwoordelijke naastenliefde van Moeder Teresa.

Aanvaarden wat Hij ook geeft. En geven wat er maar nodig is, met een grote glimlach. Dat is de overgave aan God. Aanvaarden om in stukjes gehakt te worden en toch met elk stuk alleen aan Hem toe te behoren. Dat is overgave. –Moeder Teresa van Calcutta

Oefen je in overgave met de audiomeditatie

Vond je dit interessant? Deel dit artikel via Facebook of via e-mail.

 

Ontdek meer columns van Sim D'Hertefelt

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Spiritualiteit
Blog
Cathérine de Bar
Edith Stein
Moeder Teresa
Elisabeth van de Drie-eenheid Catez

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen
readmore

Leven vanuit je kern 3/7 Overgave beoefenen

icon-icon-audio
Bidden met overgave: alles geven om alles te ontvangen © CC Ben Raynal
readmore

Gebeden van overgave: alles geven om alles te ontvangen

icon-icon-artikel
38 schietgebeden van overgave uit de Bijbel © CC remehernandez via Cathopic
readmore

39 schietgebeden van overgave uit de Bijbel

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2022 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook