‘De Congolese bevolking voelt zich al jaren in de steek gelaten' | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Philippe Keulemans

Philippe Keulemans

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Contacten
      Louys Frarynlaan 75, 2050 Antwerpen
      03-210 08 26
      kerknet@kerknet.be
      KerkNet nieuws
      Redactie KerkNet
      Kerknet
    • Zoeken
Medewerkers van Broederlijk Delen- partner Africa Reconciled en het Rode Kruis moeten op de loop voor de rebellenbeweging M23 © Sandrine Ekofo/Broederlijk Delen

‘De Congolese bevolking voelt zich al jaren in de steek gelaten'

Philippe Keulemans

Philippe Keulemans

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op zaterdag 28 januari 2023 - 11:27
Afdrukken
'Congolezen kijken ongeduldig uit naar de komst van paus Franciscus', blikt Sandrine Ekofo van Broederlijk Delen vooruit op het pausbezoek aan Congo.

Vanaf dinsdag brengt paus Franciscus een bezoek aan de DR Congo. Paus Franciscus zal de Congolezen vooral bemoedigen en hen duidelijk maken dat de wereld hen niet vergeten is, blikt Sandrine Ekofo, beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen, vooruit op dat bezoek. Wij hopen natuurlijk ook dat hij ervoor zal zorgen dat er internationaal meer aandacht komt voor het conflict in Oost-Congo en het lijden van de Congolese bevolking.

Wat verwacht u van het pausbezoek?

Sandrine Ekofo • Wij verwachten dat de paus met zijn reis de Congolezen een hart onder de riem zal steken. Dat zijn bezoek ervoor zorgt dat er internationaal meer aandacht is voor het conflict in Oost-Congo en voor de Congolese burgers. De burgers betalen al decennialang de zware prijs van dit conflict. Wij hopen dat hij zal luisteren naar de vluchtelingen uit Oost-Congo: vrouwen die werden verkracht door gewapende rebellen, mannen en kinderen die hunkeren naar vrede. 

Hopelijk zal de paus de rebellenbeweging M23, de andere rebellenbewegingen die actief zijn in Oost-Congo, de Congolese overheid en de Rwandese overheid oproepen om dit conflict te beëindigen.

Aangezien de spanningen momenteel tussen buurlanden Rwanda en Congo hoog oplopen, verwacht Broederlijk Delen dat de paus beide landen expliciet zal oproepen tot verzoening. Normaal gezien zou paus Franciscus ook naar Goma gaan, maar omwille van de veiligheid gaat dit niet door. In plaats daarvan zal hij wel een 1000-tal vluchtelingen uit Oost-Congo ontmoeten.

Sandrine Ekofo, beleidsmedewerker Congo Broederlijk Delen © Broederlijk Delen

Er zijn vele alarmerende berichten over de Oost-Congo. Hoe is de situatie daar? 

Sandrine Ekofo • De situatie is er momenteel erg zorgwekkend. Er wordt in het oosten van Congo nog altijd hevig gevochten tussen het Congolese leger en de M23-rebellen. Die M23-rebellen zouden volgens twee recente VN-rapporten worden gesteund door het Rwandese leger. De rebellen winnen meer en meer terrein in Oost-Congo. Door het aanhoudende geweld in Oost-Congo worden families uiteen gerukt en slaan mensen massaal op de vlucht. Naast M23 zijn er ook nog tal van andere gewapende groepen actief in de regio. De veiligheidssituatie dreigt volledig te escaleren als de internationale gemeenschap niet ingrijpt. 

Medewerkers van Broederlijk Delen- partner Africa Reconciled en het Rode Kruis die op de loop moeten voor de rebellenbeweging M23 © Sandrine Ekofo/Broederlijk Delen

Wat is het belang van de ontmoeting van de paus met de vluchtelingen?

Sandrine Ekofo • Het is belangrijk dat de paus zich solidair toont met de vluchtelingen uit Oost-Congo. De Congolese bevolking voelt zich al jaren in de steek gelaten door iedereen. Al meer dan 25 jaar wordt de regio in Oost-Congo geteisterd door gewapende conflicten. Deze opeenvolgende conflicten hebben een humanitaire tragedie veroorzaakt met miljoenen slachtoffers. 

Meer dan 80 procent van de Congolese bevolking is christen. Het bezoek van de paus aan Congo en zijn ontmoeting met vluchtelingen uit Oost-Congo brengen hoop met zich mee. Het toont aan dat de paus bekommerd is om het lot van de Congolezen. Deze ontmoeting appelleert iedereen om niet lijdzaam toe te kijken naar deze humanitaire tragedie. Het geeft een krachtig signaal naar alle mensen, gelovigen en niet-gelovigen, Congolezen en de internationale gemeenschap. Wij moeten met z’n allen werk maken van vrede in Congo en in het gebied van de Grote Meren.
 

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Solidariteit
Nieuws
Broederlijk Delen
DR Congo

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

'Een kind sluit je niet op. Punt!', Jörg Gebhard, directeur van JRS Belgium © Benoit Lannoo
readmore

Jesuit Refugee Service: ‘Een kind sluit je niet op. Punt’

icon-icon-artikel
Vertegenwoordigers van het netwerk van ZNA en GZA ziekenhuizen en Welzijnszorg ondertekenden een engagementsverklaring © Welzijnszorg
readmore

Welzijnszorg en Ziekenhuis aan de Stroom tegen digitale exclusie

icon-icon-nieuws
© Priscilla Du Preez / Unsplash
readmore

Racisme is niet oké. Reageren doe je zo!

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook