Achelse patersbier is niet langer een trappist | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Gent

Bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Contact Informatie over het bisdom Gent
      BisschoppenOver het bisdom GentOrganisatie en dienstenBeleidsdocumentenDekenaten en parochiesKerkfabriekenBedevaartsplaatsen bisdom GentFonds KerkopbouwContact
      Beleidsdocumenten Communicatie
      Elektronische NieuwsbriefBisdomblad KerkpleinJaarboekRecente personaliaBeleidsdocumentenVacaturesSeksueel misbruik melden
      Vicariaten en pastorale diensten
      ParochiepastoraalDiaconie en caritasOpleiding en vormingCatecheseCCV in het bisdom GentJongeren en gezinnenOnderwijsOecumeneRoepingen-wijzerPermanent diaconaatReligieuzenBedevaarten Bisdom GentHoger Diocesaan Godsdienstinstituut Sint-Baafshuis
      Kerk-zijn dat is ...
      Geloof ontdekken en verdiepenSamen vieren en biddenZorg dragen voor mensen
      Privacyverklaring Recente personalia Vacatures Synodaal proces Coronamaatregelen update Steun Fonds Kerkopbouw

Achelse patersbier is niet langer een trappist

Philippe Keulemans

Philippe Keulemans

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op woensdag 25 januari 2023 - 15:42
Afdrukken
De verkoop van de gebouwen van de Achelse Kluis komt dichterbij en daarmee zal ook het bier zijn kwaliteitslabel 'trappist' verliezen.
De Achelse Kluis © Bisdom Hasselt

Volgens burgemeester Theo Schuermans van Hamont-Achel is een intentieverklaring ondertekend voor de verkoop van de gebouwen van de Achelse Kluis, zoals de Sint-Benedictusabij in Achel wordt genoemd. Door de verkoop zal het bier dat in de Achelse Kluis wordt gebrouwen meteen ook zijn benaming trappist verliezen, omdat ook de brouwerij zelf in privéhanden komt. De brouwactiviteiten van de Achel Blond (8 %) en de Achel Bruin (8 %) worden gewoon voortgezet, maar het internationaal gerenommeerde kwaliteitslabel trappist zal van de etiketten van het bier van de brouwerij verdwijnen. 

Met het verdwijnen van de Achelse trappist zijn er in België nog 5 abdijen waar trappistenbieren worden geproduceerd. De etiketten van de Achel-bieren droegen al twee jaar het authenticiteitslabel niet meer. Er werd namelijk eind 2020 geen nieuwe aanvraag meer ingediend tot verlenging van de ATP-licentie (Authentic Trappist Product). De laatste monniken hadden immers enkele maanden daarvoor al de abdij verlaten en waren naar de moederabdij van Westmalle verhuisd.

Ondanks het verlies van dat zeshoekige ATP-label door het verdwijnen van een levende gemeenschap, mocht het bier zich wel nog trappist noemen.

Dat was te danken aan het feit dat de abdij van Achel eigendom bleef van de trappistengemeenschap van Westmalle. De abt van de abdij van Westmalle brengt nog wekelijks een bezoek aan de Achelse Kluis en blijft zo toezicht houden op de brouw- en andere activiteiten. Maar dat zal na de verkoop van de abdij niet langer het geval zijn. Voor de ‘moederabdij’ van Westmalle betekent de verkoop wel dat niet langer moet geïnvesteerd worden in de kosten van de restauratie en het in stand houden van de gebouwen, waar al langer geen trappisten meer verblijven. 

Bezoekers- en regionaal belevingscentrum

Het is nog onduidelijk wat de toekomstplannen zijn van de nieuwe eigenaar voor de Achelse Kluis. Maar volgens de burgemeester van Hamont-Achel blijft het wel de bedoeling om een bezoekers- en regionaal belevingscentrum uit te bouwen naast het natuurgebied De Groote Heide, op de grens van België en Nederland. Ook bierdrinkers kunnen gerust zijn dat zij in de toekomst nog hun Achelse kunnen drinken. Al mag die dan niet langer trappist genoemd worden.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Kerk in Vlaanderen
Nieuws
trappistenbieren
Achelse Kluis

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hanswijkprocessie trekt door de straten van Mechelen (editie 2018) © Hellen Mardaga - Dienst Communicatie aartsbisdom Mechelen-Brussel
readmore

Hanswijkprocessie viert 750-jarig bestaan

icon-icon-artikel
De pastorale kansen van het feest van Sint-Valentijn © IDGP vzw, op basis van illustraties in Canva
readmore

Sint-Valentijn, een pastorale kans? Jazeker, zegt paus Franciscus

icon-icon-artikel
Het tijdschrift van Adem-Tocht wordt 4 keer per jaar gepubliceerd © Adem-Tocht
readmore

Tijdschrift Adem-Tocht richt zich op de zinzoeker

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook