Volgens de Antwerpse bisschop Johan Bonny zijn ook in onze samenleving almaar meer mensen op hulp aangewezen.
Bisschop Johan Bonny schonk vanmiddag op de stoep van het bisschopshuis aan de Schoenmarkt in Antwerpen, samen met medewerkers van het bisschopshuis en Welzijnszorg, ondanks de koude en de regen een hartverwarmende kom pompoen- en erwtensoep. Daarmee steunt hij de jaarlijkse solidariteitsactie van Welzijnszorg tijdens de advent. De campagne onder de slogan: Allemaal digitaal? focust dit jaar op de link tussen digitalisering en armoede.
Bisschop Bonny wijst erop dat onze samenleving steeds meer computergestuurd wordt, terwijl kwetsbaren daarbij almaar meer vergeten dreigen te worden. Voor veel mensen is de computer veel te ver af, omdat ze nooit hebben geleerd om ermee om te gaan of gewoon geen geld hebben om een computer te kopen. Zo blijven zij afgesloten van heel veel communicatie, denk maar aan betalingen, bestellingen of diensten van de overheid. Welzijnszorg vraagt niet alleen dat mensen digitaal verbonden zijn, maar de welzijnsorganisatie dringt er ook op aan dat er een niet-digitaal alternatief blijft bestaan en dat er nog mensen zijn die aanspreekbaar zijn om mensen heel concreet zonder computer op weg te helpen.
De bisschop en zijn medewerkers verdeelden anderhalf uur uur soep voor het goede doel. Mgr. Bonny gaf ook persoonlijk toelichting over de campagne van dit jaar en nodigde de voorbijgangers en nieuwsgierigen uit tot een vrijwillige bijdrage. Hij steunt deze actie om de aandacht te vestigen op kansarmoede. Maar dit jaar is de actie volgens hem relevanter dan ooit. Er is nog altijd heel veel armoede. Kansarmoede in de rand van de samenleving, bij alleenstaande moeders met kinderen, eenzame mensen die hulp nodig hebben, mensen zonder papieren op zoek naar integratie … Ik hoor dat niet alleen dag aan dag van mensen aan de deur, maar ook van pastorale medewerkers die geconfronteerd worden met mensen die geen echte winterkledij hebben nu het kouder wordt of die hen vragen wat zij deze winter moeten doen. Bij buurthuizen en bijvoorbeeld sociale kruideniers en voedselbanken staan steeds meer mensen in de rij om hulp te vragen. De prijzen zijn het voorbije jaar sterk gestegen. Dat ligt voor veel mensen nu boven hun budget. Met deze actie proberen wij daaraan tegemoet te komen en proberen wij mensen aan te sporen om echt een bijdrage te doen.