Ook in Vlaanderen zijn op televisie almaar vaker reclamespots te zien die mensen aansporen om – veelal online - te gokken. Volgens de Britse Gambling with Lives-website worden vooral jonge mannen onder de 30 jaar door dat soort reclame aangesproken en zijn ze ook het grootste slachtoffer, ook al omdat dit onlinegokken veelal aan sociale controle ontsnapt.
Bijna 10 procent van de Britse zelfdodingenis het gevolg van gokverslaving.
Bisschop Alan Smith van St Albans vraagt nu dat daaraan paal en perk wordt gesteld. Zijn oproep komt vlak na een publicatie van de Britse Openbare Gezondheidsdienst, waarin werd vastgesteld dat gokverslaving jaarlijks goed is voor meer dan 409 zelfdodingen in Engeland. De bisschop vestigde in zijn toespraak de aandacht erop dat dit bijna 8 procent van alle geregistreerde zelfdodingen in Engeland vertegenwoordigt.
Gebrek aan eensgezindheid over afdoende remedie
De anglicaanse bisschop Alan Smith van Saint Albans lanceerde eind vorige week in een het Britse Hogerhuis een opmerkelijke oproep om de golf aan reclame voor het onlinegokken, in Engeland inmiddels een echte kwaal bij de commerciële tv-zenders, en om het gokken zelf strenger te reglementeren. Hij gaf nadrukkelijk zijn steun aan een wetsvoorstel, dat lijkschouwers zou dwingen om te melden wanneer gokverslaving tot zelfdoding heeft geleid.
Andere leden van het Hogerhuis betoogden echter dat zo’n wet onrealistisch want onhaalbaar is. Bovendien is het al evenmin een goede manier om het gokken bij jonge mensen te ontraden. Barones Bakewell beklaagde zich anderzijds over onlinegoksites die veel reclame maken op tv en gokautomaten die vlot toegankelijk zijn en grote winsten beloven, terwijl zij in werkelijkheid voor de spelers nauwelijks iets opleveren. Dat vergroot bij de kwetsbare slachtoffers het gevoel van isolatie en wanhoop en het resulteert in zelfbeschadiging en uiteindelijk in sommige gevallen ook in zelfdoding.
Bron Christian Today