Caritas Internationalis klaagt over de dramatisch verslechterde humanitaire situatie in Afghanistan
Caritas Internationalis waarschuwt ervoor dat de situatie van de bevolking in Afghanistan almaar sneller en sterker erop achteruitgaat. Zeventien van de 40 miljoen inwoners lijden honger en bijna 900.000 kinderen zijn acuut ondervoed. De kindersterfte is schrikbarend hoog. De situatie van vrouwen is zelfs ronduit dramatisch, getuigt Caritasmedewerker Oliver Müller, die in Kaboel is om er hulpacties van de Duitse sectie van Caritas Internationalis te coördineren.
Volgens Müller betekende de machtsovername door de taliban in augustus 2021 een keerpunt, onder meer omdat de situatie voor internationale hulpverleners daardoor totaal is veranderd. Bijkomend is er ook nog eens de grote droogte, waardoor oogsten mislukt zijn. Mensen kampen met ernstige watertekorten. In de regio Kaboel staat elke tweede drinkwaterput droog. De gevolgen van de strenge winter zijn nog niet te overzien. En dat terwijl Afghanistan zelfs al vóór deze ontwikkelingen een van de armste landen ter wereld was. Dertien miljoen Afghanen leven in regio's waar er binnen een uur geen medische hulp is. Caritas Internationalis dringt samen met andere ngo’s erop aan dat de taliban het verbod voor vrouwen om voor hulporganisaties te werken opheft. Allen voor organisaties van de VN wordt daarvoor een uitzondering gemaakt. Maar het is duidelijk dat er vrouwen nodig zijn om vrouwen in nood te helpen.
Ondanks alle moeilijkheden blijft Caritas Internationalis desondanks vastbesloten om mensen die honger lijden te blijven helpen. Wij willen mensen niet teleurstellen. Müller onderstreept dat het niet het doel kan zijn van humanitaire hulp om de algehele politieke situatie te veranderen. Het is allereerst onze taak om mensen van de hongerdood te redden.