Georg Bätzing, bisschop van Limburg en voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), heeft op een persconferentie aan het slot van het ad-liminabezoek van de Duitse bisschoppen (van 14 tot 18 november) nadrukkelijk ontkend dat de Synodale Weg zelfs nog maar tijdelijk zou worden stopgezet mee omwille van het ongeduld van het volk van God in Duitsland. Hij benadrukte dat de vragen die de Synodale Weg probeert te beantwoorden ook in het wereldwijde synodale proces worden besproken en daarom bijdragen aan dit wereldwijde proces.De Duitse bisschoppen hadden vrijdag nog een gezamenlijke ontmoeting met de prefecten van alle dicasteries van de Romeinse Curie. De gesprekken werden geleid door staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin. Paus Franciscus zelf was niet aanwezig, in tegenstelling tot wat aanvankelijk was aangekondigd.
Curie drong aan op moratorium
Paus Franciscus had een dag eerder de 62 Duitse bisschoppen persoonlijk ontmoet. Volgens mgr. Bätzing heeft de paus hen toen bemoedigd en gevraagd geduld te hebben. De DBK-voorzitter erkende dat de interdicasteriële bijeenkomst van afgelopen vrijdag – om samen na te denken - opnieuw duidelijk had gemaakt dat er meningsverschillen bestaan. Met name de kardinalen Marc Ouellet, de prefect van het Dicasterie voor de Bisschoppen, en Luis Francisco Ladaria Ferrer, de prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer, hebben openhartig en duidelijk hun diepe bezorgdheid en bedenkingen geformuleerd over de methodologie, de inhoud en de voorstellen van de Synodale Weg, zoals het aan de gang zijnde synodale proces, in nauw overleg met de leken, in de Duitse katholieke Kerk wordt genoemd. Volgens waarnemers moet daaruit geconcludeerd worden dat er in de toekomst nog conflicten te verwachten zijn, maar dat de Duitse bisschoppen het verzoek om het kerkelijke hervormingsproces in Duitsland de facto stop te zetten resoluut hebben afgewezen. Tegelijk zijn beide partijen het eens dat ze hun onderlinge dialoog ook in de toekomst blijven voortzetten en dat die gesprekken zowel de Duitse Kerk als het Vaticaan kunnen verrijken.
Mgr. Bätzing concludeerde dat hij met een gevoel van opluchting en tegelijk bezorgdheid naar Duitsland terugkeerde. Maar ik ben dankbaar dat de bedenkingen die in Rome bestaan, openlijk zijn geuit. Ik ben ook verheugd dat de zorgen en meningen van onze bisschoppen zijn gehoord. Het werd volgens hem ook nogmaals duidelijk dat de wijding van vrouwen tot priester door het Vaticaan als afgesloten wordt beschouwd.
Bron: I.Media