De permanente raad van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK) overlegt momenteel over een mogelijke hervorming van de priesteropleiding om de best mogelijke opleiding van toekomstige priesters mogelijk te maken. In het rapport dat daarover dinsdag in Berlijn werd voorgesteld, wordt benadrukt dat het door het dalende aantal priesters niet langer verantwoord is alle bestaande priesteropleidingen te behouden. Met uitzondering van de bisdommen in Oost-Duitsland beschikt vrijwel elk Duits (aarts)bisdom nog altijd over een eigen priesteropleiding, terwijl er in 2018 alle bij elkaar een zestigtal nieuwe seminaristen waren. In het begin van de jaren 1960 waren er dat nog meer dan 500, in de jaren 1970 meer dan 300.
Concreet bestaan er plannen voor de organisatie en uitbouw van een voorbereidend jaar van de priesteropleiding in Freiburg en Bamberg. De aansluitende vorming van de priesters zal daarna onder meer in München, Münster en Mainz plaatsvinden. Ook de opleidingen aan de Redemptoris Materseminaries voor priesterkandidaten van de Neocatechumenale Weg in Keulen, het Collegium Orientale in Eichstätt en het Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum in Rome worden in elk geval behouden.
De priesteropleidingen in Aken, Fulda, Hildesheim, Limburg en Trier staan ter discussie. Ook de bekende opleiding van de jezuïeten in Sankt Georgen is niet langer gegarandeerd. De eindbeslissing om seminaries al of niet te sluiten, blijft voorbehouden aan de plaatselijke bisschoppen. Het is duidelijk dat de permanente raad van de DBK van oordeel is dat de huidige versplintering van de opleidingen over de verschillende bisdommen in het hele land niet langer houdbaar is en ten koste gaat van de kwaliteit daarvan.
Bron: DBK/Katholisch.de