Volgens deskundigen is het Marienthal Psalter met teksten uit het Bijbelboek Psalmen een werk van Europees aanzien.
In extremis is de aangekondigde veiling van het kostbare middeleeuwse Marienthal Psalter op de internationale kunstmarkt via een bekende manuscriptenhandelaar belet. Specialisten en verantwoordelijken van de deelstaat Saksen hadden ervoor gewaarschuwd dat met de verkoop een kostbaar erfgoedstuk naar het buitenland dreigde te verhuizen.
De verkoop van het psalmboek zou ‘maximaal’ 5 miljoen euro kunnen opbrengen. Abdis Elisabeth Vaterodt van Marienthal, het oudste cisterciënzerklooster van Duitsland, reageerde donderdag dat ze begrip heeft voor de bezwaren en bereid is om mee een oplossing te zoeken voor het behoud van het rijk geïllustreerde handschrift uit het begin van de 13de eeuw en een ander kostbaar middeleeuws werk uit de kloosterbibliotheek.
Volgens de abdis was het klooster gedwongen tot het initiatief door financiële problemen als gevolg van de overstroming van de Neisse in 2010 en de coronacrisis. Het voortbestaan van Marienthal werd bedreigd en de verkoop is onze enige optie, aldus de abdis. Na de overstroming van de Neisse werd de structurele schade van de afgelopen twaalf jaar grotendeels met overheidsgeld hersteld. Maar in de plaats van de oorspronkelijk geraamde 1,5 miljoen euro moest het klooster, mee vanwege Monumentenzorg, 5 miljoen euro eigen middelen inbrengen. Door de coronapandemie had het klooster de afgelopen twee jaar nauwelijks inkomsten uit gastenverblijf, gastronomie en de kloosterwinkel, terwijl de jaarlijkse werkingskosten zijn opgelopen tot 500.000 euro per jaar. Volgens de abdis zijn de pensioenreserves van de huidige acht, veelal oude, zusters van het klooster al opgebruikt om deze kosten te dekken en de leningen af te lossen.