Zaterdag 25 mei 2019 kwam het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) samen om na te denken en ideeën uit te wisselen over Lautado Si’, de encycliek van paus Franciscus over een integrale ecologie. Stijn Demaré, stafmedewerker van TAU, franciskaanse spiritualiteit vandaag, was de eerste spreker. Hij benaderde de encycliek van paus Franciscus vanuit de dynamiek van confrontatie naar verbondenheid. Alles begint met de confrontatie met de werkelijkheid van de ecologische crisis (hoofdstuk 1 van Laudato Si’). Hoe gaan we om met deze ongemakkelijke waarheid? Demaré legde de band met de ontmoeting van Franciscus met de melaatse. Zo’n confrontatie kan angst inboezemen of leiden tot ontkenning of woede of zelfs depressie. Ze stelt ons voor de keuze om een innerlijke ommekeer te maken en samen met anderen onze levensstijl aan te passen (hoofdstuk 6). Die ecologische bekering leert ons anders in relatie te staan met elkaar, met de aarde en met God. Het gaat om een universele broederschap waarin ook de komende generaties hun plaats krijgen (hoofdstuk 4). Wij vormen als mensen immers één grote familie en zijn aan elkaar gegeven. Als christenen mogen we hiervan getuigen door eenvoudig en kwetsbaar te leven.
Ethiek van het genoeg
Karel Malfliet, stafmedewerker van Ecokerk, wees eerst en vooral op de grote urgentie om anders te gaan leven. Met recente cijfers en beloftes uit de klimaatconferenties liet hij zien hoe traag en weinig concreet de aanpak van de wereldleiders is. Greta Thunberg en de klimaatspijbelaars hebben ons in de voorbije maanden verplicht om de confrontatie aan te gaan. De schepping ligt in onze handen en is niet iets uit een ver verleden, maar gaat elke dag verder. Vanuit een positief visioen kunnen we persoonlijk, als organisatie of gemeenschap en met de grotere wereldgemeenschap stappen zetten. We kunnen de drie geboden van onze tijd: Gij zult consumeren, produceren en concurreren ombuigen naar een ethiek van het genoeg. Zo krijgen de hedendaags schaarse luxeproducten als tijd, aandacht, lucht, water, stilte … opnieuw kansen.
Voorbeelden en suggesties
Beide sprekers gaven een aantal voorbeelden en suggesties om concreet aan de slag te gaan zowel in ons persoonlijk leven als in onze organisaties en parochies. De deelnemers werden ook uitgedaagd om hun sociale en politieke verantwoordelijkheid op te nemen. Laudato Si’ benadrukt zeer sterk het belang van rechtvaardigheid en aandacht voor de armsten. De landen die het minst bijgedragen hebben tot de ecologische crisis worden nu het meest getroffen door de catastrofale gevolgen. Gespreksstof genoeg voor de deelnemers die met elkaar nadachten over de motieven en concrete stappen voor een ecologische bekering.
Bron: IPB