Bibliodrama is een creatieve werkvorm om Bijbelverhalen te verkennen door in het hoofd van de personages te kruipen. In Vlaanderen is onder meer vzw Het Leerke ermee bezig, een Belgisch-Nederlandse oecumenische vereniging. Het Leerke is verantwoordelijk voor de organisatie van de 13de Europese Bibliodrama Conferentie deze zomer in Torhout.
Jes Bouwen is al lang gebeten door de bibliodramamicrobe. We hopen veel mensen in Vlaanderen te laten kennismaken met de kracht en de schoonheid van bibliodrama. Het thema is 'Pieces of Peace': we gaan werken rond vrede in de streek van de Groote Oorlog, met mensen uit meer dan 10 verschillende landen. We laten ons op sleeptouw nemen door het verhaal van Jona en zoeken hoe het ons leven en de actualiteit raakt.
Op 3 manieren wil de organisatie vernieuwen:
Over religies heen • Het Bijbelse boek Jona legt de link tussen christendom, jodendom en islam, én snijdt algemeen menselijke thema’s aan van uitsluiting, verzoening, verbinden en vertrouwen.
Nieuwe doelgroepen • De meeste deelnemers komen uit begeleidingswerk in onderwijs en pastoraal. Het Leerke wil ook studenten, nieuwe burgers, vluchtelingen en mensen met een lager inkomen bereiken.
Taal en toegankelijkheid • Hoewel het Engels de voertaal is, mag het geen drempel zijn. Lichaamstaal en vormgeving met materialen, in dans en gebaren worden belangrijker.