Kardinaal Oscar Rodriguez Maradiaga, de coördinator van de K9 (de adviesraad van 9 kardinalen die paus Franciscus bijstaan in zijn hervorming van de Romeinse Curie), verwacht dat de paus nog in november een consistorie samenroept waarin een reeks nieuwe kardinalen zal worden gecreëerd. Principieel valt niet uit te sluiten dat aartsbisschop Jozef De Kesel dan of in een volgend consistorie tot kardinaal wordt gecreëerd. Dat vertelde de Hondurese kardinaal maandag in Luik op een ontmoeting met journalisten. Vandaag zijn er 114 kardinalen jonger dan 80 jaar. Er kunnen dus 6 kardinalen worden benoemd, maar wellicht komen er meer.
Dialoog met de traditionalisten
De kardinaal, een vertrouweling van paus Franciscus, ging ook in op de gesprekken die momenteel met de Sint-Pius X Priesterbroederschap worden gevoerd en lijkt de berichten over een doorbraak in de dialoog te bevestigen. Paus Franciscus ontving onlangs bisschop Fellay van de traditionalistische broederschap en hoopt op een mogelijke verzoening. Tegelijk reageert hij op de onrust die in Frankrijk en Duitsland over de oprichting van een personele prelatuur voor de traditionalisten en benadrukt dat met de broederschap geen compromis kan worden gesloten over de belangrijkste besluiten van het Tweede Vaticaanse Concilie.
Nieuwe wind in Rome
Kardinaal Maradiaga is erg tevreden over de oprichting van een commissie binnen de Congregatie voor de Geloofsleer over het diaconaat voor vrouwen, waardoor vrouwen in de toekomst belangrijker functies kunnen bekleden binnen de Kerk. Met betrekking tot de volgende paus vermoedt hij dat die geen Italiaan en mogelijks zelf geen Europeaan zal zijn, omdat de vitaliteit van de katholieke Kerk momenteel elders ligt.
Als onderwerpen voor een volgende synode denkt de Hondurese kerkleider in eerste instantie aan de collegialiteit, de jeugd, de sociale leer van de Kerk of de bediening van de priester. Maar de paus heeft nog geen keuze gemaakt. Hij benadrukt nogmaals dat er sinds het aantreden van paus Franciscus een nieuwe wind waait in Rome en er een ander klimaat heerst. Deze paus woont in grote eenvoud. Hij is iemand die leeft geworteld in het gebed. Deze paus streeft niet naar uniformiteit, maar naar een kerk die een levende gemeenschap is.
Bron: Tommy Scholtes
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.