Met hun aanwezigheid willen de kerken aansporen tot een moedig beleid, maar ook aantonen dat de strijd voor het klimaat een strijd van iedereen is.
Kerken en kerkelijke organisaties zijn dezer dagen op verschillende manieren aanwezig in de marge van COP26, de 26ste VN-Klimaattop in het Schotse Glasgow. De VNbrengen er de wereldleiders samen om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met de helft te verminderen en tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken, als onderdeel van inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. De meest opvallende kerkelijke aanwezigheid is die van de delegatie van het Vaticaan onder leiding van de staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin. Die delegatie moet de oproep van de paus van vrijdag tot radicale ingrepen meer uitstraling geven. De salesiaan Joshtrom Kureethadam, van de sectie Ecologie van het Vaticaanse Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling, zegt dat het Vaticaan op dit overleg ook zal aandringen op maatregelen voor de bescherming van de biodiversiteit en financiële steun voor de armste landen die het ergste door de klimaatverandering worden getroffen, maar ook voor het herstel van de schade die door de klimaatopwarming is veroorzaakt.
Maar ook het Scottish Catholic International Aid Fund (SCIAF), de plaatselijke afdeling van Caritas, is aan de zijlijn prominent aanwezig. Zo willen wij ervoor zorgen dat de stem van het Zuiden hier wordt gehoord en ernstig wordt genomen. Een SCIAF-verantwoordelijke wijst erop dat de organisatie de verplaatsingskosten op zich heeft genomen voor delegaties uit Malawi, Zambia, Colombia en andere landen opdat ook zij de COP26 zouden kunnen bijwonen en er oproepen tot dringende actie.
Ook de parochies in Glasgow slaan de handen in elkaar en hebben een oecumenische samenwerking opgezet waarbij afwisselend op verschillende plaatsen gebedsmomenten en oecumenische vieringen worden georganiseerd. Dat wil er ons ook herinneren dat wij ook allen zelf een rol hebben te spelen bij de strijd tegen de klimaatverandering, zegt een van de verantwoordelijken van het collectief. Zo vergeten wij niet dat de strijd voor het klimaat niet zonder een ruime ecologische bekering bij alle burgers kan gewonnen worden.