Paus Franciscus vergelijkt het Russische militaire optreden met de genocide ten tijde van de Sovjetdictator Stalin.
Paus Franciscus heeft in zijn woensdagse algemene audiëntie zijn scherpste veroordeling van het Russische militaire optreden in Oekraïne uitgesproken sinds de start van de invasie. Het is de paus niet ontgaan dat Rusland opnieuw militair greep probeert te krijgen op de gebeurtenissen door genadeloos geweld tegen de Oekraïense burgerbevolking door ze van levensnoodzakelijke energie en water te beroven. Dat ontlokte bij de paus de vergelijking met de genocide die in het Stalin-tijdperk heeft plaatsgevonden.
Opmerkelijk is niet alleen dat de paus het verband heeft gelegd met de verschrikkelijke gebeurtenissen van 90 jaar geleden, maar ook dat hij daarbij voor het eerst de term 'genocide' in de mond neemt.
Zaterdag herdenken wij de verjaardag van de verschrikkelijke genocide van de Holodomor, de uitroeiing door verhongering die opzettelijk werd veroorzaakt door Stalin tussen 1932-1933. Laten wij bidden voor de slachtoffers van deze genocide en laten we bidden voor veel Oekraïners – kinderen, vrouwen, ouderen, baby’s – die vandaag de dag het martelaarschap van agressie ondergaan. Bij de volgens sommigen opzettelijk door Jozef Stalin veroorzaakte genocide door hongersnood in de jaren 1930 kwamen volgens historici naar schatting 3 miljoen mensen om het leven. Overigens zijn historici zelf het onderling niet erover eens of Stalin opzettelijk Oekraïners wilde vermoorden in een poging om een onafhankelijkheidsbeweging tegen de Sovjet-Unie neer te slaan.
Lees verder onder de foto.
Elke parochie is een klein centrum van Caritas voor noodhulp geworden. Mgr. Yazlovetskiy
Generatoren!
Mgr. Oleksandr Yazlovetskiy, de hulpbisschop van Kiev-Zhytomyr, bevestigt dat door de aanhoudende aanvallen op de burgerinfrastructuur in grote delen van het land electriciteit en zelfs water zijn uitgevallen. Bovendien is de winter ingetreden en ligt het grootse deel van het land onder de sneeuw. Vooral voor de bejaarden, maar ook voor gezinnen met kinderen is de situatie dramatisch. Alles staat stil: metro, bus, andere vervoermiddellen ... Wie in God gelooft, bidt. De hulpbisschop voegt eraan toe dat de Oekraïense overheid overal in grote steden centra heeft opgezet waar mensen zich kunnen verwarmen en drinkbaar water voorhanden is. Ook in kerken worden burgers opgevangen. De twee Caritasafdelingen verdelen volop voedsel, warme kleding, dekens en bonnen om voedsel te kopen. Maar momenteel ontbreekt het vooral aan generatoren, die levensnoodzakelijk zijn voor het produceren van electriciteit. Daarom lanceert de hulpbisschop een oproep tot de EU om zo snel mogelijk generatoren te bezorgen. Wij proberen generatoren te kopen. Maar die zijn niet langer beschikbaar in Oekraïne. De winkels zijn leeg en zelfs in Polen zijn ze nog maar moeilijk te vinden.