Paus Franciscus wil naar Marseille, Mongolië en India | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Brugse Belofte

  • Startpagina
  • Zoeken
  • Meer
    • Contacten
      Legeweg 155, 8200 Brugge (Sint-Andries)
    • Zoeken
    • Wat is Brugse belofte? Processie Brugse belofte 15 augustus 2022 Oproep deelnemers processie Brugse belofte Geschiedenis van de Brugse Belofte Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekens Een rondgang in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekens Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie Mariabeeld kapel Onze Lieve Vrouw van Blindekens Literatuur Brugse belofte Website Bisdom Brugge Fotoreportage Brugse Belofte Website Sint-Donatianus Brugge Videofilm Brugse Belofte Wat staat er in Wikipedia? Samenstelling Processie Brugse Belofte

Paus Franciscus wil naar Marseille, Mongolië en India

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op maandag 6 februari 2023 - 11:11
Afdrukken
Tijdens zijn terugvlucht uit Zuid-Soedan blikte de paus niet alleen terug maar ook vooruit naar enkele nieuwe reisbestemmingen..
Paus Franciscus tijdens de terugreis uit Juba © Vatican Media

Paus Franciscus (86) heeft tijdens zijn terugkeer uit Zuid-Soedan aangekondigd dat hij in september 2023 het overleg van de bisschoppen van de Middellandse Zeeregio in Marseille zal bijwonen. Kort daarna bevestigde de persdienst van de Heilige Stoel zijn aanwezigheid, die beperkt blijft tot de Franse havenstad en een halve dag zal duren en wel op 23 september. De paus bevestigde dat hij in augustus zal aanwezig zijn op de slotviering van de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon (Portugal). Hij sprak de wens uit om in 2024 naar Mongolië en India te reizen, maar voegde in één adem eraan toe dat zijn gezondheid niet meer zo goed is als bij het begin van zijn pontificaat. Ik heb last van mijn knie, maar wij maken langzaam vooruitgang. Wij zullen zien …

Homoseksualiteit

De paus herhaalde  zijn recente uitspraken over homoseksualiteit en noemde wetten die lhbtq'ers criminaliseren een zonde en een onrechtvaardigheid, omdat God mensen die zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht liefheeft en begeleidt. Ook de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby en Iain Greenshields, de moderator van de algemene vergadering van de Church of Scotland, die hem tijdens zijn oecumenische bezoek aan Zuid-Soedan vergezelden en samen met hem terugkeerden naar Rome, maakten duidelijk dat zij het met die uitspraak volmondig eens zijn. De criminalisering van homoseksualiteit is een probleem dat niet kan worden genegeerd, zei de paus. Hij vestigde de aandacht op het feit dat een 50-tal landen homoseksuelen op een of andere manier criminaliseren en nog een 10-tal andere landen wetten hebben die daarvoor de doodstraf opleggen.

Benedictus XVI

Naast het beantwoorden van vragen over de reis naar de DR Congo en Zuid-Soedan en over de oorlog in Oekraïne ging de paus nog in op enkele aspecten van zijn relatie met emeritus paus Benedictus XVI. Ik kon met de emeritus paus over van alles praten en van gedachten wisselen. Hij stond altijd aan mijn zijde en ondersteunde mij. En als hij problemen had, zou hij het me vertellen en zouden we praten. Er waren geen problemen. Ik heb Benedictus XVI zelfs geraadpleegd voor een aantal beslissingen. En hij stemde toe. Hij was het ermee eens. Paus Franciscus is ervan overtuigd dat cirtici van zijn pontificaat de dood van Benedictus XVI hebben misbruikt om zijn beleid stevig onder vuur te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat de dood van Benedictus XVI is 'geïnstrumentaliseerd' door mensen die brandstof aan hun eigen vuur willen toevoegen, zei de paus letterlijk. En wie zo'n goed mens, zo'n man van God, ik zou zelfs bijna zeggen een Heilige Vader van de Kerk, instrumentaliseren, zijn onethische mensen, die handelen in functie van partijdige doeleinden, en niet als mensen van de Kerk. En hij voegde eraan toe: Ik wilde deze verduidelijking geven over de persoonlijkheid van paus Benedictus. Hij was géén verbitterd persoon. 

Bron: VIS

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Wereldkerk
Nieuws
Paus Franciscus
Pausbezoek

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Ierland blijft een katholiek land © Philippe Keulemans
readmore

Ierse Kerk lanceert roepingenjaar

icon-icon-nieuws
Nicaraguaanse gelovigen op het Sint-Pietersplein © Vatican Media
readmore

Laatste diplomaten van de Heilige Stoel verlaten Nicaragua

icon-icon-nieuws
Franciszek Blachnicki © Wikipedia
readmore

Poolse inlichtingendienst vermoordde in 1987 dissidente priester

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook