Aansluitend volgde aan de oevers van de Middellandse Zee een moment van bezinning met religieuze leiders van andere kerken en religies, verzameld binnen de vereniging Marseille Esperance. Bij het gedenkteken gewijd aan vermiste zeelieden en migranten hield hij een meer uitgesproken politieke boodschap, waarin hij de Middellandse Zee opnieuw als een open kerkhof bestempelde.
Franciscus hekelde de afschuwelijke mensenhandel en hij nodigde uit om deze uitdaging niet met onverschilligheid, maar met broederschap en gastvrijheid tegemoet te treden. ‘We kunnen niet langer blijven toekijken op de tragedies van scheepswrakken veroorzaakt door gruwelijke mensenhandel en het fanatisme van onverschilligheid. Mensen die het risico lopen te verdrinken wanneer ze in de golven worden achtergelaten, moeten worden gered.
Dat is een plicht van de mensheid.
Een plicht van onze beschaving!’
Middellandse Zee
Zaterdag begon paus Franciscus zijn dag, op initiatief van Secours catholique (de Franse sectie van Caritas), met een ontmoeting met mensen in een economisch precaire situaties. Daarna hield hij een toespraak op de Mediterrane Bijeenkomst met bisschoppen en jongeren van alle geloofsovertuigingen uit de hele Middellandse Zee. Zijn toespraak werd bijgewoond door de deelnemers van de conferentie, evenals het corps diplomatique en tal van gasten onder wie de Franse president Emmanuel Macron en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas.
In zijn toespraak riep paus Franciscus Europa op om bij de migratiecrisis verantwoordelijk en vooruitziend te zijn.
’Migratie is geen noodsituatie, maar een feit van onze tijd.’
‘Natuurlijk zijn er moeilijkheden bij het verwelkomen, beschermen, bevorderen en integreren van mensen. Maar het belangrijkste criterium moet niet het behoud van de eigen welvaart zijn, maar het behoud van de menselijke waardigheid. Migranten mogen niet als een last worden gezien, maar eerder als broers en zussen.’
Franciscus deed ook nog een oproep om meer legale en reguliere toegangsmogelijkheden te scheppen. ‘Dat is mogelijk dankzij een evenwichtige opvang in Europa en samenwerking met de landen van herkomst.’