Paus Franciscus heeft in een interview met het Amerikaanse jezuïetentijdschrift America zowel het diplomatieke akkoord met China als zijn terughoudendheid met betrekking tot de rol van Rusland in Oekraïne verdedigd. Hij benadrukte met een verwijzing naar kardinaal Agostino Casaroli (1914-1998) - die van 1979 tot 1990 staatssecretaris was onder paus Joannes Paulus II en tijdens de Koude Oorlog de architect was van de Vaticaanse Ostpolitik - dat het in beide gevallen vooral een kwestie is van dialoog of geen dialoog. En men gaat in dialoog tot het punt dat het mogelijk is. Kardinaal Casaroli kreeg destijds kritiek omwille van zijn compromisbereidheid. Maar hij is er wel in geslaagd om de katholieke hiërarchie te herstellen in landen onder Sovjetbewind. Dialoog is de beste weg van diplomatie, onderstreepte paus Franciscus. Wat China betreft, heb ik gekozen voor het pad van de dialoog. Dat gaat traag en kent zowel mislukkingen als successen. Maar ik kan geen andere manier bedenken.
Soms probeer ik niet te specificeren om niet te beledigen en eerder in het algemeen te veroordelen, ook al is bekend wie ik veroordeel. Paus Franciscus
Oekraïne
In verband met Rusland verduidelijkte de paus: Als ik over Oekraïne spreek, heb ik het over een gemarteld volk. Als er een gemarteld volk is, is er iemand die hen martelt. Hij herhaalde zijn door sommigen omstreden stelling dat vooral buitenlandse huurlingen, zoals Tsjetsjenen en Boerjaten (een Mongools volk), verantwoordelijk zijn voor de wreedheden. Al is de Russische staat verantwoordelijk voor de invasie. Het Vaticaan zoekt naar vrede, verduidelijkte de paus en hij herhaalde de bereidheid van het Vaticaan om te bemiddelen bij het conflict. Hij vertelde dat hij een brief heeft ontvangen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, wellicht een antwoord op een brief van de paus aan Poetin. Lavrov spreekt daarin zijn dank uit voor het aanbod om te bemiddelen, maar voegt eraan toe dat dit momenteel niet nodig is omdat de houding van Kiev dit overbodig maakt. De paus bevestigde dat hij al persoonlijk is tussengekomen voor de vrijlating en ruil van zowel gevangen burgers als van militairen.
Polarisatie
In het interview had de paus het nog over verschillende andere kwesties, zoals de polarisatie van de katholieke Kerk in de VS, racisme, abortus en het vertrouwen tussen lekengelovigen en hun bisschop. Hij waarschuwde voor polarisatie en beklemtoonde dat een katholieke benadering juist probeert verschillen dichter bij elkaar te brengen. Met betrekking tot de katholieken in de VS herinnerde hij aan het specifieke karakter van die Kerk en wees hij op de uitgesproken ideologische profilering van sommige katholieke groepen. Hij had het ook over seksueel misbruik door geestelijken en de behoefte aan meer transparantie hierover. Over de wijding van vrouwen tot priester herhaalde hij dat dit vanuit theologisch perspectief onmogelijk is, maar dat niets meer ruimte voor vrouwen in leidinggevende en bestuurlijke functies in de Kerk in de weg staat.
Bron: America