Paus Franciscus én patriarch Kirill benadrukken dat christenen al het mogelijke moeten doen opdat de vrede zou zegevieren.
Ook de kerkelijke diplomatie spant zich tot het uiterste in voor het einde van de oorlog en het herstel van de vrede in Oekraïne. Zowel paus Franciscus, geflankeerd door kardinaal Kurt Koch, als de anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Justin Welby heeft gisteren woensdag een opvallend videogesprek gehad met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Telkens stond de oorlog in Oekraïne en de rol van christenen om de vrede te herstellen centraal. Volgens het Vaticaan was het de eerste keer dat de paus en de patriarch rechtstreeks met elkaar hebben gepraat sinds hun historische ontmoeting van 2016 in de Cubaanse hoofdstad Havanna. Over de duur van beide gesprekken raakte niets bekend.
Volgens een communiqué van het patriarchaat van Moskouwerd tijdens de videobijeenkomst de situatie in Oekraïne besproken, met vooral aandacht voor de humanitaire aspecten van de huidige crisis en de acties van de Russisch-orthodoxe Kerk en de rooms-katholieke Kerk om de gevolgen ervan te boven te komen. Beide partijen spraken hun tevredenheid uit over de onderhandelingen en hopen dat er spoedig een rechtvaardige vrede tot stand kan komen.
In zijn tussenkomst stelde paus Franciscus dat de Kerk niet de taal van politici, maar die van Jezus moet spreken: Wij moeten onze inspanningen bundelen om de vrede te bevorderen, diegenen die lijden te helpen en manieren te zoeken om de wapens het zwijgen op te leggen en de vrede tot stand te brengen. Wie de rekening betaalt voor de oorlog zijn de burgers, de Russische soldaten en de mensen die worden gebombardeerd en sterven.
Geen heilige of rechtvaardige oorlog
Als herders hebben wij de plicht om dicht bij de mensen te zijn en hen te helpen die lijden onder de oorlog, vervolgde de paus. Ooit sprak men, zelfs in onze kerken, van een heilige oorlog of een rechtvaardige oorlog. Tegenwoordig mogen we zo niet praten. Er is een christelijk bewustzijn ontstaan van het belang van vrede. En, instemmend met de patriarch hoe de Kerken geroepen zijn om bij te dragen aan het versterken van vrede en gerechtigheid. En de paus concludeerde: Oorlogen zijn altijd onrechtvaardig. Want het is het volk van God dat betaalt. Onze harten kunnen niet anders dan wenen voor de kinderen, de vrouwen die gedood zijn, alle slachtoffers van de oorlog. Oorlog is nooit de manier. De Geest die ons verenigt vraagt ons als herders de volkeren te helpen die onder de oorlog te lijden hebben.
Patriarch Kirill, opnieuw geflankeerd door zijn buitenlandverantwoordelijke Metropoliet Hilarion, had gisteren eveneens een videogesprek met de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby. Ook tijdens dit gesprek was er een gedetailleerde bespreking van de situatie in Oekraïne en volgens het patriarchaat van Moskou schetste patriarch Kirill ook uitvoerig het standpunt van de Russisch-Orthodoxe Kerk over de gebeurtenissen die sinds 2014 hebben plaatsgevonden. Daarnaast was er aandacht voor de humanitaire situatie en de kerkelijke hulp aan vluchtelingen. De patriarch benadrukte dat iedereen het recht moet hebben om vrijuit zijn geloof te beleven en om zijn moedertaal te spreken, zonder het risico te lopen op politieke vervolging. Aartsbisschop Justin Welby van zijn kant beklemtoonde dat het de taak is van kerken om vredestichter te zijn. Hij drong er bij de Russische kerkleider op aan dat die openlijk een staakt-het-vuren zou bepleiten. Welby zegde nog toe dat de Church of Engeland zich tot het uiterste zou inspannen voor de opvang van vluchtelingen.