Interreligieuze dialoog
De concrete aanleiding voor de 39ste buitenlandse reis en de vierde pausreis van dit jaar is de uitnodiging van koning Hamad Bin 'Isa Al Khalifa om deel te nemen aan een interreligieus forum in het teken van de bevordering van het menselijke samenleven. De paus zal er de deelnemers, onder wie de Egyptische grootimam Ahmed al-Tayeb, leden van de regionale moslimraad van oudsten, de oecumenische patriarch Bartholomeüs, een vertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe Kerk en rabbijnen uit de VS ontmoeten. Op 5 november draagt hij in het Nationale Stadion van Bahrein in Awali een eucharistieviering op voor christenen van het Arabische schiereiland.
Volgens bisschop Paul Hinder, de apostolische vicaris van Zuid-Arabië en apostolisch administrator voor het vicariaat van Noord-Arabië, profileert het koninkrijk zich met dit bezoek nadrukkelijk als bruggenbouwer. De in Zwitserland geboren bisschop benadrukt dat dit bezoek voor enkele jaren nog volstrekt ondenkbaar zou zijn geweest. Volgens hem vormt deze verplaatsing een tweeluik met het eerdere bezoek van 2019 aan Abu Dhabi, waar hij toen met grootimam Al-Tayeb van Al-Azhar de verklaring Menselijke broederlijkheid - Voor wereldvrede en samenleven ondertekende. Sinds het begin van zijn pontificaat steekt de paus armen en mensen in de periferie een hart onder de riem. Maar hij zet zich tegelijk fel in voor de bevordering van de interreligieuze broederlijkheid en de dialoog met mensen van verschillende religies en overtuigingen.
Openheid en respect
In Bahrein wonen nauwelijks 80.000 katholieken, op een bevolking van 1,2 miljoen inwoners die voor 11 procent uit buitenlanders bestaat. Zoals elders op het Arabische schiereiland bestaat die kleine katholieke gemeenschap vooral uit gastarbeiders, voornamelijk uit India en de Filipijnen. Toch streeft het koninkrijk naar tolerantie en openheid, onderstreept de apostolische vicaris. Christenen kunnen er hun geloof openlijk en zonder belemmeringen praktiseren. Bisschop Hinder, die al 20 jaar in de regio actief is, getuigt dat het land in die periode ingrijpende verandering heeft ondergaan.
Dit is een land dat economisch en technologisch volop in ontwikkeling is. Mgr. Hinder
Hij merkt een groeiende toenadering en openheid op voor het christendom: Op het niveau van menselijke relaties heb ik hier bij moslims een groeiende belangstelling ervaren voor een betere kennis van de ander. Ik heb hier geleerd dat respect, liefde en begrip voor de cultuur en het geloof van moslims de deur openen naar vriendschap en respectvolle samenwerking. Het feit dat dit al het tweede bezoek is van de paus aan deze regio geeft mij hoop en vertrouwen voor de toekomst.
Bron: Vaticannews.va/Oasis/Il Messagero