Pausreis naar Bahrein staat in teken van dialoog met islam | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy
Alles is in gereedheid voor de komst van de paus, ook in het straatbeeld © Vatican Media

Pausreis naar Bahrein staat in teken van dialoog met islam

Philippe Keulemans

Philippe Keulemans

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op donderdag 3 november 2022 - 11:43
Afdrukken
Paus Franciscus bezoekt Bahrein op uitnodiging van de burgerlijke en kerkelijke overheid in het koninkrijk.

Paus Franciscus, die weldra zijn 86ste verjaardag viert, is vanmorgen om 9.40 uur vanop de luchthaven van Rome Fiumicino naar de luchtmachtbasis van Sakhir vertrokken voor een vier dagen durend bezoek aan Bahrein. Met zijn reis wil hij de dialoog met de islam en vooral dan met de sjiïeten bevorderen, ook al is het koningshuis van Bahrein soennitisch. De paus zal er een pleidooi houden voor vrede, harmonie en godsdienstvrijheid. Mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch en Amnesty International drongen de voorbije weken erop aan dat hij ook het respect voor de mensenrechten zou bepleiten en de doodstraf en politieke onderdrukking zou veroordelen. Franciscus zelf vertelde eerder van de week dat hij met de verplaatsing in de naam van God de zaak van broederlijkheid en vrede wil steunen, waaraan onze tijd zo hard en dringend nood heeft.

Bahrein is een archipel bestaande uit 33 eilanden voor Saoedi-Arabië, waar recent ook midden in de woestijn de grootste katholieke kathedraal van de Golfregio werd ingehuldigd. Bisschop Paul Hinder

Paus Franciscus bij zijn vertrek op de luchthaven van Rome Fiumicino © Vatican Media

Interreligieuze dialoog

De concrete aanleiding voor de 39ste buitenlandse reis en de vierde pausreis van dit jaar is de uitnodiging van koning Hamad Bin 'Isa Al Khalifa om deel te nemen aan een interreligieus forum in het teken van de bevordering van het menselijke samenleven. De paus zal er de deelnemers, onder wie de Egyptische grootimam Ahmed al-Tayeb, leden van de regionale moslimraad van oudsten, de oecumenische patriarch Bartholomeüs, een vertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe Kerk en rabbijnen uit de VS ontmoeten. Op 5 november draagt hij in het Nationale Stadion van Bahrein in Awali een eucharistieviering op voor christenen van het Arabische schiereiland. 

Volgens bisschop Paul Hinder, de apostolische vicaris van Zuid-Arabië en apostolisch administrator voor het vicariaat van Noord-Arabië, profileert het koninkrijk zich met dit bezoek nadrukkelijk als bruggenbouwer. De in Zwitserland geboren bisschop benadrukt dat dit bezoek voor enkele jaren nog volstrekt ondenkbaar zou zijn geweest. Volgens hem vormt deze verplaatsing een tweeluik met het eerdere bezoek van 2019 aan Abu Dhabi, waar hij toen met grootimam Al-Tayeb van Al-Azhar de verklaring Menselijke broederlijkheid - Voor wereldvrede en samenleven ondertekende. Sinds het begin van zijn pontificaat steekt de paus armen en mensen in de periferie een hart onder de riem. Maar hij zet zich tegelijk fel in voor de bevordering van de interreligieuze broederlijkheid en de dialoog met mensen van verschillende religies en overtuigingen.

Openheid en respect

In Bahrein wonen nauwelijks 80.000 katholieken, op een bevolking van 1,2 miljoen inwoners die voor 11 procent uit buitenlanders bestaat. Zoals elders op het Arabische schiereiland bestaat die kleine katholieke gemeenschap vooral uit gastarbeiders, voornamelijk uit India en de Filipijnen. Toch streeft het koninkrijk naar tolerantie en openheid, onderstreept de apostolische vicaris. Christenen kunnen er hun geloof openlijk en zonder belemmeringen praktiseren. Bisschop Hinder, die al 20 jaar in de regio actief is, getuigt dat het land in die periode ingrijpende verandering heeft ondergaan.

Dit is een land dat economisch en technologisch volop in ontwikkeling is. Mgr. Hinder

Hij merkt een groeiende toenadering en openheid op voor het christendom: Op het niveau van menselijke relaties heb ik hier bij moslims een groeiende belangstelling ervaren voor een betere kennis van de ander. Ik heb hier geleerd dat respect, liefde en begrip voor de cultuur en het geloof van moslims de deur openen naar vriendschap en respectvolle samenwerking. Het feit dat dit al het tweede bezoek is van de paus aan deze regio geeft mij hoop en vertrouwen voor de toekomst.

Bron: Vaticannews.va/Oasis/Il Messagero

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Interreligieuze dialoog
Nieuws
Pausbezoek
Bahrein

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Interreligieuze ontmoeting in Ur, de geboorteplek van aartsvader Abraham © VaticanNews
readmore

Paus viert eucharistie met 28.000 gelovigen in Bahrein

icon-icon-nieuws
Bisschop Paul Hinder met paus Franciscus bij het begin van de pauselijke eucharistieviering in Abu Dhabi © VaticanNews
readmore

Bisschop Hinder benadrukt belang van pausbezoek aan Bahrein

icon-icon-nieuws
Paus Franciscus en grootimam grootimam  Ahmed el-Tayeb van de  Al-Azhar-universiteit in Caïro schudden elkaar hartelijk de hand na de ondertekening van het Document over Broederlijkheid voor Wereldvrede en Samenleven © Vatican News on Facebook
readmore

Amerikaanse ngo tot paus: 'Ga niet naar Bahrein!'

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook